TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

forfatter
Publicerad 2014-05-31 - 05:00
L&B tycker
Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.
Specifikationer
  • Stöder: iPhone 4S och senare, Samsung Galaxy S III + Note II och senare, HTC One, LG G2, Nexus 4 och senare
  • Mått: Liten (140–176 mm), Stor (161–209 mm), bredd 14 mm
  • Trådlöst och batteri: Bluetooth 4.0, 32 mAh litiumpolymer, 5 dagars batteritid
  • Pris: 800 kr
  • fitbit.com
Riktpris: 800Pr. 2014-05-31 Produktsida

Fitbit Flex består dels av själva armbandet som är gjort av mjukt gummi och dels av den så kallade Flex Tracker, en liten enhet som är lika stor som en liten färgkrita och som kan tas loss från armbandet när den ska laddas, vilket görs med hjälp av en USB-laddare som man stoppar in i datorn. Enheten är vattentät och på sidan som vetter uppåt sitter fem små lysdioder som dels visar status för uppladdning och dels hur nära man är sina uppsatta mål när man går runt med armbandet till vardags.

Installationen görs i den tillhörande Fitbit-appen, där man först ska upprätta ett konto, sedan ange personlig information och till sist para ihop appen och smartmobilen med Fitbit Flex. Appen är uppdelad i två områden: inställningar och Dashboard. Under inställningarna sätter man bland annat upp sina specifika mål i fyra kategorier (till exempel att ta 7 500 steg per dygn samt att vara aktiv minst 30 minuter varje dag, och så vidare), men man ska också definiera en primär måltyp som relaterar till de fem nämnda lysdioderna på Flex Trackern. Når man 20 procent av målet så tänds första dioden och om alla fem lyser så vet man att man har nått alla dagens mål.

Under Dashboard kan man se sin aktivitetsstatus, uppdelad i olika kategorier som motsvarar måltyperna: hur många steg man har tagit, hur många timmar man har sovit, hur många minuter man har rört på sig, hur många kalorier man har förbränt och så vidare.

Fitbit Flex håller alltså inte bara ett öga på aktivitetsnivån varje dag, utan loggar också sömn. Dessvärre skiljer den inte på djup sömn och REM-sömn. I appen kan man bara se om man har vridit och vänt på sig, så man får inte heller någon särskilt bra inblick i sömnkvaliteten.

Det går också att använda Fitbit Flex för att ställa in ett så kallat tyst alarm, som vibrerar på utsatt tid, men det är också allt. Det finns ingen smart alarmfunktion som till exempel kan utlösas om man har suttit stilla för länge. Eller se till att man vaknar under tiden man sover lätt REM-sömn.  På det stora hela är appen inte särskilt användarvänlig. Det är långtifrån alltid uppenbart hur man ska göra speciella saker, och överblicken över dagens aktiviteter förmedlas på ett klumpigt och inte särskilt dynamiskt sätt.

Slutsats
Fitbit Flex är testets billigaste, men kan ändå de viktigaste sakerna man kan förvänta sig av ett smart armband. Fast inte mer. Inblicken i sömnkvaliteten är bara ytlig och även om man kan ställa in alarm så blir Fitbit Flex aldrig mer än en vibrerande väckarklocka. Själva armbandet är lite för stort och materialet känns billigt. Användarvänligheten är dessvärre inte heller satt i högsätet och under testets gång märkte vi hur vi snabbt tappade lusten att använda produkten.

fitbit_app

Också i detta test:

Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll.
Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.

Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend