Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sennheiser RS185

Trådlös frihet

Med trådlösa hörlurar är man befriad från alla kabelhämningar.

Av / 2015-08-11 - 05:50
Sennheiser RS185
Lasse Svendsen

Trådlösa hörlurar blir ofta beskyllda för att låta sämre än sina ”trådade” syskon. Skälet till det är att de flesta trådlösa lurar använder sig av Bluetooth. Som är en trådlös standard för överföring och kommunikation. Den är mycket utbredd bland hörlurar för bärbart bruk som kopplas trådlöst till mobilen.

Hemma är det vanligare med hörlurar som har kablar. I synnerhet i högre prisklasser där ljudkvaliteten verkligen spelar roll.

Därför har inte trådlösa hörlurar för hemmabruk blivit någon stor succé bland entusiasterna. De flesta av dem är av den uppfattningen att trådlöst betyder samma sak som sämre ljud. Men så behöver inte vara fallet. Hoppar man över Bluetooth och använder RF, som Sennheiser gör, så åstadkommer man två saker: ett potentiellt bättre ljud och mycket längre räckvidd.

Läs vår guide till hörlurar.

Sennheiser har en lång tradition av trådlösa hörlurar. De har däremot inte gjort många för entusiasterna, men RS 185 är hifi-varianten bland alla deras trådlösa modeller och därför särskilt intressant.

Eftersom det står 3 300 kronor på prislappen så kostar de lika mycket som Sennheiser Momentum On-Ear Wireless, men ett par hundralappar mindre än Momentum II med aktiv brusreducering. Lurarna består av en sändare med inbyggd laddare. Den har både analog och digital (optisk) ljudingång samt nivåjustering för den analoga ingången.

Sändaren kan användas med ett extra par hörlurar så att två personer kan lyssna samtidigt.

 

Öppen ljudbild

Kåporna är öppna och kuddarna täcker runt öronen. Sennheiser anger batteritiden till cirka 18 timmar per laddning och räckvidden till uppemot 100 meter. Under testets gång vandrade jag runt helt fritt i ett tegelhus, och ut i trädgården, utan att råka ut för avbrott i ljudet.

Så kan man inte göra med BT-lurar, där är räckvidden max 10 meter från källan.

Eftersom kåporna är öppna läcker de ut ljud, men det ger en avslappnad balans i ljudet och ökar komforten – eftersom man inte blir lika svettig i öronen som man kan bli med slutna kåpor.

Med öppna kåpor är risken stor att basen blir för tunn, men Sennheiser har lyckats skapa en förvånansvärt god balans i ljudbilden i RS 185. De låter friskt, öppet och genomskinligt och har rejält tryck i basen. Ljudbilden är stor och ytterst välfokuserad. En liten tendens till hårdhet i diskanten slipas bort när man har använt lurarna länge, när elementen är bättre inspelade.

Sennheisers_RS_185_High_Class_Shot

Klangen kan uppfattas som lite för ljus, för dem som föredrar varmare ljud, men bonusen är detaljrikedom och fin återgivning av musikens små nyanser.

Ljudkvaliteten håller absolut måttet jämfört med kablade hörlurar i motsvarande prisklass, och den är märkbart högre än i BT-hörlurar.

 

Luftig frihet

Sennheiser RS 185 kan verka som hörlurar för särskilt intresserade. Till exempel bara till TV:n, där en kabel är opraktiskt lång. Men de fungerar oerhört bra som musikförmedlare också. Ljudbilden är fräsch, luftig och dynamisk och har bra balans, komforten är förträfflig – och priset är inte dumt alls. Behöver man friheten som trådlösa hörlurar ger är det knappast någon som blir besviken när de lyssnar på de här.

Ljud & Bild tycker

Frisk och välbalanserad ljudbild, bra komfort och pris gör de här trådlösa hörlurarna till ett bra val för kräsna öron. Kan låta lite aggressivt när man spelar högt och då läcker de ut mycket ljud.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen