TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

PSB Imagine T

Hårding från PSB

Kanadensiska PSB tillhör inte dem som har bråttom med att lansera nya högtalare. Men när det väl händer så brukar resultatet bli bra – riktigt bra.

forfatter
Publicerad 2009-09-21 - 14:52
L&B tycker
Vackert fokuserat mellanregister. Ren ljudkaraktär med få färgningar.
Ingenting.
Specifikationer
2,5-vägs golvhögtalare 1-tums diskant 5,25-tums bas/mellanregister 5,25-tums bas Omfång: 38–23 000 Hz (+/–3 dB) Känslighet: 88 dB Impedans: 4 ohm Mått: 95 x 21 x 35 cm Pris: 16 000 kr

Drygt ett år har gått sedan vi fick se en prototyp på den nya Imagine-serien, PSB:s utmanare i den stenhårda prisklassen mellan tio- och tjugotusen kronor. PSB:s chefskonstruktör, före detta instrumentmakaren Paul Barton, är känd för att vara extremt petig med detaljer och överlåter aldrig någonting åt slumpen när en ny högtalarmodell ska utvecklas.

Målsättningen med Imagine har varit att skapa en visuellt tilltalande och lättplacerad högtalare som kommer nära den väsentligt dyrare Synchrony-serien när det gäller ljudkvalitet. Och resultatet har uppenbart varit värt att vänta på. Sällan har vi hört en mellanstor högtalare som kan bjuda på så hög grad av transparens och realism, utan att priset rasar i höjden.

Avancerad konstruktion
Imagine T skiljer sig från mängden genom att ha en rad kvaliteter vi inte är vana vid att hitta i högtalare för under 20 000 kronor. Det första man lägger märke till när man ser den kompakta golvmodellen är det osedvanligt välgjorda kabinettet. Hela lådan är byggd med en teknik man brukar hitta på exklusiva och välrenommerade högtalare som Audio Physic Avanti och Bowers & Wilkins 800-serie. Kabinettet har inga parallella ytor och saknar synliga fogar helt och hållet. Detta leder till ytterst styva kabinettväggar och minskar behovet av invändig dämpning, vilket annars skulle ha lett till att den inre volymen påverkades.

Resultatet är en högtalare med smal och nätt profil, fast som har prestanda som motsvarar en större modell. Frekvensomfånget anges sträcka sig ned till respektabla 38 Hz (–3 dB), vilket indikerar att Imagine T har betydande basresurser i förhållande till sin storlek. Bas- och mellanregister ombesörjs av två 5,25-tums basmembran som är byggda enligt specifikationer från PSB och består av en blandning av keramik och polypropylen för att få rätt egenskaper. Diskantelementet har ett membran av titan och en kraftig neodym-magnet för att kunna åstadkomma en jämn respons över ett stort frekvensregister.

Ljudkvalitet
Den här prisklassen är full av fina högtalare som briljerar på olika områden som bas, mellanregister och diskant, men som ofta kommer till korta när det gäller den helhetliga presentationen. Det är inte många som har den nödvändiga sammanhållning och balans i ljudbilden som krävs för att göra musiken magisk.

För att maskera denna brist på finess väljer många tillverkare att lägga på en fetare bas och distinkta övertoner som en slags loudness-effekt. Sådant låter trivsamt till en början, men ger ingen korrekt återgivning av musiken och kan bli ganska så tröttsamt att lyssna på i längden.

Imagine T är lyckligtvis ingen vanlig mellan­klasshögtalare, och är helt befriad från sådana billiga tricks. Vårt absolut första intryck är att den har förvånansvärt få fel och brister. Det finns inga hörbara resonanser eller förvrängningar, och inte heller några ojämnheter eller brist på upplösning som skulle kunna avslöja att det fortfarande handlar om en relativt billig högtalare.

Realism
PSB-högtalarna inbjuder till aktivt lyssnande. En närmast sömlös övergång mellan diskant, mellanregister och bas gör att både instrument och röster kommer fram omaskerade. Musiken låter synnerligen naturlig och äkta, och om man befinner sig i ett annat rum när anläggningen spelar så kan man lätt luras att tro att vardagsrummet är proppfullt av musiker …

Basåtergivningen är stram, fast och linjär, och definitivt inte av den mesiga sorten heller. Bastrumman på Rage Against the Machine rammar oss i magen med eftertryck och basgitarren sträcker sig djupt ner i avgrunden, tillräckligt för att det verkligen ska kännas i parketten. Imagine T kan dessutom spela otroligt högt utan att ljudkaraktären förändras eller att ljudbilden tappar fokus, vilket lätt kan medföra att grannsämjan kan få sig en allvarlig törn om man inte ser upp med volymkontrollen …

Den neutrala klangkaraktären gör att PSB-högtalarna är mitt i prick till klassisk, unplugged och akustisk musik när det handlar om att skilja mellan olika instrument och tonhöjder. Avsaknaden av färgningar kan däremot göra att viss pop och elektronisk musik låter lite mindre engagerande än genom en del andra typiska mellanklasshögtalare. Vilket man föredrar är upp till var och en, men det råder ingen tvekan om att PSB:s filosofi är den som många trivs bäst med i längden.

Lättplacerade
Vi testade Imagine-högtalarna i både stora och väldämpade och små, odämpade lyssningsrum, och det genomgående intrycket är att de är ytterst lättplacerade. Frekvensgången är mycket jämn och lider inte av plågsamma pucklar i basregistret, inte ens när högtalarna står nära bak- eller sidoväggar. I sådana fall kan man ändå prova med plastpropparna som ingår och täppa igen basportarna på baksidan.

Förstärkare
Högtalarna kändes inte som särskilt tungdrivna, men ska du få ett optimalt resultat så förutsätter det naturligtvis att du ger dem de bästa förutsättningarna i form av en strömstark förstärkare, en god signalkälla och rätt kablar. En bonus med den neutrala klangkaraktären är att du i stort sätt kan forma ljudet precis som du vill genom att välja elektronik. Elektronik från NAD (som ägs av kanadensiska Lenbrook, som också ligger bakom PSB) är en bra matchning, men rent allmänt är det svårt att missa med kvalitetsmärken som Rotel, Harman/Kardon, Marantz eller Yamaha, för att bara nämna några.

Slutsats
PSB har lyckats bygga en kompakt och lättplacerad högtalare som nästan inte har några kompromisser när det gäller ljudkvalitet. Imagine T trotsar nästan naturens lagar genom att låta större än de är, och mer raffinerade än prislappen ger en antydan om. De spelar med stor realism och inlevelse, och med lite välvilja kan du sluta ögonen och känna att du sitter i konsertsalen eller studion där skivan spelades in. PSB Imagine T är en utmärkt allroundhögtalare!
 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend