Test: Naim Mu-so Qb 2

Strålande bra bordshögtalare

Naim gör det igen, med en ännu bättre version av den kompakta högtalarkuben.
Karakter
Naim Mu-so Qb 2
Ljud & Bild tycker
Potent dynamik, hög upplösning och stor ljudbild. Styr musik i flera rum från app eller fjärrkontroll.
Inte nå't.
Specifikationer
 • Radio: TuneIn via app
 • Trådlöst: Wifi, Bluetooth, AirPlay 2 och multiroom
 • Musiktjänster: Spotify Connect, Tidal, Chromecast
 • CD-spelare: Nej
 • Anslutning: USB, Ethernet, analog in, optisk in
 • Hörlursuttag: Nej
 • Radioförval: Ja
 • Färgskärm: Nej
 • App-styrning: Naim App
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått: 21 x 21,8 x 21,2 cm
 • Övrigt: Färgade grillar finns som tillbehör
 • Webb: instereo.se
Annons
Annons
forfatter

Ibland sitter man bara och gapar. Som när vi testade den lilla fyrkantiga Naim-högtalaren Mu-so Qb. Ljudet som kom ut ur den grå kuben kunde omöjligen vara så övertygande. Men det var det. Vi delade ut maxpoäng och sedan dess har den varit vår referens bland alla mellanstora bordshögtalare.

Nu finns det en ny version i butikerna och tro det eller ej men den är ännu bättre.

Mu-so Qb 2 heter den, och den har i stort sett genomgått samma förbättringar som den stora Mu-so 2.

Kabinettet är fortfarande väldigt kompakt. Fotavtrycket är beskedliga 218 x 212 mm, vilket innebär att den får plats på allt från IKEA-hyllor till köksbänkar, nattduksbord och stereobänkar.

Allt man behöver finns inbyggt. Sammanlagt 300 watt effekt, vilket ger det potenta ljudet. Den har Bluetooth och wifi också, och kan anslutas till Wi-Fi-routern hemma med en Ethernet-kabel så att musikströmningen blir stabilare.

Annons

AirPlay 2 och Chromecast finns inbyggt och den stöder Spotify Connect, Tidal och Roon samt har internetradio.

Det saknar HDMI-ingången som förvandlar Mu-so 2 till en soundbar. I övrigt har den en USB-ingång för musik på USB-minnen, plus en analog och en optisk ingång för andra ljudkällor.

Nya högtalarelement ger ännu bättre ljud.

Multiroom

Mu-so Qb 2 spelar musikfiler i WAV-, FLAC- och DSD-format och kan strömma från en server (UPnP) i upp till 32 bit/384 kHz. Högtalaren kan styras med både den nya fjärrkontrollen och den genomtänkta Naim-appen. Som finns till iPhone, iPad och Android.

I appen kan fyra andra Naim-enheter i andra rum läggas till och styras i ett multiroom-system. Om man har enheter som stöder AirPlay 2 eller Chromecast kan de också läggas till och styras från Apple Home- och Google Home-apparna.

Installation

Det bästa med Qb 2 är nästan styrningen. Det ingår som sagt en fjärrkontroll och den ersätter i mångt och mycket appen i mobilen. Men man kan också styra ljudet, välja källa och spara favoritspellistor och radiostationer med pekskärmen på toppen. Där fungerar aluminiumringen i ytterkant som en volymkontroll, precis som på Naims Uniti-förstärkare.

Annons

I appen hittar man tre alternativ för en mild rumskorrektion. De olika lägena anpassar ljudet efter högtalarens placering: i ett hörn, intill en vägg eller minst 25 cm ut från väggen. Då blir balansen i ljudet bättre, och dessutom kan man välja loudness och få lite fylligare ljud.

Tekniska förbättringar

Grillen är löstagbar och utbytbar och finns i tre färger. Bakom den finns fem högtalare. En oval bas och två mellanregister som är nya i Qb 2. De två diskanterna, som är placerade på diagonalen i mitten, är det enda som är kvar från föregångaren.

Baselementet har en egen basförstärkare på 100 watt, de övriga fyra elementen har 50 watt vardera till förfogande. Enligt Naim tål de nya elementen ännu mer effekt och låter renare än tidigare när man spelar högt.

Foto: Naim

Lika tufft, mer detaljerat ljud

Den andra generationen av Naims kub låter precis som förväntat, men det finns mer kontroll och kraft och ett bättre fokus i ljudbilden. Som fortfarande är stor, fyllig och full av varma och behagliga klanger, fast dessutom öppnare och mer raffinerad.

En av låtarna som snurrat mest under 2019 har varit Khalids och John Mayers Outta My Head, som låter precis lika övertygande här som i den större Mu-so 2. Den största skillnaden mellan dem är att den större högtalaren går djupare i basen och spelar med större auktoritet i ett stort vardagsrum.

Annons

Lise Davidsens Wagner-tolkningar klingar ut praktfullt i rummet, men om jag är tvungen att sätta fingret på något måste det vara att jag hade gillat en aningen större skala på orkesterns framställning.

Mu-so Qb 2 målar inte upp riktigt samma stereobild som ett par Klipsch The Sixes eller KEF LSX, fast det är omöjligt att få från en så liten bordshögtalare.

Naim skapar en oerhört trovärdigt ljudbild av Keith Jarretts trioinspelningar i Still Live och pianot klingar raffinerat och naturligt genom den lilla högtalaren, som även förbluffar genom att få fram kontrabasen så väl att man känner basen fortplanta sig fysiskt i rummet.

Grillarna finns i olika färger. Foto: Naim

Slutsats

Man ska inte låta sig luras av den kompakta kubens beskedliga mått. Naim Mu-so Qb 2 gör som sin mer voluminösa släkting och spelar större, tuffare och mer fängslande än vad storleken antyder. Andra generationen av Naim-högtalaren låter dessutom bättre, mer raffinerat, öppnare och med tydligare fokus. Den har så få begränsningar att den helt enkelt är bäst i klassen. Vill man ha en kompakt bordshögtalare med riktigt fett ljud är Qb 2 vår klara rekommendation.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!