TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

forfatter
Publicerad 2014-05-31 - 05:00
L&B tycker
En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
Specifikationer
 • Stöder: iPhone 4S och senare, Samsung Galaxy S III + Note II och senare, HTC One och HTC One Max, Nexus 4 och senare, Sony Xperia Z och senare
 • Storlek: Liten (5 x 1,2 x 6,6 cm, 19 g), Medium (5,4 x 1,2 x 7,6 cm, 22 g), Stor (6,6 x 1,2 x 8,1 cm, 23 g)
 • Trådlöst och batteri: Bluetooth 4.0, 32 mAh litiumpolymer, 7 dagars batteritid
 • Pris: 1 400 kr
 • jawbone.com

Jawbone UP 24 ser lite annorlunda ut än de flesta andra smarta armband. I stället för att fungera som ett slags klockarmband som omsluter handleden med ett spänne så är Jawbone formad som ett smycke som greppar om armen av sig själv med hjälp av sin käkbensform och materialet som går att böja ordentligt och som återfår sin form så fort man släpper det. Material och design gör att Jawbone UP 24 osar av kvalitet och känns mycket mer robust än konkurrenterna. Armbandet är dock inte vattentätt, så det kan inte hänga med in i duschen eller ner i poolen, även om det tål att få regn på sig.

Inställningen av armbandet är enkel och användarvänlig, och det intrycket går igen när man använder UP-appen till vardags. Man får löpande små notiser med information om sundhet och motion samt erfarenheter från den vid det här laget ganska så stora Jawbone-användarskaran (”visste du att 70 % av Jawbone-användarna sover mindre än 8 timmar om dygnet?”) och små illustrationer visar löpande hur armbandet kan användas. Appens primära fönster är ett slags väg som hela tiden uppdateras med de senaste aktiviteterna och den överskådliga grafiken gör att användaren alltid behåller överblicken och att man alltid är sugen på att använda appen. Konkurrenterna kan inte bara lära sig en sak eller två av Jawbone, de borde ta en hel kurs.

Jawbones grundfunktioner är att hålla ordning på antalet steg, inklusive kaloriförbränning och hur länge man har varit aktiv, och utöver detta kan armbandet användas för att ta tid på träningen samt hålla koll på användarens sömn. Och framför allt det senare gör Jawbone bättre än något annat smart armband på marknaden. Man får en mycket detaljerad överblick över varje nattsömn, och man behöver bara trycka ett par gånger på armbandets enda knapp för att aktivera sömntillstånd och sedan trycka en gång när man stiger upp. Det är en del enklare än de flesta andra lösningar som vi har sett. Dessutom kan UP 24 ställas in så att det håller koll på den optimala eftermiddagsluren, och man kan även ställa in ett så kallat smart alarm som fungerar som en väckarklocka men ser till att användaren väcks när han eller hon befinner sig i REM-sömn. Det är riktigt genialt, eftersom man helt enkelt vaknar lättare om man inte tvingas upp från den djupa sömnen, och det är också ett bra exempel på hur Jawbone UP 24 inte bara övervakar vardagens aktiviteter utan också kan användas proaktivt och göra nytta baserat på den information det samlar in. Man kan till exempel också ställa in en så kallad idle-påminnelse, där armbandet vibrerar om man har suttit still för länge än en bestämd tid som man själv anger.

Om vi ska nämna en nackdel med Jawbone UP 24 så är det att armbandet inte är särskilt informativt om man inte har tillgång till appen. Två lysdioder finns det, som visar om armbandet befinner sig i dag- eller nattläge, och det är i stort sett allt.

Slutsats
Jawbone UP 24 är testets obestridde segrare. För det första har det en läcker design som får armbandet att likna något som man har lust att gå omkring med varje dag, och för det andra är armbandet mer robust och materialet av en högre kvalitet än konkurrenterna. Appen som ingår är en studie i användarvänlighet och Jawbone har också fler funktioner än de andra armbanden vi har provat. Vi är särskilt förtjusta i de smarta alarmen, som till exempel kan hålla koll på en eftermiddagslur eller väcka användaren på morgonen vid den tidpunkt som är mest fördelaktig med tanke på sömnrytmen. Jawbone UP 24 är det optimala redskapet för alla som vill hålla koll på sitt liv!

jawbone_up_app

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.

Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll.
Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.

Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Så ser den ut! [UPPDATERAD] Kanske för att undvika läckor har Nothing själv "läckt" bild av företagets kommande smartphone.
5G-mobil för under 3 000 kronor Motorola lanserar ännu en billig mobil med 5G.
Så blir iPadOS 16 Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend