: B&O BeoPlay H5

Läckert ljud i elegant inpackning

Första trådlösa öronpropparna från B&O Play.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud och fantastiskt läcker design.
Kort batteritid. Svårt att få dem att sitta stabilt i hörselgången.
 • Element: 6,4 mm
 • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
 • Trådlöst: Bluetooth 4.2, aptX-LL, AAC
 • Fjärrkontroll och mikrofon på kabeln
 • USB-kabel med magnetisk dockning för uppladdning
 • Batteri: 100 mAh
 • Batteritid: 5 timmar, laddtid: 2 timmar
 • Mått: 39 x 28 x 23,5 mm
 • Vikt: 18 g
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2500 kr

Framtiden för hörlurar är trådlös. Det tycker uppenbarligen Apple, och i våra tester blir det allt fler hörlurar som saknar sladdar.

H5 är den första trådlösa in-ear-modellen från B&O Play – och från hela Bang & Olufsen, för den delen. Den enda sladden är den som förbinder de två öronpropparna och som också innehåller fjärrkontrollen, där även batteriet sitter.

Som allt annat från den danska designfabriken i Struer är H5 en studie i elegant design. Propparna ser nästan omöjligt enkla och stilrena ut. Men även om allting ser ut att vara gjort med linjal så passar de faktiskt fint i örat. Kabeln är isolerad med en flätad tygstrumpa för att dämpa mekaniska missljud, och fjärrkontrollen är tunnare än en blyertspenna.

H5 är den första trådlösa in-ear-luren från B&O Play. Den enda sladden som finns är den som kopplar ihop de båda propparna och som huserar fjärrkontrollen. Foto: B&O Play.
H5 är den första trådlösa in-ear-luren från B&O Play. Den enda sladden som finns är den som kopplar ihop de båda propparna och som huserar fjärrkontrollen. Foto: B&O Play.

Laddaren som ingår är lika elegant som hörlurarna. En liten svart kub med formgjutna hål för öronpropparna, som klickas fast med magneter. Man kan köpa till en extra laddare och ställa den på jobbet eller i sommarstugan. Och det är det nog många som kommer att göra, för batteritiden är begränsad till fem timmar på en laddning.

H5 saknar bygel eller krok som håller dem på plats när det går hett till. Foto: B&O Play.
H5 saknar bygel eller krok som håller dem på plats när det går hett till. Foto: B&O Play.

B&O Play hävdar att H5 är avsedda för en aktiv livsstil och betonar att de är svettåliga så att de kan användas när man tränar. Det stämmer utan tvekan, men jämfört med renodlade träningshörlurar saknar H5 en bygel eller krok som håller fast dem när det går hett till. Den uppgiften överlåts åt själva öronpropparna.

Det ingår hela sju par sådana, fyra av silikongummi och tre av minnesskum (memory foam). Silikonpropparna ger den mest lufttäta kontakten och därför bäst bas, men jag lyckades inte hitta någon storlek som satt helt stadigt i mina hörselgångar. Det gick bättre med minnesskummet, som kändes som att trycka in en marshmallow i örat. Men de hade dock fortfarande svårt att sitta kvar under rörelse och löpning. Batteritiden ska räcka för att genomföra ett maratonlopp (detta testade jag inte) men man får nog räkna med att ägna en del extra tid åt att stanna upp och stoppa tillbaka propparna i hörselgången – eller plocka upp dem från marken.

 

Ljudet

Tillbaka på kontoret och i en lugnare miljö kan jag konstatera att diskanten i BeoPlay H5 inte bara är läcker, utan riktigt läcker. Det finns tillräckligt med luft för att skicka en ballong till väders, och små detaljer i hi-hat och cymbaler klingar sprött och äkta. Vilket kan vara svårt att höra med många öronproppar.

Eftersom ljudet servers direkt in i hörselgångarna är det ingen poäng med att prata om bredd och djup och stereoperspektiv på samma sätt som med högtalare. Men det låter oansträngt och upplöst, och instrumenten är enkla att skilja från varandra – även om musiken är komplex och många instrument spelar i samma frekvensregister (som i exempelvis Styx ”Boat on the River”).

Mellanregistret är nästan lika delikat som toppen. Röster är naturliga och oförvrängda. Oavsett om det handlar om en gråtmild Sinead O´Connor eller en whiskey-indränkt Tom Waits.

I basen är det lite värre. Ett par öronproppar har av naturliga orsaker mindre tyngd och botten än ett par over-ear-lurar, där membranytan är femtio gånger större.

Beoplay-appen jobbar hårt för att få bukt med detta, och lyckas faktiskt riktigt bra. Fast bara tills propparna vickar sig lösa det minsta lilla. I appen kan man för övrigt anpassa ljudet steglöst mellan de fyra ytterligheterna ”Warm”, ”Excited”, ”Relaxed” och ”Bright”, och på så sätt tippa klangbalansen åt det håll man föredrar. Men vilken inställning man än väljer så förblir ljudbilden relativt tunn.

Även om det har varit nödvändigt att krympa elektroniken till miniformat så finns det tillräckligt med kraft för att spela både högt och rent. Batterierna räcker tyvärr inte till en hel arbetsdag.

H5 finns även i en rosa version. Foto: B&O Play
H5 finns även i en rosa version. Foto: B&O Play

 

Slutsats

B&O Play H5 är några av de elegantaste propparna du kan stoppa i dina öron. Och skötseln är precis lika läcker och stilren. Ljudet ligger i den absolut bäste änden för in-ear-hörlurar, framför allt mellanregistret och diskanten är det svårt att hinna konkurrenter till, så länge vi inte förflyttar oss till den professionella världen och lägger samma pengar – kabel eller ingen kabel.

Det kommer säkert att vara många H5 som säljs som partner till den hörlurskontakt-befriade iPhone 7. På träningspassen hade det dock varit en fördel om det hade funnits en öronbygel som tillval för att hålla propparna på plats. Sitter du still, vilket det flesta av oss gör, är det inget problem,

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.