Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: JBL Xtreme 3

Bärbar konsertanläggning

JBL Xtreme 3 är ett bra alternativ till den jättelika Boombox 2, och är hälften så dyr.

Skrivet av / 2021-08-03 - 10:00
JBL Xtreme 3
Lasse Svendsen

Egentligen är den lite för stor för att passa i axelremsväskan. Kanske är det därför det medföljer en axelrem till JBL Xtreme 3. Hur som helst är den medelstora Bluetooth-högtalaren en perfekt följeslagare för alla som tycker om att ta med sig musik på resan.

De bärbara JBL-högtalarna är enormt populär, vilket gör att JBL ligger i toppen av försäljningsstatistiken. Detta beror inte bara på att de gör många olika högtalare i alla prisklasser utan också på att flera av högtalarna faktiskt låter bra.

Den jättelika Boombox 2 är kanske dyr, men då är den bland de allra bästa och den mindre Charge 5 är bland våra favorithögtalare i andra ändan av prisskalan.

Charge 5 är betydligt mindre än Boombox 2, och kostar hälften så mycket.
Foto: Lasse Svendsen

JBLs nya Xtreme 3 ligger i mitten mellan av de två och är kanske mer av en större version av Charge 5, än en mindre utgåva av Boombox 2. Men principerna är desamma. Två par högtalare ger dig stereoljud och sedan stöttas basen av två passiva radiatorer på sidorna. Vilka vibrerar i takt till musiken.

Det märks naturligtvis på den stora  Boombox-modellen, men de små versionerna drar ännu mer nytta av de passiva basarna. Den inre volymen är så liten att de aktiva basarna behöver all den hjälp de kan få.

I Xtreme 3, som självklart är damm och vattentät, finns ett 70 mm baselement med en 20 mm diskant för varje kanal plus de nämnda passiva basarna på sidorna. Placera därför inte högtalaren på högkant, sidobasarna fungerar bäst när de får stå fritt.

En passiv bas på vardera sida ger en god effekt när du spelar högt.
Foto: Lasse Svendsen

Högtalaren laddas med en USB-C-laddare, och spelar upp till 15 timmar. Det är nio färre timmar än Boombox 2, som har ett mycket större batteri som räcker i 24 timmar. Det är också fem timmar mindre än Charge 5, som håller upp till 20 timmar.

Förutom Bluetooth 5.1 som kan anslutas till två mobiler samtidigt har du också möjlighet att ansluta en extern ljudkälla via en 3,5 mm-kabel, och mobilen kan laddas från USB-porten under den gummerade luckan på baksidan.

Om Charge 5 är så liten att den kan bäras i ena handen kräver Xtreme-högtalaren två händer eller den medföljande axelremmen som dessutom har en inbyggd flasköppnare (!).

Flasköppnare är en smart och användbar detalj.
Foto: Lasse Svendsen

Musiken kan bara komma via Bluetooth, och det finns ingen app likt den Ultimate Ears använder, vilket gör det enkelt att justera bas och diskant eller ansluta flera högtalare.

Det senare kan faktiskt göras, men med en knapp på högtalaren. Det kallas för Partyboost och om du ansluter två högtalare kan du får stereoljud. Om du ansluter flera kan du får ännu mer tryck i festen och du kan ansluta både små och stora (JBL- högtalare) trådlöst.

Xtreme-utgåvan har dessutom en AUX-ingång, jämfört med Charge 5.
Foto: Lasse Svendsen

Basstung och tuff

JBL-högtalaren är väldigt solid byggd. Den är inte bara vädertålig, du får också intrycket av att den verkligen tål att vara ute under alla förhållanden. Axelremmen gör den stora högtalaren mer bärbar och om du inte har glömt att ladda batteriet klarar den att hålla festen vid liv fram på småtimmarna.

Den levererar inte alls samma volym eller bastryck som Boombox-versionen, men Xtreme 3 spelar högre och med mer kraftfull bas än den mindre Charge 5.

Vilket fick mig att undra om JBL medvetet har valt en annan inställning av ljuden på Xtreme 3. Den har nämligen en lite mer ullig mellanregister som inte heller är lika bra som på Charge-högtalaren. Som också har en mycket mer hörbar diskant. Inomhus kan det vara lite skarpt när man spelar högt, men utomhus ger den markerande diskanten i Charge 5, helt enkelt ett klarare ljud.

Xtreme 3 är lite större än Charge 5 i förgrunden, men har sämre batteritid..
Foto: Lasse Svendsen

På Xtreme-utgåvan är ljudet varmare, basen är fylligare och har mer tyngd och kraft. Det märks särskilt när du spelar Tidals utvalda (redaktionens) favoriter, där det finns övervägande pop, rock, R&B, och tydligt rytmisk musik som passar perfekt till ljudbilden som skapats av JBL-högtalaren.

Personligen skulle jag antagligen välja en annan högtalare till Leif Ove Andsnes inspelning, Mozart Momentum – 1785 – för JBL-högtalarens styrka är varken att ha finess eller vara sofistikerad.

Inte så många andra bärbara Bluetooth-högtalare heller.

Högtalaren är vädertålig och klarar av att vara ute. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Den stora JBL Xtreme 3, är rätt val om du tycker att små bärbara högtalare blir för mesiga. Den lyckas få igång festen i större grad än den mindre JBL Charge 5, men klarar inte levererar samma enorma ljudbild som Boombox 2. Den är en bra kompromiss, prisvärd och solid byggd med vädertålighet. Den ber bara om att bli utburen, där den kommer att övertyga de flesta med sin fantastiska ljudbild, kontrabas och engagerande dynamik.

Karakter
JBL Xtreme 3
Premium

Ljud & Bild tycker

Spelar mycket tufft och högt. Massiv och väl kontrollerad bas. Kan paras ihop med flera högtalare. Axelrem ingår. Lite för bastung för vår smak och ingen appstyrning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen