Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Paradigm Atom Monitor

Atomfysik

Den lilla Paradigm Atom låter större än den är och överraskar med en fin tonal balans till ett mycket förnuftigt pris.

Av / 2012-08-25 - 00:00
Paradigm Atom Monitor
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Well, en stor del av vår uppgift som testare är att leta fram godsakerna bland alla de många – och många i och för sig riktigt bra – ljudåtergivare du kan hitta på marknaden idag. Det är roligare att peka på vad du bör provlyssna istället för vad du bör undvika. I varje fall för oss som testar.

Paradigm har jag haft ett litet underligt förhållande till. Deras S-serie har ett fysiskt uttryck som gjorde att jag avskrev dem redan från början. Inte min kopp te direkt. Men, när jag väl fick testat ett par fick jag ju erkänna att de faktiskt lät verkligt bra. En stor överraskning.

I mitt hem har jag nu också en Paradigm Millennium 5.1-uppsättning (men med Seismick-subwoofern) som också överraskat mig positivt. Så när importören Interceptor pekade på ett par små monitorer och frågade om jag inte var intresserad av att lyssna, så slog jag till.

En godsak
Paradigm Atom Monitor är en av dessa godsaker som är så trevliga att hitta, det är en fysiskt liten stativhögtalare för relativt få pengar. Att den alltså inte kommer att ruinera sin köpare gör det hela bara än mer intressant, i mitt tycke.

Det visar sig att den variant jag fick till test är nummer sju i ordningen, den första modellen av högtalaren kom på marknaden redan på 90-talet. Atom har hela tiden varit Paradigms instegsmodell bland deras tvåkanalshögtalare. Modell sju är till synes lika stor och ser likadan ut som föregångarna, men i princip är det tal om en helt ny högtalare. Man kan nästan säga att det är elementen från Millennium – fast bas/mellanregistret är större – som satts in i en mer konventionell basreflexlåda. Som för övrigt verkar välbyggd, även om vinylfanér inte är det jag får mest ståpäls av.

Fronten är däremot tjusig i något syntetmaterial med en läcker yta. Själva MDF-fronten sitter lite in i lådan och den lätt kurvade extrafronten sitter utanpå med fin avfasning till baselemtentet och en liten waveguide till diskanten. Båda elementen har membran i Paradigms S-PAL anodiserade aluminium och sitter tack vare den täckande fronten osynligt monterade.

Fin tonal balans
Naturligtvis fick Atom spela med förstärkare av synnerligen olika dignitet och konstruktion och hela tiden på stativ i passande höjd. Med en känslighet på 90 dB och också som det verkar en rätt lätt last för förstärkaren hade jag inga som helst problem med någon förstärkare. Dock, den svarar väldigt fint upp när förstärkaren kan bjuda på kraft och dynamik, vilket gör att en rapp transistorförstärkare är ett gott val.

Inte heller uppställningen vållade problem, men du belönas om du väljer att lägga ner lite extra tid på att prova dig fram. Även om det är en liten och enkel högtalare behöver det inte betyda att de små detaljerna inte spelar någon roll.

Mest imponerande är att högtalaren håller en förvånande fin tonal balans, familjedragen från S-serien verkar ha smittat av sig även på lilla Atom. Den har också en fin upplösning upp genom hela frekvensområdet som slutar i en luftig och lätt diskant.

Nästa sak som imponerar är att man får ett tämligen fullödigt ljud även i basen – naturligtvis med storleken i åtanke. Jag lyckades få en utmärkt återgivning även en bra bit ut i rummet, och vill du ha tyngre bas är det bara att experimentera med att flytta närmare bakvägg. Mindre än 20–25 cm tyckte jag dock gjorde att den fina tonala balansen började tilta betänkligt, men det är något som egentligen gäller för alla högtalare med bakåtriktad basport. Det kan naturligtvis åtgärdas genom att dämpa basporten, men det är normalt överkurs för den typiske presumtive köparen av Atom (och andra högtalare i lägre prisklasser).

Djup bas?
Det sägs att Atom kan gå ned till 50 Hz. Det är lägre än du tror och det hör bara till undantagen om en cd-skiva har någon information under 40 Hz. Bara att prova med t.ex. Jerusalem, den brittiska ur-psalmen, som jag har med kör, orkester och full kyrkorgel i en inspelning jag hittat på en reklam-cd för B&W. Okej, du mer bara anar de djupa tonerna från orgeln än du hör dem, det är rätt långt ifrån den skakande upplevelse du får från ett par fullödiga golvhögtalare. När det är sagt, så går det förvånansvärt bra för att vara en liten stativhögtalare. Den klarar av att återge full orkester, kör och orgel utan att gröta ihop ljudbilden – och det är faktiskt ett mycket gott betyg! Man får en högst respektabel återgivning via Atom, och tro mig, jag har hört många högtalare (även väsentligt dyrare och större) som har lidit alla helvetes kval när de spelat Jerusalem – eller t.ex. Dies Irae från Verdis Requiem …

Paradigm Atom Monitor är absolut en högtalare du bör ge en lyssning om du är ute efter en liten, billig och välljudande stativhögtalare. Rekommenderas.

Ljud & Bild tycker

Fin tonal balans Bra upplösning Fysiken sätter gränser

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen