TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

XTZ MH-800

DSP till folket

Ibland kommer det sådana där saker där man genast tänker: naturligtvis, varför tog det så lång tid innan någon kom på det här? MH-800 från XTZ är en sådan produkt.

forfatter
Publicerad 2012-01-24 - 13:27
L&B tycker
Superflexibel. Smart och enkel. Fin och kompetent bas.
Inte mycket för det priset.
Specifikationer
 • Tvåvägs högtalare
 • 2 x 40-watt klass D-förstärkare med USB DAC
 • Dirac HD Sound Speaker
 • Optimization Software

I dag är datorn kanske den viktigaste musikkällan – i varje fall för den yngre delen av befolkningen. Datorn kan streama, lagra musik, rippa CD, hämta musik från webben, spela webbradio, spela musik­videor och film och allt från YouTube, bara för att nämna några exempel. Flexibelt är bara förnamnet. Problemet är bara att ljudet ska vidare till ett par högtalare. Ja, en laptop har förvisso inbyggda högtalare, men ska vi inte bara konstatera att det är en nödlösning, i varje fall när vi talar musik.

Numera kan man ta ljudet vidare från datorn via USB, vilket öppnar helt nya möjligheter för att få bättre ljud ur datorn. En annan möjlighet som finns i den digitala världen är att använda DSP (Digital Sound Processing) för att optimera återgivningen inom rimliga ekonomiska ramar. Om man kombinerar dessa två borde det således gå att få ett bättre ljud för lite pengar, eller hur? Det är precis detta som XTZ har gjort.

System i tre delar
Den svenska firman XTZ, som under åren gjort sig kända för sitt starka pris/prestandaförhållande, har länge hållit på att arbeta med DSP-lösningar tillsammans med DSP-specialisten Dirac från Uppsala. Man har t.ex. en mycket listig DSP-subwoofer i sitt program. Man har också under längre tid arbetat på ett litet DSP-baserat system med både programvara, DAC, förstärkare och högtalare – jag har själv fått lov att höra en prototyp vid ett besök hos XTZ under utvecklingen.

MH800 heter systemet. Det består av ett par små tvåvägs slutna högtalare med element från Peerless, ett bredbandselement och en nedåtriktad bas, en klass D-förstärkare på 2×40 watt med linje- och USB-ingång till en inbyggd DAC samt Dirac HD Sound Speaker Optimization Software. Programvaran fungerar både på PC med Windows XP och senare versioner samt Intelbaserade Mac med OSX 10.4 och senare.

Systemet finns i både svart och vitt. Mitt testsystem var mattsvart i mycket läcker finish. Högtalarna är tunga och verkar väldigt väl byggda. Bassystemet är nedåtriktat och öppningen för baselementets output är framåtvänd mellan foten och själva kabinettet. Framför bredbandselementet sitter tre byglar som skydd – enkelt och faktiskt riktigt snyggt.

Förstärkaren är en diminutiv låda i metall med rundade sidor. På fronten finns volymratt (med rätt diskret blålysande ring runt när apparaten är på), hörlursutgång och omställare mellan linje- och USB-ingång. Baksidan rymmer on/off, USB-ingång, linje in- och utgång, högtalarterminaler och minsann en nätbrunn för en ”riktig” strömkabel. Alltsammans i god kvalitet.

Programvaran är hur enkel som helst – följ instruktionerna och du är igång på nolltid. Jag provade med min gamla MacBook Pro, programmet öppnar och du har möjlighet att välja mellan 10 olika ljudinställningar. Inställningarna är benämnda följande: Bass Reduction, Bright 1, Bright 2, Desk, Flat to 40 Hz, Flat to 50 Hz, Loudness, Punch, Wall samt Wall Bright. Du kan ungefär gissa på förhand hur de ska passa. Du kan ha inne fyra samtidigt i systemet men det är hur enkelt som helst att byta en inställning mot en annan.

Vilken inställning har du?
Vilken inställning du väljer beror i hög grad på var och hur du har ställt upp systemet. Jag har provat alla inställningarna med systemet uppställt på olika sätt, och kan konstatera att det inte är några problem att hitta en inställning som passar fint för placeringen. Sedan beror det ju lite på vilken musik man ska spela också. Sonen, som spelar en del karibisk musik både live och på skiva, önskade en kompetent bas­återgivning från ett par av skivorna med jamaicansk dancehall-ska – och det fick han så han blev nöjd och överraskad med inställningen Punch. Jo, det blev ett överraskande kompetent resultat med både ren och tung bas!

Anläggningen har fått arbeta med allt från strömmad film via YouTube till musik av allehanda slag. Talförståeligheten är utmärkt och musikåtergivningen mer än tillfredsställande för att vara en så diminutiv anläggning. På skivbordet fungerade inställningen Wall Bright bäst hos mig, medan en placering som en liten hemanläggning i vardagsrummet pockade på Bright 2 som bästa inställning. Men det är ju i högsta grad individuellt. Mer intressant är emellertid att systemet faktiskt kan fungera som en liten hemanläggning med ett resultat som är förvånande kompetent. Ok, jag bjöd den på både ett par kompetenta högtalarkablar (Slinkylinks) och USB-kablar av klass (Nordost och Audioquest), men det är också ett kompetensbevis att anläggningen svarade upp på bättre kablar och gav ett (ännu) bättre resultat.

Ytterst användbar
Det här är en bra, rolig och ytterst användbar liten anläggning. Jag tror att det är svårt att hitta en komplett anläggning för samma pris som ens kommer i närheten av vad man kan få ut av XTZ MH-800. Jämför med vilka plastdatorhögtalare eller småsatelliter med sub­woofer som helst – och sådana kan faktiskt kosta en hel del – eller de kompaktanläggningar du kan få för motsvarande kostnad. Dessutom, det behöver ju inte vara slut med de 10 inställningarna – kommer det fler är det ju bara att ladda hem och lägga till! Vem vet hur bra det kan bli? Jag låter den i varje fall parkera permanent på mitt skrivbord!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend