MK Sound M Series 5.1

Filmspecialisten

MK Sounds högtalare är små men har i övrigt ett ordinärt utseende. Ljudet är däremot extraordinärt!
Ljud & Bild tycker
Kraftfull subbas. Välbalanserad klang. Grym på film!
Saknar lite luftigare diskant. Kräver kraftig förstärkare. Hade kunnat gå djupare.
Specifikationer
  • 5.1-högtalarsystem
  • 4 ohm
  • 20–20 000 Hz
  • 12-tums subbas, 250 watt
  • Färg: Svart eller vit
  • Väggfästen ingår
forfatter

MK Sound – eller Miller & Kreisel som de också är kända som – har främst gjort sig ett namn som tillverkare av monitorer för mixning av ljud till film, vilket inte är så dumt när man ska bygga högtalare som ska återskapa samma ljud hemma i vardagsrummet!

M Series-systemet har så kallade tripolära bakhögtalare. Det betyder att ett element spelar rakt framåt och två andra sitter på var sin sida, varav det ena spelar i motfas. MT4 skapar på så sätt det diffusa och omslutande ljudet från en dipol, samtidigt som den har en klang som passar bättre ihop med fronthögtalarna.

Subbasen har ett slutet kabinett vilket ger en jämnare basrespons än basreflextekniken. Däremot går slutna konstruktioner inte lika djupt i basen, vilken MK har kompenserat för genom att montera in ett 12-tums baselement – och angivit att basreponsen sträcker sig ned till 20 Hz vid –2 dB.

Till högtalarna ingår ett tudelat upphängningssystem i metall med alla nödvändiga skruvar för väggmontering, samt ett par vita handskar så att man inte smutsar ner sig.

Ljudet
I vårt rum blir resultatet bäst om delningsfrekvensen mellan högtalarna och subbasen sätts till 100 Hz.

Högtalarna visar sig från en förvånansvärt potent sida. Filmdialogen är kraftfull och dynamisk, med bra substans en bit nedåt i mellanregistret. Batmans röst i ”Dark Knight” är barsk och bastant och klangen breder ut sig sömlöst i rummet. Det bör dock påpekas att högtalarna inte är särskilt känsliga, så tänk på att investera i tillräckligt med förstärkarkraft.

Subbasen har järnkoll på actionscenerna och i första scenen smäller det till av gevär och pistoler när clownerna rånar banken. Subbasen är en av få i testet som aldrig bryter upp och börjar skorra när det hettar till ordentligt. Ljudet av krossat glas återges med briljant dynamik – det klirrar fint men blir aldrig vasst att lyssna på. Vi är särskilt förtjusta i de tripolära bakhögtalarna som har en förmåga att återge bakkanalerna diffust nog för att omsluta oss men samtidigt direkt nog för att bevara sammanhållningen med frontkanalerna.

Musik i stereo låter också oerhört bra. Sångröster framträder snyggt, med fin fyllighet i mellanregistret. Bashögtalaren hänger med väldigt fint, den är snabb och smäller till hårt när den ska. Tvärtemot vad som står i specifikationerna tycker vi inte att den återger de lägsta frekvenserna med lika mycket energi som exempelvis Gallos TR-3, och somliga kanske till och med vill gå så långt som att säga att den känns lite tunn. Måhända blir vi lurade av att den spelar mer linjärt, men under alla omständigheter kan man bättra på den genom att ställa den i ett hörn. Upplösningen i diskanten är bra, men når inte riktigt upp till samma nivå som Gallo och Monitor Audio. Fast till film är det här systemet helt grymt!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.