TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST JBL Xtreme 3

Bärbar konsertanläggning

JBL Xtreme 3 är ett bra alternativ till den jättelika Boombox 2, och är hälften så dyr.

forfatter
Publicerad 2021-08-03 - 10:00
Karakter
JBL Xtreme 3
L&B tycker
Spelar mycket tufft och högt. Massiv och väl kontrollerad bas. Kan paras ihop med flera högtalare. Axelrem ingår.
Lite för bastung för vår smak och ingen appstyrning.
Specifikationer

Type: Trådløs, bærbar høyttaler
Trådløst: Bluetooth 5.1
Tilkoblinger: USB-C, USB-A, AUX
Bass: 2 x 70 mm
Diskant: 2 x 20 mm
Effekt: 2 x 25 + 2 x 25 w RMS
Lydtrykk: N/A
Frekvensområde: 53,5 Hz – 20 kHz
Batteritid: opptil 15 timer
Mål/vekt: 29,8 x 13,6 x 13,4 cm/1,97 kg
Værtettet: Ja, IP67
Annet: Mørk, blå, sort, kamo. Skulderrem.
WEB: jbl.com

Riktpris: 2 990Pr. 2021-08-03 Produktsida

Egentligen är den lite för stor för att passa i axelremsväskan. Kanske är det därför det medföljer en axelrem till JBL Xtreme 3. Hur som helst är den medelstora Bluetooth-högtalaren en perfekt följeslagare för alla som tycker om att ta med sig musik på resan.

De bärbara JBL-högtalarna är enormt populär, vilket gör att JBL ligger i toppen av försäljningsstatistiken. Detta beror inte bara på att de gör många olika högtalare i alla prisklasser utan också på att flera av högtalarna faktiskt låter bra.

Den jättelika Boombox 2 är kanske dyr, men då är den bland de allra bästa och den mindre Charge 5 är bland våra favorithögtalare i andra ändan av prisskalan.

Charge 5 är betydligt mindre än Boombox 2, och kostar hälften så mycket.
Foto: Lasse Svendsen

JBLs nya Xtreme 3 ligger i mitten mellan av de två och är kanske mer av en större version av Charge 5, än en mindre utgåva av Boombox 2. Men principerna är desamma. Två par högtalare ger dig stereoljud och sedan stöttas basen av två passiva radiatorer på sidorna. Vilka vibrerar i takt till musiken.

Det märks naturligtvis på den stora  Boombox-modellen, men de små versionerna drar ännu mer nytta av de passiva basarna. Den inre volymen är så liten att de aktiva basarna behöver all den hjälp de kan få.

I Xtreme 3, som självklart är damm och vattentät, finns ett 70 mm baselement med en 20 mm diskant för varje kanal plus de nämnda passiva basarna på sidorna. Placera därför inte högtalaren på högkant, sidobasarna fungerar bäst när de får stå fritt.

En passiv bas på vardera sida ger en god effekt när du spelar högt.
Foto: Lasse Svendsen

Högtalaren laddas med en USB-C-laddare, och spelar upp till 15 timmar. Det är nio färre timmar än Boombox 2, som har ett mycket större batteri som räcker i 24 timmar. Det är också fem timmar mindre än Charge 5, som håller upp till 20 timmar.

Förutom Bluetooth 5.1 som kan anslutas till två mobiler samtidigt har du också möjlighet att ansluta en extern ljudkälla via en 3,5 mm-kabel, och mobilen kan laddas från USB-porten under den gummerade luckan på baksidan.

Om Charge 5 är så liten att den kan bäras i ena handen kräver Xtreme-högtalaren två händer eller den medföljande axelremmen som dessutom har en inbyggd flasköppnare (!).

Flasköppnare är en smart och användbar detalj.
Foto: Lasse Svendsen

Musiken kan bara komma via Bluetooth, och det finns ingen app likt den Ultimate Ears använder, vilket gör det enkelt att justera bas och diskant eller ansluta flera högtalare.

Det senare kan faktiskt göras, men med en knapp på högtalaren. Det kallas för Partyboost och om du ansluter två högtalare kan du får stereoljud. Om du ansluter flera kan du får ännu mer tryck i festen och du kan ansluta både små och stora (JBL- högtalare) trådlöst.

Xtreme-utgåvan har dessutom en AUX-ingång, jämfört med Charge 5.
Foto: Lasse Svendsen

Basstung och tuff

JBL-högtalaren är väldigt solid byggd. Den är inte bara vädertålig, du får också intrycket av att den verkligen tål att vara ute under alla förhållanden. Axelremmen gör den stora högtalaren mer bärbar och om du inte har glömt att ladda batteriet klarar den att hålla festen vid liv fram på småtimmarna.

Den levererar inte alls samma volym eller bastryck som Boombox-versionen, men Xtreme 3 spelar högre och med mer kraftfull bas än den mindre Charge 5.

Vilket fick mig att undra om JBL medvetet har valt en annan inställning av ljuden på Xtreme 3. Den har nämligen en lite mer ullig mellanregister som inte heller är lika bra som på Charge-högtalaren. Som också har en mycket mer hörbar diskant. Inomhus kan det vara lite skarpt när man spelar högt, men utomhus ger den markerande diskanten i Charge 5, helt enkelt ett klarare ljud.

Xtreme 3 är lite större än Charge 5 i förgrunden, men har sämre batteritid..
Foto: Lasse Svendsen

På Xtreme-utgåvan är ljudet varmare, basen är fylligare och har mer tyngd och kraft. Det märks särskilt när du spelar Tidals utvalda (redaktionens) favoriter, där det finns övervägande pop, rock, R&B, och tydligt rytmisk musik som passar perfekt till ljudbilden som skapats av JBL-högtalaren.

Personligen skulle jag antagligen välja en annan högtalare till Leif Ove Andsnes inspelning, Mozart Momentum – 1785 – för JBL-högtalarens styrka är varken att ha finess eller vara sofistikerad.

Inte så många andra bärbara Bluetooth-högtalare heller.

Högtalaren är vädertålig och klarar av att vara ute. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Den stora JBL Xtreme 3, är rätt val om du tycker att små bärbara högtalare blir för mesiga. Den lyckas få igång festen i större grad än den mindre JBL Charge 5, men klarar inte levererar samma enorma ljudbild som Boombox 2. Den är en bra kompromiss, prisvärd och solid byggd med vädertålighet. Den ber bara om att bli utburen, där den kommer att övertyga de flesta med sin fantastiska ljudbild, kontrabas och engagerande dynamik.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend