Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: EPOS H6PPRO

Skoningslöst enkel fullträff

Du får inga finesser om du köper EPOS. Men ljudet sitter som gjutet i örat!

Publicerad 2021-12-03 - 14:00
EPOS H6PPRO
John Hvidlykke

EPOS är det nya namnet på det som förut var Sennheisers division för gaming-utrustning och företagsheadset. Dessutom är företaget är heldanskt.

EPOS H6PRO liknar de EPOS-headset (och innan namnbytet de Sennheiser-headset) vi tidigare har testat: ett stort headset med lätt kantiga former. Men eftersom vi har kommit upp till Pro-klassen är huvudbygeln fodrad med konstläder. Detsamma gäller kanterna på de tjocka öronkuddarna, medan den delen av kuddarna som ligger mot huden är av mjuk mikrofiber som andas. Till skillnad från de flesta andra deltagare är öronkåporna och fästena som håller dem inte svarta, utan har en djup, midnattsblå metallicfärg. Det ser exklusivt ut – men de är fortfarande gjorda av plast.

Mikrofonarmen är monterad på vänster öronkåpa, men kan vinklas upp. Den kan tas bort helt om man föredrar att använda en extern mikrofon. Ett vridbart hjul på högra kåpan justerar volymen. Två kablar ingår: en lång kabel med separata kontakter för mikrofon och hörlurar och en kortare med fyrpolig minijackkontakt.

EPOS H6 PRO är kompromisslös i sin enkelhet. Den saknar helt digitala funktioner – men ljudet är på topp. (Foto: EPOS)

Bara analog anslutning

EPOS H6PRO är det enda helt analoga, trådbundna headsetet i testet – och ett av de dyraste. Med den utgångspunkten ligger EPOS efter på poäng redan innan startskottet har gått. Men det är bara tills man börjar lyssna!

Ljudet är närvarande och detaljerat på ett helt annat sätt än någon av de andra testdeltagarna. Här får man äkta hifi-ljud i öronen. Basen är djup och har tyngd, men är fortfarande fast och kontrollerad. Mellanregistret är öppet och fritt, och diskanten är ren och spröd. Det här är egenskaper som vi kan förvänta oss av trådbundna hörlurar i mellanklassen. Men inte av ett premiumheadset för gaming.

Inga digitala funktioner

Av goda skäl får man ingen RGB-ljusshow eller haptisk feedback, eftersom detta är en helt passiv konstruktion utan inbyggd elektronik. Virtuellt surroundljud får man också klara sig utan, om inte ljudkortet eller själva spelet klarar av det. Och det gör det faktiskt ofta.

Det ingår ingen programvara till EPOS H6 PRO. EPOS har visserligen sin egen Gaming Suite, men den fungerar bara med USB-headset.

Slutsats

EPOS H6 PRO är kompromisslös i sin enkelhet. Man får klara sig utan USB-anslutning, trådlöshet och kul funktioner. Å andra sidan är ljudkvaliteten så mycket bättre att spelare med smak för hifi kompenseras för ”bristerna”. Designen är sober och vuxen. Men med tanke på priset hade man kunnat förvänta sig lite exklusivare material – till exempel metallfästen till öronkåporna.

 

Karakter
EPOS H6PPRO
Premium

Home tycker

EPOS H6PRO saknar irrelevanta skojigheter. Men ljudet är perfekt. Inget surround, ingen trådlös anslutning, inget annat än gammalt hederligt analogt ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen