: Yamaha NX-N500

Hifi-multiroom

Yamahas aktiva multiroom-högtalare är trogen mot sina professionella förfäder.

April 2016Yamaha NX-N500

Ljud & Bild tycker

Precist och rent mellanregister avslöjar musikens tekniska kvalitet. Massor av anslutningar i HD-kvalitet och inbyggd multiroom-funktion.
Ytterst avslöjande ljud demonstrerar skillnaden på bra och dåliga inspelningar. Begränsade krafter i basen.
 • 1-tums diskant
 • 5-tums baselement
 • Förstärkare 20 + 24 watt
 • Frekvensomfång 54 Hz – 40 kHz
 • Max ljudtryck: 105 dB
 • Ljudformat: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA, DSD (HD-ljud upp till 24 bit/192 kHz, DSD upp till 5,6 MHz)
 • Anslutningar: Ethernet, USB, optisk, aux (stereo-minijack), wifi, Bluetooth, Spotify Connect, AirPlay, DLNA
 • App: iOS och Android
 • Mått: 17,0 x 28,5 x 22,2 cm
 • Vikt: 11,9 kg per par
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7800 kr

Yamaha, som gör allt från konsertflyglar till motorcyklar, har en lång tradition av hifi och ljudutrustning för både privatpersoner och professionella. Märkets hifi-förstärkare och hemmabioprocessorer är välrenommerade för sitt välljud och minimonitorn NS10 betraktas som ett oumbärligt redskap i många ljudstudior över hela världen. Om du har ett par NS10 stående i garaget eller på vinden så kan de ge upp till 1 000 dollar på begagnatmarknaden. Inte illa för en 40 år gammal högtalare som ursprungligen var tänkt som en billig hemhögtalare!

Med den bakgrundshistorien i åtanke är det inte konstigt att Yamaha har skapat åtskilliga efterträdare till NS10 under årens lopp, nu senast den trådlösa multiroom-högtalaren NX-N500, som med sin snövita 5-tumsbas och gallerskyddade domediskant ser ut som en modern, något mer kompakt hyllning till klassikern. Likheten sträcker sig till och med så långt som att baselementet har samma svarta upphängning och karaktäristiska veck i pappen där dammkåpan är fastlimmad. Kabinettet – som är en basreflexkonstruktion – har dock en mer modern svart finish med avrundade kanter.

 

Äkta aktiv

Även om de yttre likheterna är slående så är det något helt annat med insidan. För det första är NX-N500 aktiv. Till och med tvättäkta aktiv, det vill säga med separata förstärkare till bas och diskant samt ett elektroniskt delningsfilter. Det sitter aktiv elektronik i båda kabinetten, så båda högtalarna ska anslutas till elnätet. Dessutom ska de två högtalarna kopplas ihop med varandra med en XLR-kabel för överföring av analoga signaler samt en cat 5-nätverkskabel för styrsignaler. Alltså minst fyra kablar. För att vara ett par trådlösa högtalare är det VÄLDIGT mycket sladdar!

Den vänstra högtalaren har USB-ingång, optisk digitalingång och en analog minijack-ingång. Det finns också en ingång för ethernet samt trådlös anslutning och naturligtvis Bluetooth. Med andra ord kan man ansluta nästan vad som helst, och digitala signaler kan ha vilken form och upplösning som helst, från MP3 till 5,6 MHz DSD-filer. OGG-filer saknas dock i listan.

(Foto: Yamaha)
(Foto: Yamaha)

 

Ljudet

Men utseendet är en sak, prestanda något helt annat. Kan NX-N500 leva upp till sin föregångare eller är utseendet bara en designgimmick? Jag har inte haft möjlighet att jämföra direkt med ett par av de ursprungliga NS10, men de små Yamahaerna har absolut några av de monitor-egenskaper som NS10 är känd för. Mellanregistret är till och med utomordentligt klart och ofärgat, vilket i synnerhet sång tjänar på. Texturen i Marianne Faithfuls hesa, spruckna röst i ”The Ballad of Lucy Jordan” framträder med kuslig tydlighet.
Stereoperspektivet är utmärkt. I Roger Waters ”Three Wishes” är röster och ljudeffekter placerade långt utanför högtalarna och NX-N500 klarar av detta bättre än de flesta högtalare jag har testat. Även betydligt dyrare sådana. Rumskänslan är också riktigt bra och det känns som om man öppnat ett fönster in till inspelningsrummet (eller den illusion av inspelningsrummet som skapades av teknikern i studion).

Bra, men inte överdriven bas

Basåtergivningen är förvånansvärt bra för en så liten högtalare, vilket vittnar om en välprogrammerad DSP. Yamaha har lyckligtvis inte fallit för frestelsen att imponera med överdriven bas. Fundamentet är torrt och fast ned till den nedre gränsen vid 54 Hz, men sträcker sig inte djupare än så. Det är fullt möjligt att tvinga ett litet baselement att gå ännu djupare, men då åker impulsåtergivningen ut genom fönstret – och förvrängningen går i taket.

NX-N500 är mer känslig för placeringen än Samsung R5, som sprider ljudet jämnt i hela rummet, och Sonos Play: 5, som har en genial rumsanpassning i appen. Men placerad med respekt är det hifi-mässiga resultatet två klasser över dessa två.

Yamaha NS10 var ökända för att låta hemskt med dåliga inspelningar. Fullt så skoningslösa är NX-N500 lyckligtvis inte. Dåliga inspelningar låter inte obehagligt. Bara tråkigt. Då får man bråttom att hitta en mer spännande inspelning. Och så blir det magiskt igen!
Med en sammanlagd effekt på 44 watt och ett 5-tums baselement finns det naturliga gränser för hur långt krafterna räcker. Vrider man volymen i botten så börjar allt att låta pressat och luften mellan instrumenten försvinner. Vilda dansfester är inte de små Yamahaernas favoritsysselsättning, men så länge man håller sig innanför ramarna för vardagligt bruk så hänger de med bra. Volymratten på baksidan kan med fördel vridas ner ett kvarts varv, så slipper man riskera att de någonsin försöker sig på något de inte klarar av. Åtminstone så länge som ljudkällan är trådlös och digital.

Det finns mycket att välja mellan på baksidan av NX-N500. Där går det att koppla in i stort sett allt, inklusive nätkabel och ljudkabeln mellan högtalarna. (Foto: Yamaha)
Det finns mycket att välja mellan på baksidan av NX-N500. Där går det att koppla in i stort sett allt, inklusive nätkabel och ljudkabeln mellan högtalarna. (Foto: Yamaha)

 

Både Bluetooth och multiroom

Precis som sig bör nu för tiden är NX-N500 trådlös. Man kan använda både Bluetooth och nätverk. En extern wifi-antenn ser till att det alltid finns en stabil anslutning till nätverket, men man kan också koppla in högtalarna med kabel. De använder Yamahas egen multiroom-standard, MusicCast. Har du andra nyare Yamaha-apparater så kan de förmodligen samsas med NX-N500 i ett multiroom-system. Allt styrs från Yamahas MusicCast-app (iOS och Android). Man kan även strömma ljud via AirPlay och DLNA.
MusicCast-appen fungerar utmärkt och installationen är förhållandevis logisk – utan att vara tillnärmelsevis lika intuitiv och enkel som Sonos. Det finns ett godkänt urval av musikkällor, inklusive Spotify och TuneIn-nätradio (men inte Tidal).

Slutsats

Jag hade förväntat mig en hel del av NX-N500, men verkligheten överträffar verkligen förväntningarna! De kan mer än bara se bra ut i inredningen (vilket de för övrigt gör helt strålande). Om du letar efter enkelt multiroom-ljud är Sonos fortfarande kungen, men ställ Yamaha NX-N500 på bästa platsen i vardagsrummet och koppla in en signalkälla av hög kvalitet så har du en kvalificerad hifi-anläggning till fyndpris.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.