Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Klipsch Groove XXL

Sällsynt bra köp

Lever Klipsch Groove XXL upp till sitt namn? Det har vi tagit reda på.

Av / 2023-09-17 - 11:00
Klipsch Groove XXL
Lasse Svendsen

De kallar den XXL, och då är det inte storleken de syftar på utan ljudet. Klipsch Groove XXL är lite mindre än JBL Boombox 3, men en hel del större än Marshall Middleton. Två av våra favoriter bland alla bärbara Bluetooth-högtalare. Frågan är om Klipschs legendstatus hjälper dem i konkurrensen med starka varumärken som JBL och Marshall.

Klipsch-högtalaren kostar lite mindre än JBL Boombox 3 Wi-Fi och har bara Bluetooth, inte Wi-Fi, men är behändigare och lättare att placera. Den kan lika gärna stå på en hylla i vardagsrummet som på en bänk i parken. Där kan den stå länge, eftersom batteritiden är angiven till 22 timmar – och även om Klipsch inte har angett några IP-siffror så ska den tåla om det regnar lite.

Läs också Krutpaket JBL Boombox 3 Wi-Fi är den bästa bärbara högtalaren på marknaden just nu.

Precis som JBL-högtalaren har Groove XXL flera högtalarelement på insidan. Bland annat en ganska potent 13,3 cm stor bas placerad mitt mellan två 5 cm stora fullregisterelement som levererar stereoljud.

Högtalaren kan inte seriekopplas eller paras ihop i stereo med flera Groove XXL. Men den kan anslutas till en extern ljudkälla. En skivspelare med inbyggt phonosteg till exempel. Det ingår också en minijack-kabel.

(Foto: Lasse Svendsen)

Det följer med en fjärrkontroll som även styr avspelningen från mobilen, som för övrigt kan laddas från USB-porten på baksidan. Det går också att koppla in ett USB-minne med musik till USB-porten och spela MP3- eller WAV-filer från det. Någon app finns inte, så där försvinner varje form av EQ eller tonkontroll.

Fjernbetjeningen. (Foto: Lasse Svendsen)

Klipsch Groove XXL levereras med en separat laddare på 18 V och 4 A – samt en 230 V-nätkabel. Lite old school, men det fungerar. Batteriet laddas från 0 till 100 procent på 8 timmar.

Läs också Mäktigt ljud från liten högtalare Marshall-högtalaren försvarar prislappen med övertygande bas och tillräckligt ljudtryck.

Groovy

Avsaknaden av app-styrning gör att Klipsch-högtalaren inte är lika smart som sina rivaler. Lämnar man fjärrkontrollen hemma så kan den dock manövreras enkelt och smidigt med pekfältet på ovansidan. Och musiken streamar man ändå via Bluetooth. Så användarvänligheten går inte att klaga på. Klipsch har till och med gjort en gummerad yta som man kan lägga mobilen på.

Det integrerade handtaget och den låga vikten gör Groove XXL mer bärbar än Boombox 3, och eftersom ljudet inte ligger långt efter den lite dyrare JBL-högtalaren verkar Klipsch-högtalaren vara ett bra köp.

(Foto: Lasse Svendsen)

Den spelar förbluffande högt och klart, precis som JBL-högtalaren, och har mycket fylligare och djupare bas än JBL Charge 5 Wi-Fi och Marshall Middleton. I Helge Lien trios Gamut Warning låter kontrabasen som om den kommer från en mycket större högtalare, och pianoklangen är klar och fokuserad. Normalt för bluetooth-högtalare? Egentligen inte. Många av dem får inte fram klangen ordentligt, och instrument har en tendens att låta lite endimensionella och torra.

Ta till exempel PNAU och Khalids The Hard Way, en riktigt livlig låt med massiv bas som ofta låter tuff, men som tappar lite färg när mellanregistret inte hänger med. Med Klipsch är klangen varm och fyllig, vilket ger sångröster en tydligare plats i ljudbilden. Jämfört med Boombox 3 är sångrösten i Everything But the Girls Nothing Left To Lose mindre hård och vass genom Groove XXL. Det är mer behagligt när man lyssnar länge, speciellt om man spelar högt.

(Foto: Lasse Svendsen)

Slutsats

Groove XXL kan nämligen spela högt. Inte med riktigt samma tryck som JBL:s större Boombox 3 Wi-Fi, men den låter tydligt och väldefinierat även på hög volym – och tro mig, basdynamiken är mer än tillräcklig för att det ska börja rycka i dansfötterna för de som har en fäbless för sådant. Klipsch-högtalaren är absolut ett alternativ man ska överväga. Den saknar app-styrning och EQ, USB-laddning av batteri och blinkande lampor, men den spelar musik bättre än de flesta där ute. En bärbar Bluetooth-högtalare för de kräsnaste öronen.

Läs också Klipsch The Sixes Aldrig en trist stund med Klipsch trådlösa högtalarpar – som naturligtvis har skivspelaringång.
Karakter
Klipsch Groove XXL
Premium

Ljud & Bild tycker

Massiv basåtergivning och förvånansvärt välbalanserad ljudbild. Dynamiskt och fylligt ljud. Spelar högre än man tror, klart och fokuserat på samma gång. Ingen app-styrning. Extern nätdel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen