: Oppo PM-3

Liten, läcker och lättdriven

Äntligen är Oppo färdiga med sin billigaste hörlur hittills.
Ljud & Bild tycker
Bra design och byggkvalitet. Bbehöver ingen svindyr förstärkare för att ge ett bra och sammanhängande ljud. Isolerar bra.
Kan klämma lite på öronen efter ett tag. Kostar en del.
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • Känslighet: 102 dB
  • Impedans: 26 ohm
  • Frekvensomfång: 10–50 000 Hz
  • Färger: Svart eller vit
  • Vikt: 320g
Annons
Annons
forfatter

Inte nog med det, Oppo följer upp med en ny bärbar hörlursförstärkare, HA-2. Undertecknad fick chansen att ha med båda två på resa och här kommer domen.

PM-3 är Oppos tredje hörlurskreation. Båda föregångarna (PM-1 och PM-2) har varit öppna konstruktioner, mest avsedda för hemmabruk där det inte finns någon störande omgivning på utsidan – eller någon omgivning som störs. På resan är en sluten hörlur ett mycket bättre val som isolerar lyssnaren från omvärlden på ett helt annat sätt.

De små Oppo PM-3 sitter skönt på huvudet och har samma tillfredsställande byggkvalitet som sina föregångare, men själva kåporna kan lätt upplevas som lite för små och trånga om du har en huvudstorlek som är över medel. Till PM-3 ingår två kablar, en på 1,2 meter och en lång 3-meterskabel för hemmabruk. Kontakterna i lurarna är av god kvalitet och det går fort och lätt att byta kablar.

Designen är stilren och läcker. PM-3 i vitt utförande går hand i hand med min iPhone 5s i vitt/guld, till och med kabeln som ingår är snudd på identisk med den som äppelföretaget levererar.

PM-3 har ärvt många av sina tekniska lösningar från toppmodellen PM-1 och är fortfarande en planar-magnetisk konstruktion. Kanske ett något överraskande val för ett par nya ”reselurar”, men Oppo har visat att de behärskar den här tekniken väl. Storebror PM-1 satte konkurrenterna som använde samma planar-teknik en aning i skuggan med en känslighet på 102 dB i 32 ohm. Siffror som ingen av de andra tillverkarna kommer i närheten av och som gjorde att du faktiskt också kunde få ut välljud ur dem med ”bara” en bärbar signalkälla.

Annons

 

Kvalitetsljud

Det är enkelt att hitta likheter mellan den här kombinationen och toppmodellerna PM-1 och HA-1. Ljudkaraktären är neutral och klart inriktad på mellanregister, där både herr- och damröster framträder tydligt och spelar huvudrollen i ljudbilden som målas upp.

PM-3 uppfattas också som frodiga i det lägsta registret, särskilt om du använder basboost-funktionen på den bärbara förstärkaren HA-2. Vanligtvis föredrar jag att inte ha på sådana funktioner, eftersom det lätt kan bli för mycket av det goda och ofta stökar till resten av ljudbilden. I PM-3 inkopplad till HA-2 föredrog jag däremot något överraskande ofta att köra med den här funktionen aktiverad. Det kan ha något att göra med att även om PM-3 har en bra och stram bas så når den inte allra längst ner i djupet. Då kan en sådan basförstärkning, med vissa inspelningar och musikstilar, passa bra.

Diskanten är upplöst och finkornig i PM-3, men precis som i PM-1 är den en smula restriktiv så att du uppfattar alla smådetaljer, men utan att ljudet blir aggressivt och framfusigt – med tillhörande trötta öron som resultat.

Elektronika från Infected Mushroom och Røyksopp är att betrakta som favoritföda och återges strålande och engagerande. Fundamentet är bestämt, mäktigt och bastonerna återges drivande utan att någonsin tippa över mot vulgärt. Faktiskt även med basboost aktiverat. Dessutom visade sig den funktionen vara mycket bra att ha när man lyssnar på låg eller måttlig volym. Rock med Dream Theater och Rammstein passar också lurarna fint, och till och med när jag bara använde min iPhone 5s fick jag aldrig en känsla av att det saknades kraft för att driva PM-3.

Annons

 

Slutsats

Hörlurarna PM-3 är lätta, läckra och lättdrivna. De låter bra, är sköna att ha på huvudet och isolerar väl. Kompanjonen HA-2 är lika läcker, rejält byggd, klarar ”alla” format och upplösningar och har förvånansvärt gott om kraft. En strålande bärbar hörlurskombination!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Rune Gullhav


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering brukar kosta mer än de här.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.