: System Audio saxo 5 active

Välljud på fem minuter

Fyll vardagsrummet med musik med mobilen som signalkälla – utan att göra avkall på riktig stereo.
Oktober 2015System Audio saxo 5 active
Ljud & Bild tycker
Öppet och musikaliskt ljud. Enkel installation: ställ dem på en hylla och njut av musiken. En komplett stereo.
Aningen tunn ljudbild. Ska det spelas högt bör du överväga att komplettera med en subwoofer. Förstärkaren blir arbetslös!
Specifikationer
  • Diskant: 1-tums dome med akustisk lins
  • Bas/mellanregister: 5-tums
  • Frekvensomfång: 50–25 000 Hz (+/–3 dB)
  • Inbyggd förstärkare: 2 x 50 watt klass D
  • Ingångar: 2 x optisk digital, 1 x analog 3,5 mm stereo-jack, 1 x analog stereo-RCA
  • Utgångar: USB-laddning, subwoofer
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0, aptX, AAC, WAV, MP3 320 kbit/s
  • Mått: 280 x 165 x 220 mm
  • Vikt: 8,9 kg per par
  • Färg: Svart eller vit högglans
Annons
Annons
forfatter

System Audio saxo 5 ActiveDet kan säkert inte ha undgått någon läsares uppmärksamhet att aktiva högtalare är på stark frammarsch. Trådlösa, aktiva högtalare i ännu högre grad. Hifi-högtalare med inbyggda förstärkare var sällsynta för tio år sedan, men nu har de flesta högtalarmärken med respekt för sig själva och (och för sin egen framtid) en produktserie med aktiv elektronik ombord.

Fördelen är dels teknisk, i form av kortare signal- och högtalarkablar samt möjligheten att anpassa förstärkarna efter elementen och kabinettet. Och dels kan man med ett par trådlösa aktiva högtalare få en komplett anläggning som är i stort sett osynlig i heminredningen. Ställ högtalarna i en bokhylla och använd mobilen som signalkälla – så strömmar musiken från Spotify, Tidal och allt vad streaming-tjänsterna heter.

Danska System Audio överraskade oss förra året med deras första aktiva högtalare – och så mycket att den lilla saxo 1 active utsågs till Årets budgethögtalare. Nu har de gjort en storebror, saxo 5 active, som har lite större kabinett och element samt en kraftigare förstärkare (50 watt i stället för 40).

 

Utförande och placering

Saxo 5 active är utpräglat diskret. Det kompakta träkabinettet är högglansvitt eller svartlackat. Bakom den svarta tygfronten sitter en volymknapp på den högra högtalaren, som också fungerar som av/på, samt en lysdiod som anger om högtalaren är påslagen och vilken ingång som är vald. Baselementet är en 5-tummare med lätt membran och diskanten en 25-mm softdome. Försänkningen fungerar som ett akustiskt filter som ska ge helt rätt spridning.

Annons

På baksidan av vänster högtalare finns en basreflexport och anslutningspanelen med två optiska digitalingångar och två analoga ingångar (stereo-RCA samt 3,5-mm minijack). Det finns också en USB-port för uppladdning och ett par rejäla banankontakter till högtalarkabeln. Den högra högtalaren är nämligen helt passiv.

system_audio_saxo5_active_front
Diskret är förmodligen ordet som beskriver högtalaren bäst. En 5-tums bas och en 1-tums diskant. Saxo 5 active glider in lätt i inredningen.

Fjärrkontrollen är lika stor som en tändsticksask och har en ingångsväljare, Bluetooth-parkoppling, volym och av/på. Högtalaren stänger av sig själv efter 20 minuters tystnad. Och sätts på igen när det kommer en signal till någon av ingångarna, som då automatiskt väljs.

 

Ljudet

Saxo-serien är System Audios budgetvariant, och för att få ner kostnaderna måste det oundvikligen göras en del kompromisser. I synnerhet som det ska ingå en stereoförstärkare med DAC och Bluetooth-mottagare i priset. Men ärligt talat är det svårt att höra var någonstans det har snålats in i konstruktionen.

Annons

Mellanregistret är öppet och rappt och röster låter naturliga och utan betoningar. De två elementen arbetar fullständigt mjukt tillsammans. Diskanten är lagom luftig och fri. Även om vi befinner oss i en prisklass där sådant inte direkt är vardagsmat så släpps instrument och röster fria från högtalarna.

Saxo 5 active är en neutral ljudenhet som återger musiken lojalt – och framför allt engagerande. Detta gör det lätt och underhållande att lyssna på. Om du vill sätta dig ner och avslöja de allra minsta detaljerna i inspelningen får du dock gå upp till en annan prisklass.

system_audio_saxo5_active_back
Även om högtalaren är trådlös så finns det hela fyra ingångar för kablar på baksidan. Så i själva verket har man en hel stereoanläggning.

 

Inget trolleri i basen

Vid det här laget har vi testat en hel del aktiva trådlösa högtalare som tack vare DSP-behandling går förvånansvärt långt ner i basen. Den typen av trick klarar inte saxo 5 active. Den inbyggda förstärkaren pillar inte på frekvensgången.
Basåtergivningen är också på den tunna sidan. Ljudet är inte klent och basen är tillräckligt fast. Men de djupaste tonerna uteblir. Å andra sidan försöker den lilla 5-tumsbasen inte göra något som den inte klarar av. För oavsett mängden digital equalizing så finns det fysiska gränser för hur mycket luft ett så litet baselement kan flytta.

Annons

 

Slutsats

System Audio har upprepat konststycket från sin första aktiva högtalare. För de här pengarna är det svårt att hitta något att klaga på. Om du letar efter en högtalare som ger ljud av hög kvalitet – även i medelstora rum – utan krångel, kablar och annan elektronik är saxo 5 active ett självklart val.

 

Aktiv, passiv eller mittemellan?

Aktiva högtalare har ett par tekniska fördelar jämfört med sina passiva kusiner. I en aktiv högtalare kan förstärkare och högtalarelement skräddarsys efter varandra och man slipper det kostsamma och effektslukande delningsfiltret eftersom varje element har en egen förstärkare och delningen sker elektroniskt. Det går också att ha digital signalbehandling (DSP) som korrigerar för en olinjär frekvensgång och avrullning i basen.

Om vi ska vara petiga så är System Audio saxo 5 active inte någon ”äkta” aktiv högtalare utan ett passivt högtalarpar med inbyggd stereoförstärkare. Delningsfiltret är traditionellt passivt och det finns ingen DSP-signalbehandling.

Annons

Däremot finns inbyggd trådlös Bluetooth-anslutning samt optiska digitalingångar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.
Från Polk Audio kommer Magnifi Mini, en liten soundbar som låter som om den är mycket större.
Jern har finputsat sitt koncept, det har det blivit en ännu bättre högtalare av.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.