Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony WH-1000XM4

Den nya kungen av brusreducering

Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.

Av / 2020-08-06 - 17:01
Sony WH-1000XM4
Geir Gråbein Nordby

Världens bästa brusdämpare har fått sin arvinge, och den nya är bättre på alla sätt. Oavsett vilken typ av musik jag lyssnar på så upplever jag ljudet som bättre. Det är bättre rytmik så jag sitter i större utsträckning och knäpper med fingrarna till musiken. Samt att buller utifrån dämpas ännu bättre. Och det är ingen liten bedrift. Men nu går jag för fort fram.

Sony bäst på brusreducering

För den bästa aktiva brusreduceringen på marknaden har vi nu i två år sett till Sony. Specifikt WH-1000XM3, som ingen har varit i närheten av att besegra. Inga hörlurar på marknaden dämpar buller utifrån mer effektivt, vilket gör Sonys hörlurar en dröm att använda på flygplan, på tåg eller någon miljö där du vill hålla oljudet borta. Självbrus i form av susande är också lägre än konkurrenternas (även om det är svagt närvarande). Kompromissen är ”sugkoppskänslan” du får i öronen från att använda Sonys, där till exempel Bose NCH 700 känns betydligt mer naturliga, trots att brusreduceringen är mindre effektiv.

Läs också Lugn och ro på hemmakontoret Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

Om du bara bryr dig om ljudet av musik och inte behöver den mest effektiva brusreduceringen finns det mer välljudande alternativ, även om Sony inte behöver skämmas för sig inom det området heller. Därför har vi alla bubblat över med förväntning så fort vi hörde att efterträdaren WH-1000XM4 var på väg. Skulle den ha verkliga förbättringar, eller bara mer eller mindre användbara nya funktioner? Nog borde Sony kunnat ha fått till lite av varje i labbet under de senaste åren. Äntligen är hörlurarna här, och jag har fått testa ett förproduktions-exemplar under sommaren.

Sony WH-1000XM4
WH-1000XM4 ser praktiskt taget identiska ut som föregångaren, bara något åtstramade. (Foto: Sony)

Nästan identiska

Du är förlåten om du inte ser skillnad på de två modellerna vid första anblicken. Eller andra. De är praktiskt taget identiska, med undantag för modellnamnet på vardera sidan av huvudbandet, och att den lilla NFC-logotypen på vänstra öronkåpan nu har samma färg som bakgrunden. Det, och att en knapp har bytt namn från NC / AMBIENT till CUSTOM. Eftersom knappen nu också kan användas för att anropa röstassistenten. Det kan den nu på sin föregångare också, för ordningens skull.

Synar man konstruktionen närmare i sömmarna, märker du att lederna mellan kåporna och fjädringen har en mindre glipa – nästan frånvarande – och att kuddarna har fått något större omkrets för att bättre omsluta öronen. Kuddarna är också något tjockare och mjukare, och öronkåporna motsvarande smalare. Allt för att bidra till ännu bättre komfort. Sony skryter också om att den nya modellen väger mindre. Det stämmer. Med ett (1!) gram… Varken detta eller andra komfortjusteringar märker jag av i daglig användning, men det är helt okej för M3-versionen sitter verkligen skönt på huvudet också.

WH-1000XM4
WH-1000XM4 är vikbar, precis som den tidigare versionen. Här i silvergrått. (Foto: Sony)

Tekniska förbättringar

Det har dock skett några små men viktiga förbättringar vad gäller användningen. För det första har vi nu äntligen fått Bluetooth 5, vilket gör att vi kan ansluta två enheter på en gång. Praktiskt om du använder dem för musik eller videokonferenser på datorn, men vill kunna besvara telefonsamtal på telefonen utan att behöva koppla till och från..

Bättre samtalskvalitet

Kvaliteten på samtalet har förbättrats avsevärt sedan förra gången, med luftigare och tydligare konsonanter och därmed tydligare tal. Det är fortfarande ett steg upp till Jabra Elite 85h, men WH-1000XM4 är helt klart bland de bästa i denna disciplin. Din motpart kommer att höra din röst bra.

Sony WH-1000XM4 & Graabein
Sony WH-1000XM4 är mycket lik sin föregångare modell, och komforten är praktiskt taget identisk. Mycket bra, med andra ord. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Prata för att starta samtal

”Speak to chat” är också nytt. När du börjar prata med någon pausar musiken automatiskt samtidigt som den förstärker omgivande ljud i hörlurarna. På så sätt hör du bra vad både du och din motpart säger, utan att behöva ta av dig hörlurarna. Vi får hoppas att irriterande människor du försöker undvika inte inser att du har hörlurar med den här funktionen: ”Låtsas inte som att du inte kan höra mig!”

Adaptiv ljudkontroll justerar brusreducering och ljud utifrån baserat på beteende och omgivning. Hörlurarna får GPS- och WiFi-nätverksinformation från din anslutna mobiltelefon och vet om du är på kontoret, hemma eller på flygplatsen – och kan justera bullerbehandlingen därefter. Lite läskigt, men om man ska kunna vara lat gäller det att prylarna vet allting om dig. Men det lilla jag har provat av det fungerar, och det är ganska coolt att hörlurarna inne på flygplatsen automatiskt kan växla över till atmosfärljud med focus on voice aktiverat. Så att du hör meddelanden över högtalarsystemet. I dessa tider har jag visserligen inte varit på någon flygplats, så exakt det har jag inte testat.

Sony WH-1000XM4. Foto: Geir Gråbein Nordby
Sony WH-1000XM4. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Batteritid

Bland de saker som inte har förbättrats är batteritiden, i motsats till vad ryktena har rapporterat. Både föregångaren och den nya modellen uppges nu spela musik i 30 timmar med brusreducering påslagen, och 38 timmar utan. Det är mer än tillräckligt.

Bättre och snabbare brusreducering

Eftersom jag ändå tenderar att stänga av alla onödiga tilläggsfunktioner, är jag mest fokuserad på själva ljudkvaliteten och brusreduceringen. Har det förbättrats sedan förra gången?

Ja, och ja. Det är både hörbart och mätbart att Sony med M4-utgåvan tar bullret till en delvis ännu lägre nivå. Det är visserligen inte så mycket, och det gäller inte över hela frekvensområdet. I praktiken tycker jag dock att den är ännu lite bättre. Både utanför en byggarbetsplats i närheten, och med pink noise spelat från högtalarna.  M4-versionen ger visserligen ännu mer sugkopps-känsla än sin föregångare, eftersom den är ännu effektivare. Det vänjer sig de flesta fort vid, men om du känner dig allergisk mot detta, är Bose NCH 700 förmodligen ett bättre alternativ för dig.

När mina högtalare spelar statiskt brus (pink noise) med 90 dB mot hörlurarna på mätriggen dämpar M4 lite bättre i bas- och mellanregistret. M3 dämpar högre frekvenser lite bättre, hela vägen upp till ca 10 kHz där M4 drar ifrån igen. Men de följer varandra jämnt. Till vardags tycker jag fortfarande att M4 fungerar ännu bättre.

Sony WH-1000XM4. Foto: Geir Gråbein Nordby
Sony WH-1000XM4. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Plötsliga ljud dämpas bättre

Jag försökte mäta vad som hände med ett simulerat pistolskott genom högtalarna, och då såg jag att M4 har en något bättre dämpning av snabba transienter. De nya hörlurarna följer alltså signalen snabbare, och är därmed bättre på att dämpa plötsliga ljud. Som uppstår hela tiden, även när du bara går en lugn promenad i skogen. Och eftersom WH-1000XM3 redan var bäst på marknaden, är det tryggt att säga att WH-1000XM4 är den nya herren på täppan här. Med små marginaler ner till sin föregångare, men större marginaler ner till närmaste konkurrent.

Sony WH-1000XM4 lifestyle
Bullret dämpas ännu mer effektivt med WH-1000XM4. (Foto: Sony)

Ljudet av musik

Men nu är det inte många som går runt och lyssnar på tystnaden. Då kan du köpa dig hörselskydd istället. Och med musik på menyn, fungerar det inte om hörlurarna låter skit. Det ställs höga krav också eftersom föregångarna fungerade så bra. Rejäl bas och – inte minst – möjligheten till högre ljudnivåer än konkurrenterna. Och inte minst möjligheten till nästan CD-kvalitet med LDAC-kodeken.

Det är i diskantområdet man bäst hör den ökade detaljnivån med LDAC, och det är också där WH-1000XM3 har sin största svaghet. Diskanten är nämligen lite luddig, så det är svårt att höra skillnaden mellan LDAC och AAC.

Med 1000XM4 hör du dock skillnad. Mitt förproduktions-exemplar stödde inte LDAC alls, men jag fick just i sista minuten ett färdigt butiksexemplar, där jag kunde spela LDAC med upp till 24-bit / 48 kHz. Och jag gillar vad jag hör!

WH-1000XM4 QN1
WH-1000XM4 använder den kraftfulla processorn QN1 för att bearbeta både buller och musik. (Foto: Sony)

Luftigare övertoner

Det första jag lägger märke till är att det finns mer energi och luft i övertonsområdet. Piano låter ännu mer som piano, som om strängarna har rengjorts på gammalt fett och nu klingar ut krispare, med längre efterklang. Storleken på rummet växer, och det är överhuvudtaget mer glädjefyllt att lyssna på M4 kontra sin föregångare. Hör bara på Radiohead’s Exit Music (For a Film) remastrad med högupplöst ljud. Den finns på Amazon Music i 24-bit/96 kHz, vilket låter bra – även om det konverteras ner till 48 kHz med LDAC genom min prisvärda Motorola Android-telefon. Det är fortfarande tillräckligt för att dra ifrån M3.

Khalids Free Spirit är en fin RnB-ballad med ett stort ljudlandskap. M4 skildrar det bättre än M3 på grund av högre upplösning i övertonerna.

NFC-logotypen går nu i ett med hörlurarna, så du knappt kan se den. (Foto: Sony)

Stramare bas

Basregistret upplevs också fastare och stramare med de nya hörlurarna. Mina mätningar visar en ganska liknande basrespons, utom under 30 Hz där föregångaren faktiskt går linjärt hela vägen ner till 10 Hz, medan de nya börjar avvika vid 40 Hz. Men det är kanske inte en nackdel, när man arbetar med sådana små element (40 mm). Om du tvingar dina hörlurar att gå för djupt, kan detta gå ut över snabbheten, vilket kan vara vad vi hör här.

Jag känner inte att det saknas bas, bara att det låter mer linjärt och bättre definierat än med föregångarna. Men då är också basområdet under 400 Hz ganska kraftigt förstärkt på båda, dvs hela tonomfånget av en tuba. Genom att filtrera bort den allra djupaste basen kan då mindre element kunna återskapa en stramare och mer snabb basåtergivning.

En robust bärväska följer med. (Foto: Sony)

Bättre dynamik

Dynamiken uppfattas som bättre med de nya hörlurarna, och jag sitter i större utsträckning och knäpper med fingrarna i takt med musiken. Detta gäller både i brusreducerings-läge och vanligt, samt ambient-läge. Vissa hörlurar förlorar en del dynamik med brusreducering på – eftersom elektroniken belastas dubbelt då den måste producera en motfassignal som bör förstärkas lika. Jag upplever inte detta med Sony WH-1000XM4, detta är ett av de få exempel där jag inte tycker att musiken låter värre med brusreducering på.

Men skillnaden i ljudkvalitet är inte natt och dag jämfört med 3:an. Ljudkaraktären är fortfarande igenkännlig som Sony, med en extra fyllighet och värme i basen. Jag skulle fortfarande hävda att det finns bättre hörlurar om du bara ska gå efter ljudkvalitet. Beyerdynamic Lagoon ANC och Dali IO-6 är två exempel på mer finstämda hörlurar för musik. Men ingen av dem har samma tryck som Sony, och de är inte i närheten av denna brusreducering. Och det betyder mycket. Faktiskt mest, om du frågar mig.

