Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Creative SXFI Air Gamer

Till de flesta plattformar

Creative SXFi AIR Gamer kan användas på de flesta spelplattformar, men är en besvikelse på flera områden.

Publicerad 2021-12-03 - 14:00
Creative SXFI Air Gamer
John Hvidlykke

Creative SXFI Air Gamer är ett stort headset som känns bekvämt att använda. Öronkåporna är stora och öronkuddarna är tjocka och mjuka och överdragna av konstläder som är perforerat för att andas. Öronkåporna är monterade så att de kan röra sig och anpassa sig efter huvudformen. Huvudbygeln är också fodrad med konstläder och känns stabil. En ljusring på varje öronkåpa sätter lite färg på det annars helt svarta headsetet. Ljuset kan programmeras med styr-appen SXFI Control.

Fyra sätt att låta

Det finns fyra olika sätt att få ljud i Creative SXFI Air Gamer. Med en USB-kabel fungerar headset som ett externt ljudkort. Konsoler utan USB kan kopplas in med en stereo-minijackkabel. Bluetooth ger tillgång till mobilspel och trådlös musiklyssning. Och slutligen finns det en inbyggd Micro-SD-kortläsare. Tanken på att ha ljudfiler på ett minneskort verkar lite gammaldags i en tid när man främst lyssnar trådlöst från mobilen och strömmar från streamingtjänster och poddar. Men det är en kul extrafunktion, och skulle kanske kunna användas för en lång flygresa över Atlanten utan att belasta mobilens batteri.

Mikrofonen är, som på de flesta gaming-headsets, avtagbar. Men här får Creative poäng för att de skickar med två olika mikrofoner: en svanhalsmikrofon för spel hemma i spelhålan och en pytteliten mikrofon för mobil användning, som är inbyggd i ett minijack-kontakt.

Volym, uppspelning/paus och växling mellan låtar styrs med touchfält på båda öronkåporna. Creative beskriver styrningen som ”intuitiv” – men låt oss säga att den går att lära sig.

Överdriven diskant

”Oj, så mycket detaljer!” Första gången man lyssnar på SXFI Air Gamer så sprudlar det av spröda detaljer i öronen. Men efter ett par minuter inser man att ljudet är mycket mer detaljerat än verkligheten, och att det övre mellanregistret och diskanten är starkt markerade. Om det här hade varit ett par hifi-hörlurar så hade vi kallat dem ”överanalytiska”.

När det gäller spel är detta nödvändigtvis inget stort problem: det handlar ju trots allt om att vinna striden med alla tillgängliga medel. Och de överdrivna detaljerna gör det enklare att höra fiender närma sig.

 

Creative SXFI AIR Gamer er et usædvanligt headset med usædvanlige funktioner. (Foto: Creative)

Krånglig installation

Man behöver två olika mobil-appar för att styra och ställa in SXFI Air Gamer. SXFI AIR Controller kan välja mellan fyra ljudkällor, justera RGB-ljuset och har en välbehövlig EQ-funktion. Men först ska headsetet ”personifieras” med SXFI-appen, som anpassar ljudet och utlovar en holografisk ljudupplevelse som motsvarar att lyssna genom högtalare. Anpassningen görs genom att skanna användarens ansikts- och öronform med mobiltelefonens kamera. Tanken är intressant, men i praktiken var det svårt att få mobilen och appen att fungera ihop. Och det är en fördel att ha en medhjälpare för att få mobilen i rätt fotovinkel.

Creative SXFi AIR Gamer har tre ljudlägen: Normal, Battle Mode och SXFI. SXFI ger en viss känsla av rymd, men ljudbilden sitter fortfarande inne i huvudet och man kommer inte i närheten av den tredimensionalitet som vi tidigare upplevt med Audeze Mobius. Battle Mode är tänkt att göra det lättare att upptäcka fienden, men ljudet verkade mest mörkt och skumt. I slutändan gav det normala läget, med sina överdrivna detaljer, det bästa resultatet i spel.

Slutsats

Creative SXFI AIR Gamer är ett ovanligt headset med ovanliga funktioner. Komforten är utmärkt och ljudet ganska så användbart för spel – när man tar bort det värsta i diskanten med equalizern. Den extra mikrofonen och Bluetooth-anslutningen är ett klart plus. Som ett rent gaming-headset finns det dock flera andra som har både bättre ljud och mer relevanta funktioner.

Karakter
Creative SXFI Air Gamer
Premium

Home tycker

Bra komfort. Kan användas trådlöst med mobilen. Avslöjande ljud. Ljudet är ansträngande. Inställningen av SXFI är krånglig. Inget trådlöst ljud till spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen