Marantz är ett märke som de flesta av Ljud & Bilds läsare känner igen. Och under åren har vi testat massor av deras produkter – ofta med fina resultat.
Men med högtalarna Horizon och Grand Horizon utforskar Marantz ny mark. Företaget har alltid varit ett hifi-märke i klassisk bemärkelse. Men här har Marantz gett sig in på livsstilsområdet, där de bland annat ska mäta sina krafter med danska Bang & Olufsen.
Marantz Grand Horizon, som vi testar här, lever upp till sitt namn. För bland bordshögtalare är den en bjässe som kräver respekt från omgivningen. Högtalaren är cirkelrund, en halv meter i diameter och ungefär hälften så djup. Den väger 21 kilo, så ett stabilt bord är också nödvändigt. För att se till att högtalaren får ett orubbligt fundament är foten en tjock marmorskiva. Enligt produktbladet ingår foten ”gratis”. Det vill säga när man betalar de 69 000 kronor som Grand Horizon kostar …
Högtalaren saknar i stort sett tekniska detaljer. En ring av lysdioder visar hur högt volymen är uppskruvad. Och bara när det behövs. Marantz Grand Horizon är utrustad med närhetssensorer som väcker den när man närmar sig.
En hyllning till traditionen
Marantz lägger stor vikt vid att Grand Horizon följer varumärkets tradition. Både i valet av färger, där Marantz Champagne är ett av tre alternativ (de andra färgerna är Midnight Sky och Moon Ray, svart respektive grå), och i formspråket.
Den runda formen och den upplysta cirkeln på framsidan är tänkta att påminna om den karaktäristiska ”fönsterventilen” som har prytt många av Marantz produkter genom åren.
Frågan är dock om denna detalj kommer att uppmärksammas av den unga, designmedvetna publik som Marantz försöker nå – och som kanske inte minns rörslutsteget Model 9 från 1960, som var det första med fönsterventil-design.
Gallium
På tekniksidan får vi veta att Grand Horizon drivs av en 370-watts förstärkare och en teknik som kallas Marantz Rise. Slutsteget bygger på GaN-FET-transistorer, alltså galliumnitrid i stället för gammaldags kisel. GaN-halvledare är bland annat snabbare och mer energieffektiva än kisel. Huruvida det nya materialet har ljudmässiga fördelar vet vi inte.
Det framgår inte hur många förstärkarkanaler effekten 370 watt är fördelad på. Men det finns totalt åtta högtalarelement i det munkformade kabinettet. Tre diskanter, fyra fullregister och en gemensam 8-tums subwoofer. Och de har förmodligen varsin förstärkarkanal för att åstadkomma rumsligt ljud med stereoeffekt. Högtalaren kan också avkoda Dolby Atmos och flera andra rumsliga ljudformat.
Via HEOS kan Marantz Grand Horizon få tillgång till allvärldens musiktjänster. Både relevanta och sådana som få har hört talas om. Man kan naturligtvis spela musik från mobiltelefonen också, eller från en nätverksenhet eller en skiva på en annan HEOS-enhet.

Installation och användning
Marantz Grand Horizon är en av de största bordshögtalarna vi har testat – och den tyngsta. Själva högtalaren väger som sagt 21 kilo, men när den levereras kommer vikten upp i 36 kilo. Ja, det stämmer: kartongen väger 15 kilo och det krävdes två personer för att baxa upp den enorma lådan till andra våningen.
När man måste betala så svindlande mycket pengar som Marantz Grand Horizon kostar får man lov att förvänta sig en hel del. Men när det gäller förpackningen överträffar Marantz sig själva. Detta är helt enkelt den mest genomtänkta och säkraste förpackningen jag någonsin sett under mina många år som teknikrecensent!
Det yttersta lagret är en riktigt tjock och rejäl låda gjord av brun kartong. Fyra plastfodrade handtag för att bära lådan fungerar som lås. När plastfodren är borttagna kan toppen lyftas av, varpå ett lager av kartongsidor vecklas ut som en blomma. Sedan kommer man till ytterligare en kartong, den här gången i snyggare kvalitet, och ytterligare en topp som kan lyftas av.
Inuti hittar man själva högtalaren, inpackad i en väska med bärremmar som kan användas för att lyfta högtalaren på plats innan väskans dragkedja öppnas.

Marantz Grand Horizon riktar sig till kunder som inte förväntas finna glädje i att ägna timmar åt att experimentera för att hitta den bästa installationen. Och de kommer knappast att bli frustrerade, eftersom installationen är exemplariskt enkel.
Installationen görs via HEOS-appen och om man redan har ett HEOS-system så tar det bara ett par minuter att integrera högtalaren i systemet. Sedan behöver man bara svara på om Grand Horizon står mot en vägg, i ett hörn eller fritt i rummet på en bänk, så att frekvensgången kan justeras efter placeringen. Någon rumskorrektion i vanlig bemärkelse finns inte, vilket är lite överraskande i den här prisklassen.

Så låter Marantz Grand Horizon
Som hifi-nörd och hifi-testare sedan många år tillhör jag knappast målgruppen för Grand Horizon. För mig brukar ljudet vara viktigast, designen är mest ”nice to have”.
Marantz Grand Horizon har utseendet med sig och är proppfull av lyx. Men den kan spela musik också!
Det första man lägger märke till är att högtalaren med sin lite märkliga form har en utmärkt tonal balans. Även om bestyckningen med tre diskanter och en ring av fullregister runt en gemensam bashögtalare kan verka märklig i hifi-sammanhang så hänger ljudbilden ihop på ett lysande sätt. Det finns en sammanhållning och en enhetlighet som många konventionella stativhögtalare skulle kunna avundas den. Och Grand Horizon-högtalaren har tillräckligt med kraft för att fylla ett stort vardagsrum.

Den spelar i stereo!
Den stora överraskningen är dock stereoperspektivet. Marantz utlovar en rumslig ljudupplevelse. Men det gör alla tillverkare som har fristående bordshögtalare. Marantz Grand Horizon är däremot den första jag har varit med om som faktiskt levererar varorna – inte bara i form av ett diffust ljud i vardagsrummet, utan riktig, trovärdig stereo.
Jag ställde högtalaren på en bänk, mot en bakvägg, och lyssnade på ett avstånd av två till tre meter. Och resultatet blev nästan lika bra som med ”riktiga” högtalare. Ljudbilden var inte bara bred – den var faktiskt korrekt. Grand Horizon lyckas skapa en akustisk scen där instrumenten placeras övertygande i djupet och på bredden.
Stereobilden var nästan lika bred som med konventionella högtalare. Och det fanns till och med en bra känsla av djup på scenen.
Beroende på omgivningen
Det är omöjligt att inte bli imponerad av Grand Horizons stereoperspektiv. Men ett sådant trick kan bara lyckas genom att ta hjälp av rummet. Högtalaren använder väggarna och taket för att reflektera ljudet och på så sätt bredda stereobilden.
Detta går bara att göra om väggarna är relativt kala och det finns samma grad av reflektioner på båda sidor om högtalaren. Om man ställer Grand Horizon med en vägg på ena sidan och ett öppet rum på den andra så kommer stereobilden att bli sned. Samma sak händer om den ställs nära en vägg med en mer absorberande yta – till exempel en bokhylla eller tunga gardiner. I mitt lyssningsrum finns det väldigt många böcker.
I de flesta vardagsrum där Marantz Grand Horizon står kommer detta problem förmodligen inte att uppstå. Om man av estetiska skäl gillar stora öppna rum med kala väggar och golv så kommer högtalaren att vara i sitt esse rent akustiskt.
För avslappnad musikspisning
En livsstilshögtalare som Marantz Grand Horizon är dock inte gjord för hifi-nördar som sitter i den enda korrekt placerade fåtöljen i vardagsrummet och lyssnar kritiskt. Utan för att njuta av musik mer informellt och var som helst. Och det lyckas den riktigt bra med. Nej, man får inte samma stereokänsla överallt. Men eftersom ljudet sprids runt i rummet och reflekteras från väggar och tak får man en bra del av stereoeffekten.
Konkurrenter
Marantz Grand Horizon befinner sig i en prisklass där det inte finns många direkta konkurrenter. Bland designhögtalare med multiroom och streaming är Bang & Olufsen den enda som kommer i närheten. Och man kan få två Beolab 8 för vad en enda Grand Horizon kostar. Marantz spelar lite mäktigare men trots all världens kreativa teknikknep ger två högtalare en stabilare stereobild. Man kan också få två Devialet Gold Phantom, vilket är svårt att konkurrera med.
Slutsats
En produkt som Grand Horizon bör rimligtvis bedömas efter en annan skala än traditionella hifi-produkter. Marantz har lagt ner stora resurser på snygga detaljer som inte direkt bidrar till ljudet. Till exempel närhetssensorer och ljuseffekter. Och bara förpackningen har nog varit dyrare att tillverka än många kinesiska budgetförstärkare.
Men Marantz är fortfarande ett ljudmärke och även om Grand Horizon inte kan mäta sig med företagets tungviktsförstärkare i samma prisklass (jag saknar fortfarande PM-10 ibland) så låter den riktigt bra. I rätt inredningsmiljö levererar den en förvånansvärt öppen och vacker stereobild. Från en enda högtalare.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!