WH-1000XM4
Knappen på vänster öronkåpa har bytt namn, men används fortfarande för brusreducering, alternativt för att aktivera röstassistenten. Du bestämmer detta i appen. (Foto: Sony)

Ljudfördröjning

Det finns en sak som irriterar mig med WH-1000XM4, nämligen att man har tagit bort aptX-kodeken. För musik behöver du inte det när du har både AAC och LDAC. Men om du ska spela på telefonen, är det bara med aptX LL (Low Latency) som du får tillräckligt lite ljudfördröjning för att du inte ska tänka på den. Det är irriterande att höra däckskriket av en bil långt efter det sladden har börjat, och i skjutspel är det minst lika irriterande att höra skottet efter att motståndaren faller död ner. Jag hade hoppats att Sony skulle utöka aptX-kodekarna från föregångaren, istället för att ta bort dem helt och hållet.

Sony är i mittfåran när det gäller ljudfördröjning, men de som har aptX LL är i en annan liga. För film och TV är det mindre nödvändigt, eftersom läppsynkroniseringen på de flesta mobilappar anpassas automatiskt.

WH-1000XM4_S_product_only-Large
Foto: Sony

Slutsats

Med WH-1000XM4 har Sony tagit en utmärkt hörlursmodell och gjort den ännu bättre. Den har några fler funktioner, och äntligen kan du ansluta hörlurarna till två enheter samtidigt. Som nästan alla konkurrenter idag. Några fiffiga funktioner har tillkommit som kan förbättra upplevelsen.

Men det viktigaste är att världens bästa brusreducering har blivit ännu lite bättre – om än bara marginellt. Ljudkvaliteten på musik är också bättre än på föregångaren.

Jämfört med sin föregångare handlar det om en helt normal utveckling snarare än en banbrytande revolution. Men eftersom inga konkurrenter har kunnat mäta sig med Sonys brusreducering, var fick det bli Sony själva som tog den till en ny nivå. Om än med små marginaler. Så vad mer kan vi säga än ”spring och köp”?

 

 

Mätningar

Brusreducering, mätt med frekvenssvep spelade genom ett par JBL 4411-studiomonitorer. WH-1000XM4 (orange) är på vissa frekvenser lite effektivare än M3 (blå), men inte med alla. Mätt med E.A.R.S. mätrigg och REW programvara.
Brusreducering, mätt med pink noise genom JBL 4411 (blå kurva). Låg nivå är bättre. Sony WH-1000XM4 (svart kurva) dämpar generellt buller något mer effektivt än WH-1000XM3 (röd kurva). Mätt med E.A.R.S. mätrigg och REW programvara, överlappade i Photoshop.
Brusreducering, mätt med simulerade pistolskott spelade genom JBL 4411 (svart kurva). Låg nivå är bättre. Huvudtransienten dämpas 5 dB mer effektivt med WH-1000XM4 än med WH-1000XM3. Mätt med E.A.R.S. mätrigg och REW programvara, överlappade i Photoshop.
1000XM4 vs 1000XM3 freq w ANC
Frekvensrespons med brusreducering aktiverat. WH-1000XM3 (blå) går djupare i basen, där XM4 (orange) börjar rulla av vid 40 Hz. Subjektivt upplevs ändå inte basen som klen, eftersom basområdet höjs i förhållande till mellanregister och diskant. Tvärtom uppfattas basen som snabbare och renare på WH-1000XM4. Subjektivt uppfattas hörlurarna också som luftigare och mer upplösta, även om frekvenssvaret är praktiskt taget identiskt uppåt i tonområdet. Mätningar utförda med E.A.R.S. mätrigg och REW programvara.
1000XM4 vs 1000XM3 freq no ANC
Frekvensrespons med brusreducering avstängd. Här har 1000XM4 (orange) en förstärkt basrespons jämfört med 1000XM3 (blå), som i sin tur har en slankare bas med brusreducering av än på. Och som också rullar av i basen mycket tidigare än med brusreducering aktiverad. Detta kan tyda på att M3-versionen använder DSP för att utöka basområdet, vilket inte är nödvändigt att göra med M4. Vilket också kan vara en anledning till att basen låter snabbare och stramare på M4. Mätning gjord med E.A.R.S. mätrigg och REW programvara.

 

Karakter
Sony WH-1000XM4
Premium

Ljud & Bild tycker

Världens bästa brusreducering har blivit ännu lite bättre. Ljudet är också bättre än sin föregångare, och viktiga nya funktioner har kommit. Det saknas fortfarande lite upplösning och luft, det finns fortfarande andra brusreducerade lurar som låter bättre med musik. Hörlurarna har en viss ljudfördröjning vid spelande (aptX-stöd är borttaget).

7 reaktioner på ”Sony WH-1000XM4”

  1. Aliyah Delbas

    Hur fungerar touch-funktionen på dessa? Föregångaren klarade ju inte av varken regn lr kyla. Konstigt att ni inte nämner det då det utgjorde ett så stort – på föregångaren.

  2. Johnny Rosenberg

    Vill inte gnälla på något sätt, men pink noise heter faktiskt skärt brus på svenska och har hetat det då länge jag kan minnas. Sedan finns även vitt brus, brus som innehåller alla frekvenser, i motsats till skärt brus som är bandbegränsat.
    Bara tänkte att eftersom artikeln är skriven på svenska så kanske man kunde använda svenska ord när sådana finns och som i detta fall, när de svenska orden varit etablerade i många decennier.
    Man klagar ibland på att svenska är ett ordfattigt språk (vilket inte ens är sant, i och för sig), men låt oss då åtminstone behålla de vi har… 😊
    Intressant test, hur din helst. Min fru skulle ha trådlösa lurar i den prisklassen förra året och hon provade två olika. Dels Sonys gamla modell, som jämfördes med här i testet, dels motsvarande lur prismässigt från B&W. Vi kom också fram till att Sony-lurarna var väldigt bra på själva brusreducerandet, men hon valde ändå B&W, eftersom hon tyckte de lät bättre. Själv tyckte jag att jag nästan bara hörde bas i båda, men det kanske ska vara så nu för tiden… Själv är jag nöjd med mina trådbundna NAD-lurar, HP50. Jag tyckte de hade för mycket bas i början, men sedan jag hörde ovan nämnda så kanske det inte är så farligt i alla fall… Och de var ju också betydligt billigare än de trådlösa jag just nämnt, dock helt utan finesser och jag skulle aldrig använda dem utomhus, tror jag.

    1. Johnny Rosenberg

      Men kan tydligen inte redigera dina inlägg i efterhand, så jag får be om överseende då jag såg att autokorrigeringen bytt ut några ord mot helt andra ord. Förhoppningsvis kan man ändå lista ut vad jag egentligen tänkte skriva…

  3. Har ni provat samtalskvalitén? Den förra modellen var helt obrukbar då mikrofonerna inte var gjorda för samtal utan endast för brusreducering.

  4. Bra läsning, perfekt inför kommande köp av brusreducerande lurar. Komfort och brusreducering är prio för mig!

  5. Jag förstår inte alls den här recensionen eller andra recensioner av Sony WH-1000XM4. Är nu mutade av Sony? De här hörlurarna är fullständigt obrukbara för samtal. Alla jag pratar med säger att de inte alls hör vad jag säger. Det är 2021, och hörlurar måste funka båda att lyssna med och prata i. Dessutom är brusreduceringen inte märkbart bättre än på mina gamla Bose QC35, som hade sjukt mycket bättre mikrofon.

    1. Johnny Rosenberg

      Kanske jag har missuppfattat det hela, men jag fick intrycket att detta är en hörlur, inte ett headset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen