Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Focal Spirit One S

Högtalare för öronen

Den franska högtalartillverkarens redan superfina hörlurar har blivit ännu bättre.

Av / 2015-08-10 - 06:00
Focal Spirit One S
Geir Gråbein Nordby

Det franska högtalarmärket Focal jobbade i tre år med Spirit One. Resultatet var ett par ytterst välkonstruerade hörlurar som vi hyllade 2012 på grund av dess varma och behagliga klangbalans.

Spirit One S är precis som sin föregångare delvis (men inte helt) hopfällbar och av den slutna typen som ligger runt öronen och har en mycket bra mekanisk brusdämpning. Och för att ge en mer utsträckt basrespons med lägre förvrängning är högtalarelementen utbytta mot ett par med membran av polyester och titan. Membranstorleken är fortfarande 40 mm.

 

Passform och användning

Spirit One S klämmer åt bra om öronen och isolerar mycket bra utifrån, men känns samtidigt mjuka. De som bär glasögon kan dock tycka att de klämmer in skalmarna lite hårt mot huvudet. Jag föredrar därför att ta av mig läsglasögonen om jag ska lyssna längre stunder.

Kabel med mikrofon ingår för telefonsamtal. En knapp på kabeln svarar i telefon och startar och stoppar musiken. Ljudnivån måste däremot ställas in på mobilen.

 

Ljudkvalitet

Hörlurarna är enkla att driva och spelar mycket högt till och med med min iPhone 6. Ljudbilden är dessutom oerhört välbalanserad. Klangen från Ed Sheerans gitarr har bra kropp och basgitarren låter fyllig och trivsam, och bastrumman masserar öronen. Rösten låter fint, även om den inte framträder lika tydligt som med exempelvis Audio-Technica ATH-M50X. Men Focal har fördelen av en fylligare återgivning, och har du väl vant dig vid Spirit S så kan M50X nästan kännas för framfusig i övre mellanregistret, där merparten av energin från Ed Sheerans stämband finns.

Nackdelen med Focalerna är att de saknar lite fart och fläkt i övertonregistret. Cymbalerna är inte lika krispiga som vi vill ha dem och ljudbilden öppnar sig inte lika bra som med Audio-Technica – för att inte tala om Sony MDR-1A, kanske de mest välljudande vi har hört under tvåtusen kronor.

Focal_Spirit_OneS_etui
Hörlurarna säljs med ett resefodral, löstagbar kabel, stor jack-kontakt och flygplansadapter.

Däremot låter basgitarren fortfarande funkigt med Focal, till exempel när Brad Wilk i Rage Against the Machines ”Take the Power Back” verkligen smäller till i den lägsta oktaven. I synnerhet ihop med en bra hörlursförstärkare. Och Sony-lurarna kommer inte i närheten av Focals brusdämpning.

 

Slutsats

Focal Spirit S tar föregångarens alla styrkor och gör dem ännu starkare. Lite större öronkuddar ger ännu bättre passform, och basen är mer energisk i den lägsta oktaven. Det blir aldrig tröttsamt att lyssna, ljudet är oerhört runt, behagligt och varmt, och det är helt enkelt skönt.

Precis som i föregångaren saknas det lite dynamik, ljudet kommer inte direkt som skjutet ur en kanon. Framför allt i de högsta oktaverna saknas det en gnutta liv, röster hade kunnat framträda ännu tydligare i ljudbilden och cymbaler är lite försiktiga. Men sammantaget känns ljudet mycket välbalanserat. Plus i kanten för riktigt bra brusdämpning!

Ljud & Bild tycker

Spirit One S präglas av en mycket behaglig passform och bra brusreducering. Precis som sin föregångare återger den musik på ett fylligt och vanebildande sätt, fast med djupare bas än förut. Inte heller S-versionen har den mest sprudlande dynamiken och slagkraften. Bara delvis hopfällbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen