Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Triangle LN01A

Kompakt franskt välljud

Vad ska man med en förstärkare till när man har LN01A?

Publicerad 2017-04-24 - 11:09
Triangle LN01A
Mikael Hansen

Det är inte alla som har vare sig lust eller plats för att investera i en fet stereo för flera hundratusen kronor. Några av oss klarar sig alldeles utmärkt med något mindre och kan därför överväga ett litet par aktiva högtalare, som på senare tid både har sjunkit i pris och blivit väldigt populära på grund av deras kompakta utseende.

Konceptet är enkelt. Högtalartillverkaren tar en av sina redan populära modeller och bygger in en förstärkare och strömförsörjning i den ena sidan. Det eliminerar behovet av en extern förstärkare, och minskar dessutom risken för kabeltrassel avsevärt.

LN01A kommer från franska Triangle och är en del av deras Elara-serie. Modellen finns alltså redan i en vanlig passiv version, men har som seden bjuder fått en digital förstärkare inopererad i det ena kabinettet. Sedan har modellbeteckningen fått ett ”A” i slutet för att kungöra att högtalarna nu kan spela musik på egen hand.

Fransk schweizisk armékniv

Eftersom LN01A inte behöver någon extern förstärkare är även all nödvändig teknik samt digitala och analoga ingångar inbyggda i den högra högtalaren. Dessa nås från baksidan, där det till och med har blivit plats för direkt anslutning av en skivspelare. Högtalarna kopplas ihop med en vanlig högtalarkabel och om du vill kan du komplettera med en extern subwoofer, till exempel om högtalarna ska användas med TV:n. Risken för kabeltrassel kan elimineras om man nöjer sig med att använda den inbyggda Bluetooth aptX-funktionen som strömmar trådlöst från mobilen, surfplattan eller datorn i CD-kvalitet. Den inbyggda equalizern gör det dessutom möjligt att justera bas och diskant efter den personliga smaken och rummets akustik. Det enda man kan sakna är Chromecast och Apple AirPlay.

Usel fjärrkontroll

När det gäller design och byggkvalitet är LN01 ganska konservativ och har ett enkelt utseende i svart eller vit pianolack. Det är varken upphetsande eller provocerande, utan snarare simpelt och förutsägbart. Bara på den vänstra sidan av den aktiva högtalaren finns något som skiljer den från den andra: en liten LED-lampa som lyser rött, grönt eller blått för att indikera olika tillstånd – avstängd, fysisk inkoppling och Bluetooth. Tyvärr har Triangle valt den billigaste utvägen för fjärrkontrollen som ingår. Den är inte bara billigt gjord utan också så pytteliten att du kommer att leta efter den mer än en gång. Irriterande och onödigt.

En mångsidig ljudbild

Lyckligtvis kan vi se mellan fingrarna för den dumma fjärrkontrollen när vi kopplat in ström och börjat spela musik genom LN01A. Oavsett om man spelar trådlöst eller genom en av de digitala eller analoga ingångarna kommer det massor av välljud från de 2 x 50 wattarna. Man kan som sagt justera basen och diskanten upp och ner i den inbyggda EQ:n, men som tur är behöver man inte pilla mycket eftersom det låter så bra. Speciellt bastung modern musik går utmärkt och vi ser egentligen inget behov för en extern subwoofer. En låt som ”Shadows” med Lindsay Stirling demonstrerar hur fint basen trycker till samtidigt som den lämnar plats för mellanregister och diskant. Ljudet är mjukt och varmt, med både tyngd och plats för detaljer. Vrider vi upp diskanten och sänker basen passar Triangle-paret lika utmärkt till klassisk musik, som återges ovanligt brett och detaljerat. Efter ett företagsbesök på operan kände jag mig inspirerad och satte på lite Mozart. Både ”Don Giovanni” och ”Figaros bröllop” återges med fina detaljer och den bredd och detaljrikedom som musiken förtjänar, liksom dryckesvisan i ”La Traviata” är fyllig utan att gå av på mitten. Vackert!

Vi noterade dock att högtalarna låter bäst när de står intill en vägg i stället för fritt ute i rummet. Trots sin ringa storlek kan LN01A spela ganska högt och utan att ljudet förvrängs. Oavsett om du föredrar Mozart eller rock/pop så finns det rikliga möjligheter att spela högt med Triangle LN01A.

Slutsats

Vill du ha en liten stereo som både kan spela högt och bra utan att kosta en förmögenhet så är Triangle LN01A ett riktigt bra alternativ. De två högtalarna har de flesta ingångar du behöver samt trådlös anslutning till din surf­platta eller smartmobil. Ljudet är kännetecknande för Triangle: varmt och detaljerat med lagom bas och bredd, så att det både passar klassisk och modern musik. Enda riktiga minuset är den billiga lilla fjärrkontrollen, och det hade varit bra om Triangle gått hela vägen och stoppat i Chromecast och AirPlay. Trots detta är LN01A fortfarande en mycket mångsidig högtalare, som för de här pengarna bör – och kommer att – tillfredsställa de flesta.

 

picture1 picture2
<
>
Foto: Triangle

Ljud & Bild tycker

LN01A är ett kompakt och välljudande par högtalare som passar till både modern och klassisk musik. Fjärrkontrollen är för liten och för billig. Det hade varit bra om Chromecast och AirPlay fanns inbyggt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Magiska i rätt sällskap

Enastående ljudkvalitet

Äkta bio med highend-soundbar

En liten ljudrevolution

Gnistrande highend-högtalare

Slår Sonos på deras hemmabana

Rulla till toppen