TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Monitor Audio Apex 5.1

Briljant

Monitor Audio har lånat element från Gold GS-serien och stoppat in dem i mindre kabinett. Resultatet är ett system som heter Apex.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 07:47
Ljud & Bild tycker
Strålande tonstruktur. Stort mellanregister. Kraftfull och rapp bas.
Stor subbas, svår att gömma undan.
Specifikationer
  • 5.1-högtalarsystem
  • 8 ohm/87 dB
  • 21–35 000 Hz
  • 12-tums subbas, 500 watt
  • Färg: Svart eller vit
  • Bordsstativ ingår

Monitor Audios Apex-system är störst och dyrast i detta test. Högtalarna har rundade hörn och kanter men är lika stora som många andra sub/sat-högtalare som inte kan betraktas som ”designsystem”. Men de är läckra, så länge du inte satsar på varianten med macho-golvstativ som inte ser särskilt väldesignade ut.

Längst fram och bak står A10, där både dome-diskanten och mellanregisterbasen har membran av en keramikbelagd legering av aluminium och magnesium. Ytan är gropig för att göra membranet styvare och eliminera färgningar.

Centerhögtalaren A40 är dubbelt så stor som satelliterna, med två mellanregisterbasar, och sträcker sig ned till 50 Hz medan front- och bakhögtalarna ger upp vid 60 Hz. Det krävs en hel del av centerkanalen när man tittar på film och en stor centerhögtalare är bättre på att återge djupa röster och ljudeffekter.

Subbasen heter AW12 och är stor. Tack vare ett 12-tums baselement hävdar specifikationerna att den sträcker sig ned till 21 Hz i EQ2-läget (film) och 27 Hz i EQ1-läget (musik). Inbyggd förstärkarkraft på hela 500 watt RMS och 1000 i korta intervall bör räcka för de flesta! Fast man ska få plats med den också …

Ljudet
Det står snabbt klart att Monitor Audio-systemet låter strålande på alla sätt och vis. Bashögtalaren slår hårt och går djupt och sammanhållningen är fantastisk mellan den och alla högtalarna. Ljudkvaliteten överträffar samtliga andra.

För det första är den stora centerhögtalaren fullt kapabel att återge dialogen ännu fylligare och mer kraftfullt. Hela systemet låter mindre ansträngt när det händer mycket på film och i musiken. Ljudlandskapet är större och djupare.

Akustisk musik låter oerhört bra, instrumenten är trovärdiga och det finns en tjusig dynamisk kontrast i ljudspåret. Min egen rockinspelning, som jag själv har varit med och rattat ljudet på, vittnar om att musiken låter som jag vill ha det: bra smäll i basen i kombination med gott om luft och en fin klarhet i mellanregistret.

Monitor Audio Apex är helt enkelt kanonbra! Bäst i test!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend