: JBL Xtreme

Ghettoblaster till stranden

JBL Xtreme är en munter bråkmakare som du kan bära med dig som en axelremsväska.

Ljud & Bild tycker

Ser raffig ut och spelar massor av bas. Spelar både högt och länge. Och så är den vattentät.
Basen är nästan för fet, och inte speciellt ren. Röster är lite oklara.
 • Element: 2 x 63 mm basar, 2 x 35 mm diskanter, 2 x 80 mm slavbasar
 • Effekt: 2 x 20 watt
 • Frekvensomfång: 70–20 000 Hz
 • Max ljudtryck: 96 dB (1 m)
 • Anslutning: Bluetooth 4.1 (A2DP, AVRCP), 2 x USB-uppladdning
 • Batteri: 10 000 mAh, upp till 15 timmars musik
 • Mått/vikt: 28,3 x 12,6 x 12,2 cm/2,1 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2800 kr

JBL har byggt högtalare i flera mansåldrar och företaget, som är en del av Harman-koncernen, har ett sortiment som är bredare än de flestas. Från jättelika monitorhögtalare för skivbolagens kontrollrum och hemmabiosystem och ända till hörlurar och Bluetooth-resehögtalare.

JBL Xtreme är en välvuxen Bluetooth-högtalare som är tänkt som bergsprängarsubstitut med mobilen eller någon annan bärbar enhet som ljudkälla.

Bortsett från den stora röda JBL-loggan av metall är allting svart (den finns även i rött och blått). Hela högtalaren är inpackad i ett grovt tyg. På toppen hittar man knappar som styr volymen, Bluetooth, av/på och spela/pausa. En särskild knapp används för att koppla ihop flera högtalare så att festen kommer igång på allvar. På kortsidorna sitter de två slavbasarna helt synliga så att man – enligt broschyren – kan se hur högt Xtreme spelar! En stabil och läcker rem gör det enkelt och förhållandevis bekvämt att släpa med sig den två kilo tunga högtalaren överallt.

I botten hittar man ett blixtlås (!) av samma sort som sitter i regnkläder. Bakom det finns en analog minijack-ingång, laddkontakt samt två USB-portar för uppladdning av mobil, med mera. Någon IP-klassning anges inte, men Xtreme är tillräckligt robust för att hänga med till stranden – och tillräckligt tät för att man ska kunna skölja av sanden under kranen efteråt.

Det sitter fyra aktiva element i Xtreme: två 63-mm baselement och två 35-mm diskanter. Och så de två slavbasarna. Förstärkareffekten är 2 x 20 watt. Man kan koppla in tre enheter via Bluetooth samtidigt, så det är upplagt för party-krig mellan Spotify-spellistorna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Ungefär här i testerna brukar vi konstatera att man inte får någon bas från en bärbar Bluetooth-högtalare. Men inte den här gången. Man får MASSOR av bas. Inte djupbas, men ändå bas nog för att det ska bli fart på saker och ting. Enligt informationen från JBL sträcker sig Xtreme ner till 70 Hz. Det är en hel oktav djupare än exempelvis Jabra Solemate Max, som är snarlik i storlek och tanke. När Jabran kom kostade den lika mycket som Xtreme, men i skrivande stund går den att köpa för nästan hälften så mycket.

Mellanregistret är inte Xtremes starkaste sida. På grund av en överdriven mellanbas låter röster en smula mumlande. Suzanne Vega låter rentav förkyld i acapella-låten ”Tom’s Diner”. I själva verket är mellanregistret faktiskt utmärkt, det hamnar bara i skuggan av basen. Längst upp i toppen är det däremot klart och tillräckligt kraftfullt för att orka hänga med basen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Om textförståelsen i sången är viktigare än dunkande rytmer så bör du nog snarare snegla i riktning mot UE Megaboom, som åtminstone på papperet når lika djupt i basen fast utan att ofreda klarheten i mellanregistret.

Med ett namn som Xtreme är det upplagt för fester. Och fest kan den fixa! Den lilla JBL-handväskan spelar högre än de flesta. 96 dB räcker för att man ska börja dansa.

Det vore en överdrift att säga att det låter rent när man spelar på max. Och framför allt de två slavbasarna bidrar med ett fladdrande ljud när de når en slaglängd på mer än en centimeter. Att få Xtreme att spela så mycket bas har tydligen krävt en hel del DSP-assistans, och det här är inte en högtalare som är avsedd att lyssna på nyheterna eller P1 med, men den är kul att ha med sig och musiken tappar aldrig gnistan. ”On Melancholy Hill” med Gorillaz sätter rummet i gungning på ett sätt jag sällan har hört från något med handtag på.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Jag erkänner att jag tycker det är lite jobbigt att se JBL:s logga på en Bluetooth-högtalare. Men även om ljudet är långtifrån hifi så håller den rock’n’roll-fanan högt. Den förtjänar att tas med till sol och strand – eller skidturen, för den sakens skull. Konkurrenter som Jabra Solemate Max och UE Megaboom har bättre mellanregister, men JBL Xtreme vinner framför allt på en mycket bättre bas.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.