TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Test: Naim Mu-so Qb 2

Strålande bra bordshögtalare

Naim gör det igen, med en ännu bättre version av den kompakta högtalarkuben.

Karakter
Naim Mu-so Qb 2
forfatter
Publicerad 2019-10-30 - 03:39
Ljud & Bild tycker
Potent dynamik, hög upplösning och stor ljudbild. Styr musik i flera rum från app eller fjärrkontroll.
Inte nå't.
Specifikationer
 • Radio: TuneIn via app
 • Trådlöst: Wifi, Bluetooth, AirPlay 2 och multiroom
 • Musiktjänster: Spotify Connect, Tidal, Chromecast
 • CD-spelare: Nej
 • Anslutning: USB, Ethernet, analog in, optisk in
 • Hörlursuttag: Nej
 • Radioförval: Ja
 • Färgskärm: Nej
 • App-styrning: Naim App
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått: 21 x 21,8 x 21,2 cm
 • Övrigt: Färgade grillar finns som tillbehör
 • Webb: instereo.se

Ibland sitter man bara och gapar. Som när vi testade den lilla fyrkantiga Naim-högtalaren Mu-so Qb. Ljudet som kom ut ur den grå kuben kunde omöjligen vara så övertygande. Men det var det. Vi delade ut maxpoäng och sedan dess har den varit vår referens bland alla mellanstora bordshögtalare.

Nu finns det en ny version i butikerna och tro det eller ej men den är ännu bättre.

Mu-so Qb 2 heter den, och den har i stort sett genomgått samma förbättringar som den stora Mu-so 2.

Kabinettet är fortfarande väldigt kompakt. Fotavtrycket är beskedliga 218 x 212 mm, vilket innebär att den får plats på allt från IKEA-hyllor till köksbänkar, nattduksbord och stereobänkar.

Allt man behöver finns inbyggt. Sammanlagt 300 watt effekt, vilket ger det potenta ljudet. Den har Bluetooth och wifi också, och kan anslutas till Wi-Fi-routern hemma med en Ethernet-kabel så att musikströmningen blir stabilare.

AirPlay 2 och Chromecast finns inbyggt och den stöder Spotify Connect, Tidal och Roon samt har internetradio.

Det saknar HDMI-ingången som förvandlar Mu-so 2 till en soundbar. I övrigt har den en USB-ingång för musik på USB-minnen, plus en analog och en optisk ingång för andra ljudkällor.

Nya högtalarelement ger ännu bättre ljud.

Multiroom

Mu-so Qb 2 spelar musikfiler i WAV-, FLAC- och DSD-format och kan strömma från en server (UPnP) i upp till 32 bit/384 kHz. Högtalaren kan styras med både den nya fjärrkontrollen och den genomtänkta Naim-appen. Som finns till iPhone, iPad och Android.

I appen kan fyra andra Naim-enheter i andra rum läggas till och styras i ett multiroom-system. Om man har enheter som stöder AirPlay 2 eller Chromecast kan de också läggas till och styras från Apple Home- och Google Home-apparna.

Installation

Det bästa med Qb 2 är nästan styrningen. Det ingår som sagt en fjärrkontroll och den ersätter i mångt och mycket appen i mobilen. Men man kan också styra ljudet, välja källa och spara favoritspellistor och radiostationer med pekskärmen på toppen. Där fungerar aluminiumringen i ytterkant som en volymkontroll, precis som på Naims Uniti-förstärkare.

I appen hittar man tre alternativ för en mild rumskorrektion. De olika lägena anpassar ljudet efter högtalarens placering: i ett hörn, intill en vägg eller minst 25 cm ut från väggen. Då blir balansen i ljudet bättre, och dessutom kan man välja loudness och få lite fylligare ljud.

Tekniska förbättringar

Grillen är löstagbar och utbytbar och finns i tre färger. Bakom den finns fem högtalare. En oval bas och två mellanregister som är nya i Qb 2. De två diskanterna, som är placerade på diagonalen i mitten, är det enda som är kvar från föregångaren.

Baselementet har en egen basförstärkare på 100 watt, de övriga fyra elementen har 50 watt vardera till förfogande. Enligt Naim tål de nya elementen ännu mer effekt och låter renare än tidigare när man spelar högt.

Foto: Naim

Lika tufft, mer detaljerat ljud

Den andra generationen av Naims kub låter precis som förväntat, men det finns mer kontroll och kraft och ett bättre fokus i ljudbilden. Som fortfarande är stor, fyllig och full av varma och behagliga klanger, fast dessutom öppnare och mer raffinerad.

En av låtarna som snurrat mest under 2019 har varit Khalids och John Mayers Outta My Head, som låter precis lika övertygande här som i den större Mu-so 2. Den största skillnaden mellan dem är att den större högtalaren går djupare i basen och spelar med större auktoritet i ett stort vardagsrum.

Lise Davidsens Wagner-tolkningar klingar ut praktfullt i rummet, men om jag är tvungen att sätta fingret på något måste det vara att jag hade gillat en aningen större skala på orkesterns framställning.

Mu-so Qb 2 målar inte upp riktigt samma stereobild som ett par Klipsch The Sixes eller KEF LSX, fast det är omöjligt att få från en så liten bordshögtalare.

Naim skapar en oerhört trovärdigt ljudbild av Keith Jarretts trioinspelningar i Still Live och pianot klingar raffinerat och naturligt genom den lilla högtalaren, som även förbluffar genom att få fram kontrabasen så väl att man känner basen fortplanta sig fysiskt i rummet.

Grillarna finns i olika färger. Foto: Naim

Slutsats

Man ska inte låta sig luras av den kompakta kubens beskedliga mått. Naim Mu-so Qb 2 gör som sin mer voluminösa släkting och spelar större, tuffare och mer fängslande än vad storleken antyder. Andra generationen av Naim-högtalaren låter dessutom bättre, mer raffinerat, öppnare och med tydligare fokus. Den har så få begränsningar att den helt enkelt är bäst i klassen. Vill man ha en kompakt bordshögtalare med riktigt fett ljud är Qb 2 vår klara rekommendation.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend