Search
Generic filters

: Monitor Audio Silver 8

Klassledande högtalare

Kanske det bästa köpet för under 20 000 kronor.

Augusti 2016Monitor Audio Silver 8

Ljud & Bild tycker

Oavsett musikstil briljerar Silver 8 med en detaljerad och luftig ljudbild plus en både fyllig och rapp bas. Här får du kort och gott allt serverat på silverfat!
En liten puckel i basen gör att högtalarna låter större än de är i verkligheten, men också att en del bastoner sticker ut. Tycker du att det blir i mesta laget så kan du plugga igen en av portarna på baksidan med proppen som ingår.
 • Typ: Trevägs basreflex
 • Basar: 2 x 6-tums C-CAM
 • Mellanregister: 4-tums C-CAM
 • Diskant: 1-tums C-CAM, anodiserad
 • Frekvensomfång: 32–35 000 Hz
 • Känslighett: 90 dB
 • Impedans: 4 ohm
 • Mått: 100 x 18,5 x 33,5 cm (H x B x D)
 • Vikt: 23,3 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 17800 kr

Några av mina största musikupplevelser har jag haft med högtalare från Monitor Audio. Alla från de billigaste till de dyraste modellerna har övertygat med en ljudbild som nästan är omöjlig att inte gilla. Något förenklat handlar det om att optimera balansen mellan dynamik och upplösning så att man får med både takten och rytmen i musiken, samtidigt som tonerna klingar ut snyggt. Kombinera detta med en tämligen enkel last även för medelmåttiga förstärkare så är det lätt att få Monitor Audio-högtalare att låta bra, vilken musikstil du än föredrar.

 

Keramik

Råvarorna är en viktig del av att trolla fram ett fint ljud. Monitor Audio har länge föredragit högtalarmembran som består av en speciell legering av magnesium och aluminium, belagda med keramik för att göra dem extra styva. I det här sammanhanget betyder styvhet mindre förvrängning och därmed renare musik. Vid något tillfälle upptäckte Monitor Audio att man kan göra membranen ännu styvare genom att ge dem en bucklig yta, vilket innebär att de går att göras tunnare. Inte för att snåla på materialen utan snarare för att få ner vikten, så att membranen blir lättare att trycka ut och dra in.

 

Resultatet

Resultatet är högre acceleration och alltså bättre transientrespons. Ett hårt slag på virveltrumman låter platt och livlöst genom en trög högtalare, medan en snabb högtalare får fram snärten. Dynamik är oerhört viktigt för hur livlig ljudbilden upplevs och då är lätta membran en förutsättning. Buckliga element (Monitor Audio kallar det för RST, Rigid Surface Technology), var en gång reserverade för de dyrare Gold- och Platinum-serierna, men har nu nått även Silver-högtalarna.

Diskanten är gjord av samma keramikbelagda material som bas- och mellanregisterelementen men är dessutom anodiserad för att vara extra robust när den återger de höga frekvenserna. Därav guldfärgen.

I svart ask sticker elementen ut på ett läckert sätt. Foto: Monitor Audio
I svart ask sticker elementen ut på ett läckert sätt. Foto: Monitor Audio

Traditionell

I övrigt är själva högtalarutformningen ganska så traditionell, med fyrkantiga kabinett och en aluminiumsockel som man kan montera på undersidan och som sänker tyngdpunkten och gör högtalarna svåra att välta. Extra viktigt om man har småbarn som kravlar runt!

annons

Men att utformningen är traditionell betyder inte att högtalarna inte är läckra att titta på. Finishen är oklanderlig, även i något så ”trist” som svart ask, som vårt exemplar av Silver 8 hade. Ett prydligt slipningsarbete med rundade kanter och de vita membranen som bryter upp. Läckert, och för mig är det betryggande att det fortfarande finns folk som vågar bygga högtalare som ser ut som högtalare.

annons

 

Rock

Vi har stött på större högtalare för pengarna. Men det glömmer man snart, för med Hegel H160 (25 000 kr) som motor och lite gammal hederlig hip-hop som drivmedel blir det fort liv i luckan. Ta till exempel ”Sowhatusayin” av South Central Cartel från det fantastiska soundtracket till hip-hop-dokumentären ”The Show” från 1995. Den stenhårda basgången i kombination med den hårtslående bastrumman låter tuffare på hög volym än de flesta nutida utgivelser eftersom den inte är sönderpressad (på grund av ”ljudnivåkriget”) för att låta högre, utan snarare kan andas. Och Silver 8 får fram allting. Basregistret låter både tufft och fylligt, och högtalarna hänger med väldigt snabbt i svängarna. Kantslagen på virveltrumman smäller till hårt, men försvinner lika fort som de kom och uppfattas därför som mycket ”genomskinliga”. Allt låter oerhört detaljerat i övertonregistret, utan att det blir rått. En sådan luftighet i kombination med skjuts i basen ger associationer till betydligt dyrare högtalare.

Finns även i vitt. Foto: Monitor Audio
Finns även i vitt. Foto: Monitor Audio

Akustiskt

Över till lugnare musik, närmare bestämt Darling Wests ”Vinyl and a Heartache”. En snygg countrylåt med fina stränginstrument som akustisk gitarr, banjo och slidegitarr i en härlig, varm och luftig ljudbild. Och med Mari Krekens ljuvliga röst som övertygar i centrum av allt. Även om högtalarnas membran inte är gjorda av keramik rakt igenom så låter de väldigt mycket som typiska keramikmembran genom att de är supersnabba på att hänga med, samtidigt som de inte bryter upp i förvrängning. Varje instrument urskiljs så bra från resten att man kan sitta och koncentrera sig på instrumenten ett och ett. Och luftigheten i toppen kommer fram på naturligaste sätt, samtidigt som övertonerna binds sömlöst till grundtonerna. Rent klangmässigt låter högtalarna tämligen neutralt, men får fram fylligheten i mellanregistret och i bröstklangen så att det aldrig låter kallt eller kliniskt.

Basgitarren framträder också med så mycket tyngd och fyllighet att man skulle kunna tro att högtalarna var en hel del större. Det som avslöjar dem är att inte alla tonerna i basgitarren kommer fram lika väl. Silver 8 är nämligen avstämda med en ordentlig puckel i basregistret för att få fram tyngden och punchen. Det låter inte överdrivet eller falskt, bara precis så mycket att basregistret blir engagerande och stort.

annons
Svart highgloss. Foto: Monitor Audio
Svart highgloss. Foto: Monitor Audio

Kör

Att återge en kör är svårt eftersom de olika stämmorna lätt grötas ihop. Inte här. Ta till exempel Det norske solistkors ”Shall I Compare Thee to a Summer’s Day” från albumet ”Telling What is Told”, med ett urval av Shakespeares sånger. Sångarna urskiljs på ett bra sätt, sopranerna från tenorerna och barytonerna från basarna. Högtalarna låter imponerande stort med tanke på sina fysiska mått och kyrkoklangen från Ris kyrka omsluter kören. Naturligtvis finns inte lika mycket mikrodetaljer och realism som med highend-högtalare som Bowers & Wilkins 803 D3, och Silver 8 får se sig besegrade av Dynaudio Contour S3.4 Limited Edition. Men de har faktiskt mer tryck och punch och dessutom mer liv i diskantregistret än Dynaudiorna utan att det känns hårt. Och med en mindre förstärkare drar Dynaudio i bromsen, medan Monitor Audio Silver 8 bevarar sin spänst och lättsinnighet. Till exempel fungerar Silver 8 riktigt bra med en förstärkare som NAD D 7050, även om de naturligtvis inte får fram alla klanglager i musiken och inte heller bevarar kontrollen på lika hög volym. Prova med samma förstärkare på Dynaudiorna och förbered dig på en riktigt stor besvikelse.

Vår favorithögtalare i prisklassen strax under 20 000 kronor är Focal Aria 926. Den delar många fördelar med Silver 8. Båda är enkla att driva och båda är utsökta allroundare. Monitor Audio går djupare i basen men Focal är lite mer linjär i bastonerna. Jag vågar påstår att Silver 8 faktiskt har ännu bättre kontroll på dynamiken än Aria 926, och är möjligtvis mer nyanserad i övertonerna. Men utan att ha Focal-högtalarna bredvid som direkt jämförelse är det svårt att säga. Det är nästan dött lopp mellan de två. Och tar man med i beräkningen att Monitor Audio vill ha drygt tvåtusen kronor mindre för sina högtalare så är de ett bättre köp.

Piggarna som ingår är riktigt vassa och ger perfekt kontakt med underlaget. Foto: Geir Gråbein Nordby
Piggarna som ingår är riktigt vassa och ger perfekt kontakt med underlaget. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Silver 8 är en utsökt högtalare som klarar allt man utsätter den för. Oavsett musikstil lyckas den engagera med tuffa rytmer, samtidigt som den har en lysande kontroll på dynamiska växlingar i musiken. Övertonregistret är klockrent och hänger ihop naturligt med resten av tonregistret.

Oavsett om du föredrar rock och pop eller jazz och till och med klassiskt så gör högtalarna jobbet med toppbetyg. Till och med det svåra basregistret engagerar och smäller till riktigt hårt, trots tämligen måttliga fysiska mått. Monitor Audio har trixat lite här och där, genom att förstärka ett område i basen för att ger lite mer punch och rytm. Vissa bastoner är därför tydligare än andra, men aldrig överdrivna och inte mer än att man sällan tänker på det. Gillar du det inte så kan du alltid täppa till en port i varje högtalare med skumgummipluggarna som ingår, så att basen blir mer linjär – men också tunnare.

Har du ett större rum och vill ha samma häftiga ljud med ännu lite mer tryck i basen så är det bara 3 600 kronor upp till de större Silver 10.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.
  Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.
  Om du ska släppa lös galenskapen en gång i livet och skaffa ett par svindyra hörlurar som sänder dig till himmelen och din förmögenhet åt skogen, varför inte låta den gången vara nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder

  Klipsch AW-525

  Riktpris: 8000 kr Hög partyfaktor

  Focal 100 OD 8

  Riktpris: 8000 kr Högtalare för trädgårdsfest
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.