Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Parrot Zikmu by Starck

Designad frihet

Utsökt design, trådlös överföring och späckade med funktioner. Mycket modernare än så här kan högtalare inte bli.

Av / 2011-01-03 - 06:47
Parrot Zikmu by Starck
Jonas Ekelund

Parrot har tidigare mest varit kända för sina Bluetooth-lösningar för bilen och headsets. När man för några år sedan ville ge sig på högtalare var det enda som var självklart att de skulle bli trådlösa. För att få hjälp med utseendet anlitade man den inte helt okände Philippe Starck. Resultatet blev de distinkta Zikmu-högtalarna som dessutom kunde fås i vitt, svart, grått eller lime. Nu har de till sist landat hos oss i Skandinavien och då har man passat på att utöka färgvalen med rött.

Redan förpackningen skvallrar om att det här inte är vilken dussinprodukt som helst. Det är ett formpressat fodral som ser ut att innehålla blåsinstrument. Inuti döljer sig två trombonformade apparater skyddade av tygpåsar samt förvaringsfack för fjärr, adaptrar och sladdar. Uppenbarligen är det här inte tänkt att vara bara en kartong man slänger bort utan en bärväska så att man lätt kan ta med sig sina älsklingar.

Trådlöst på alla sätt
Inkopplingen är ytterst enkel. På undersidan ansluter man strömkablarna, pluggar in dem och sedan är det klart. Vill man krångla med sladdar och koppla in gammaldags ljudkällor sitter det även en phonoingång på undersidan. Föredrar man sin iPod så sitter det helt enkelt en dockningskontakt ovanpå den ena högtalaren. Vill man ha sin musikapparat i handen så kan man istället ansluta till högtalarna via Bluetooth. Det är inte svårare än att trycka på Bluetooth-knappen, göra en sökning på sin mobil och koppla upp sig till Zikmu.

Man kan ovanligt nog även ansluta med Wifi så att man kan spela upp musik direkt från datorn. Ett par knapptryckningar är allt som krävs, åtminstone om routern har en WPS-knapp. Sedan kör man en programvara på datorn som letar rätt på Zikmu i nätverket och installerar dem som ett ljudkort. Även om man inte tänkt sig att spela från datorn är det ändå en god idé att koppla upp den till högtalarna. Då kan man nämligen uppdatera mjukvaran i dem samt göra justeringar av ljudet. Förutom en mixer för källorna finns balanskontroll, equalizer och en enklare rumskompensation.

Om man inte har ljudkällan i handen så kan man justera ljudet med hjälp av touchknappar ovanpå den ena högtalaren. Eller så använder man sig av den lilla fjärrkontrollen som trevligt nog inte kräver fri sikt för att användas. Då kan man dessutom starta och pausa uppspelning, hoppa mellan låtar och välja ljudkälla. Allt man behöver och inget mer samt en så pass snygg design att fjärren kan få ligga framme.

Ljudkvaliteten
Formen på högtalarna är ingen slump. Den slanka toppen innehåller flata element från NXT som sprider ljudet åt båda hållen. Den trumpetformade foten innehåller en nedåtriktad bashögtalare monterad i ett basreflexsystem, förstärkt av metallstag. Elementen har var och ett en separat klass D-förstärkare. Konstruktionen gör alltså att man dels förstärker basen tack vare närheten till golvet, dels att man får en spridning av ljudet.

Man får en känsla av att de inte är tänkta att användas eller placeras som traditionella högtalare. Mycket riktigt står de på reklambilderna utplacerade mitt på ett golv i en konsthall, i ett badrum och på en terrass. Ställen där det är viktigt med trådlös anslutning och där lyssnaren rör sig runt högtalarna. Att bara ställa dem på varsin sida av TV-apparaten är inte vad de är gjorda för eller bäst lämpade för.

Det runtstrålande ljudet gör att det är knepigt att placera dem på ett sådant ställe och att hitta ett lämpligt avstånd från väggen. Det gäller att hitta en balans mellan väggens förstärkning av basen och reflektionen av det övriga ljudet. Hur man än gör så blir det kompromisser i en traditionell stereoplacering.

Högtalarna kommer bäst till sin rätt med akustisk musik. Pianon, stränginstrument och röster är alla klara och distinkta. Däremot sviktar de om man försöker sig på tyngre musik då basen är den svaga punkten. Samma upplevelse får man om man försöker sig på att använda dem till hemmabion. Pratiga dramafilmer fungerar utmärkt men actionfilmer är inte att rekommendera. Det saknas tryck och attack i basen som lätt kan bli lite brummig.

Slutsats
Det här är varken högtalare för audiofilen eller hemmabion. Ljudet är för obalanserat och det saknas tryck i basen. Däremot är de utmärkta för den som vill fylla ett rum med ljud på enklaste och snyggaste sättet. Med ett minimum av sladdar, enkel inkoppling av trådlösa ljudkällor och smidig hantering så uppfyller de kraven. Den estetiskt sinnade med en rymlig plånbok och som inte sätter ljudkvaliteten högst på listan blir säkert nöjd.

Ljud & Bild tycker

Design som sticker ut Trådlösa Enkel hantering Priset Svårplacerade Medelmåttigt ljud

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen