Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Shure SE-535

Guld för öronen

Shures öronsnäckor har alltid tillhört tätskiktet. Här är deras allra bästa – och det säger inte lite.

Av / 2011-04-28 - 02:14
Shure SE-535
Lasse Svendsen

A tt få plats med så mycket välljud i något så litet är ett stordåd. Det finns visserligen öronsnäckor som har fler än de tre element som Shure har stoppat in i SE535 (Ultimate Ears, till exempel) men de här kostar hälften så mycket och är väldigt bekväma och gedigna, och har löstagbara sladdar. Som för övrigt är av den gedigna sorten av Kevlar och plast, och alltså tjockare och styvare än vanligt. Det betyder att de tål mer och att de inte trasslar ihop sig lika lätt. Skulle olyckan vara framme kan de bytas ut mot nya. Sladdarna är inpluggade rakt i snäckan och roterar 360 grader i kontakten så att det är lättare att få snäckorna på plats i örat.

Shure har lagt in en metallvajer i änden av sladden så att man böjer den över örat för att den ska sitta bättre. Självklart ingår silikonproppar av olika storlekar, samt skumgummiproppar som man pressar ihop med fingrarna och sedan stoppar in i öronen, så utvidgar de sig och ger en optimal passform. Det ingår också ett litet etui, flygadapter med dubbelkontakt samt en separat volymkontroll – utan mikrofon – som sätts fast på sladden.

Ljudkvalitet
Drygt femtusen kronor är mycket mer än vad de flesta lägger på hörlurar. Men så är inte SE535 avsedda för vanliga dödliga heller, utan för kräsna musikälskare som lyssnar mycket på musik i öronsnäckor och är villiga att betala en god slant för att få hög kvalitet. Och det får de verkligen. Shure-snäckorna är rena uppenbarelsen. Det känns som om de är inkopplade direkt till hjärnan när de målar upp en supertransparent ljudbild som är rik på klangfärger och detaljer.

De förmedlar melankolin i Dylan LeBlancs musik så att man famlar efter närmaste whiskyflaska, och får Band of Horses ojämna produktioner att framstå med all den kontrast som man kan uppleva på en konsert.

En konsertflygel är allt som behövs för att man ska inse hur fullständigt vidöppna och ärliga Shure-snäckorna är. Kvinnliga rösters klangdjup förstärker upplevelsen och tar musiken närmare lyssnaren. Inte bara bokstavligt, utan rent känslomässigt.

Likadant med Susanna and the Magical Orchestra. Rösten kryper in i skallen och bandet förvandlar huvudet till sin egen konsertsal. ”Redemption Day” från Johnny Cashs sista kommer skrämmande nära. Och propparna dämpar ljud utifrån så bra att man inte hör något annat än musiken. Och därför kommer man extra nära. Shure SE535 är en fantastisk musikförmedlare som verkligen suger in musiken rakt i hjärnan. Eller kanske snarare hjärtat.  Superneutrala, välbalanserade och så kristallklara som bara en sommarmorgon i svenska fjällen kan vara.

Ljud & Bild tycker

Genomskinlig ljudbild. Detaljrik. Välbalanserad. Kostsamma.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen