TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 8 in-ear-hörlurar för mobilen

Kvalitetsproppar för mobilen

Satsa en slant på bra lurar som håller och låter fantastiskt. Dina öron kommer att tacka dig.

forfatter
Publicerad 2015-02-25 - 06:00
Produkter i testet
 • Samsung Level In EO-IG900
 • JBL Synchros S100a
 • Vain Sound No2
 • Marshall Headphones Mode EQ
 • Bose Soundtrue In-Ear
 • Beyerdynamic MMX 102 iE
 • Audio-Technica ATH-CKX9iS
 • Sennheiser Momentum In-ear
 • Det är ingen hemlighet att hörlurarna som följer med mobilen bara är skräp. Ljudkvaliteten är dålig, de saknar djup i basen och diskanten är skrällig, det är svårt att urskilja instrumenten samt att man får distorsion när man försöker dra upp volymen. Dessutom passar de ofta illa vilket både är obekvämt och försämrar basåtergivningen ytterligare. Till råga på allt är byggkvaliteten under all kritik så de går snabbt sönder. Så vi rekommenderar absolut att man lägger minst ett par hundralappar för något okej.

  I det här testet tar vi dock det hela ett steg till. Vi nöjer oss inte med genomsnittlig, bra nog kvalitet på ljud och konstruktion. Det här är lurar för den som lyssnar på musik i lurarna ofta, vill kunna uppfatta nyanser i musiken och som vill ha en produkt som håller och man faktiskt känner något för. Då hamnar man någonstans i prisklassen tusen kronor, även om de så klart kan hittas billigare ute i butikerna.

  Den viktiga passformen
  När det gäller hörlurar man stoppar in i örat (in-ear som det så tydligt heter på engelska) så är det väldigt viktigt att de passar så bra som möjligt i örat. Inte bara för att de då sitter kvar och för att det är bekvämare i längden, utan för att det påverkar ljudet. En bättre isolering stänger ute mer av den störande omgivningen så att du bara hör musiken. Men det ger dig också en betydligt bättre basåtergivning och bättre balans i ljudet. Det är därför vi noga redogör för hur många extra kuddar man får med i kartongen så att du vet att du har valmöjligheter. Det bästa är så klart om du har möjlighet att prova själv att det finns en storlek som passar just dina öron.

  Eftersom de här lurarna är gjorda för att användas med mobiler har de självklart en fjärrkontroll på sladden. Förutom volymkontroller finns det ofta någon knappkombination som hoppar till nästa eller föregående låt. De har även en knapp för pausa och återuppta musiken, som även används för att svara och lägga på om det ringer. Eftersom mikrofonen sitter i fjärrkontrollen bör den inte sitta alltför långt ned på sladden om någon ska höra dig när du pratar i telefon.

  TESTKRITERIER
  Vi bad tillverkarna om in-ear-lurar med mikrofon och fjärrkontroll i tusenkronorsklassen. Lurarna testades på en iPhone 5 med okomprimerad musik i bästa möjliga kvalitet och i flera olika genrer. Förutom att vi bedömde byggkvalitet, passform, tillbehör och hantering så var det ljudkvaliteten som var det viktigaste kriteriet.

  Produkter i testet

  Samsung Level In EO-IG900

  Generösa och tilltalande

  Samsungs mest påkostade öronproppar har höga ambitioner men når inte hela vägen fram.

  Hela sju par kuddar i olika storlekar och material, samt ett praktiskt fodral. Låter riktigt bra på normal volym.
  Fjärrkontrollen fungerar bara fullt ut med Android-mobiler. Känns inte så exklusiva som de borde med denna prislapp. Sladden har ingen dragavlastning.

  JBL Synchros S100a

  Bastunga och praktiska

  Med många tillbehör och en mycket kraftfull bas kan de vara rätt val för tung musik.

  Mycket kraftfull bas för den som vill ha det. Det följer med många öronkuddar inklusive skumkuddar. Solida och välbyggda med trasselfri sladd.
  Passar inte för alla musikstilar och saknar raffinemang i ljudet. Plastig fjärrkontroll som inte passar i stil med resten.

  Vain Sound No2

  Snygga och smarta

  Fiffiga funktioner och elegant design, men tyvärr håller inte ljudet samma klass.

  Snygg och naturligt trasselfri sladd. Sober design och bra byggkvalitet. Fiffigt magnetfäste fäster propparna vid varandra.
  Inga volymknappar på fjärrkontrollen. Rått ljud utan finess och detaljer.

  Marshall Headphones Mode EQ

  Attityd och basdunk

  Ett par rockiga proppar där man kan välja om man vill ha mycket eller jättemycket bas.

  Tuff design som återspeglar märket bra. Möjlighet att välja hur mycket basförstärkning man föredrar.
  Fjärrkontrollen saknar både volymkontroll och möjlighet att byta låt. Inget som helst fodral medföljer. Kvalitetskänslan inte på topp.

  Bose Soundtrue In-Ear

  Bekväma och fastsittande

  Trots att de inte går in i örat sitter de bergsäkert fast och levererar överraskande tung bas.

  Mycket smarta och bekväma öronsnäckor som gör att de sitter på plats. Utmärkt byggkvalitet och välgjord fjärrkontroll.
  På grund av konstruktionen läcker de mycket ljud och det saknas tryck i basen. Passar inte alla musikstilar eller kräsna lyssnare.

  Beyerdynamic MMX 102 iE

  Raffinerade och välljudande

  Okomplicerade kvalitetsproppar som helt enkelt spelar rent och engagerande utan att skryta.

  Adapter för datorn medföljer så de kan användas för Skype. Mycket solida med en utmärkt kvalitetskänsla. En ljudkvalitet som slår det mesta i prisklassen.
  Inget volymreglage på fjärrkontrollen. Fodralet är en enkel tygpåse.

  Audio-Technica ATH-CKX9iS

  Ambitiöst men misslyckat

  Smart konstruktion men varken komforten eller ljudet uppfyller målsättningen.

  Fjärrkontroll som fungerar med alla typer av mobiler. Sitter väl på plats även om man är aktiv.
  Det krävs övning för att stoppa in dem på rätt sätt och komforten är inte den bästa. Tveksam kvalitetskänsla. Diskanten förstör tyvärr det annars utmärkta ljudet.

  Sennheiser Momentum In-ear

  Engagerande och läckra

  Både formgivningen och ljudet sticker ut och passar därför inte alla kräsna lyssnare.

  Smart och tåligt resefodral av bra kvalitet och fyra par öronkuddar. Annorlunda och läcker formgivning. Med rätt musik är de mycket medryckande och roliga att lyssna på.
  Passar inte för all musik då diskanten är väl gäll och basen kan bli för överdriven.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
  Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
  Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
  Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
  Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
  PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend