TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST IKEA Symfonisk

Sonos-smidighet till budgetpris

En smart introduktion till det bästa multirum-systemet till ett väldigt attraktivt pris.

forfatter
Publicerad 2019-08-09 - 16:16
Karakter
IKEA Symfonisk
L&B tycker
Lika enkel som Sonos egna högtalare. Fungerar fullt ut med Sonos-systemet. Prisvärt. Flexibel placering.
Låter inte riktigt lika bra som Sonos. Gör sig bäst som komplement-högtalare.
Specifikationer

IKEA Symfonisk Wifi bookshelf speaker

 • Element: 1 diskant, 1 mellanregister/bas
 • Förstärkare: 2 x Class D
 • Anslutningar: Wifi, Ethernet
 • Strömning: Wifi, Spotify Connect, AirPlay 2
 • Mått: 31 x 15 x 10 cm
 • Webb: ikea.se
 • Pris: 1 000 kr

IKEA Symfonisk Bordslampa med wifi-högtalare

 • Element: 1 diskant, 1 mellanregister/bas
 • Förstärkare: 2 x Class D
 • Anslutningar: Wifi, Ethernet
 • Strömning: Wifi, Spotify Connect, AirPlay 2
 • Storlek: 40 x 22 cm
 • Webb: ikea.se
 • Pris: 2 000 kr
Riktpris: 1 000Pr. 2019-08-09 Produktsida

För ett år sedan tillkännagav Ikea och Sonos, förvånande nog, att de hade inlett ett samarbete. Och i våras blev de mer konkreta då de berättade att det innebar att man tillsammans utvecklat trådlösa multirum-högtalare som skulle säljas till ett bra pris på Ikea. Sonos skulle jobba på elektroniken och ljudet, medan Ikea stod för formgivning och prispress tack vare effektiv produktion. Det är smart då Ikeas tidigare satsningar på hemelektronik, speciellt hemmabio-paketet Uppleva, inte varit speciellt lyckade.

Symfonisk kan antingen fås som en bokhyllehögtalare eller inbyggd i en bordslampa. Bokhyllehögtalaren kan antingen ställas i hyllan som ett bokstöd, hängas på en stång i köket, eller monteras på väggen och bokstavligen användas som en hylla. Bordslampan är helt enkelt en rund högtalare med en bordslampa ovanpå. Funktionerna är helt oberoende så man kan ha en vanlig glödlampa eller varför inte smart belysning med en Ikea Trådfri glödlampa.

Utseende och konstruktion

Bokhyllehögtalaren kan bokstavligen användas som en hylla med ett extra väggfäste. Foto: IKEA

Bokhyllehögtalaren ser ganska anonym ut, vilket är meningen då den ska kunna försvinna ur sikte i bokhyllan. Den är klyftigt formgiven för att kunna fungera stående eller liggande samt även hängande. Lamphögtalaren ser ärligt talat lite klumpig ut jämfört med Ikeas andra bordslampor. Men den är för all del mindre iögonenfallande än Sonos Play:1, det närmaste man kan komma i Sonos egna sortiment.

Lamphögtalaren är perfekt för de som vill att den ska smälta in i heminredningen. Foto: IKEA

Både fronten på bokhyllehögtalaren och tyget runt foten på lamphögtalaren går att ta bort. Vilket är praktiskt om de råkat få fläckar, snarare än för att de ser bra ut utan tyget. Mer intressant är att i förlängningen är det mycket möjligt att Ikea själva, eller påpassliga tredjepartstillverkare, släpper tyger i andra färger eller med annan struktur. Det skulle verkligen göra högtalarna till intressantare inredningsdetaljer.

Installation

Bäst är att ha en högtalare ansluten till internet-routern med nätverkssladd. Då skapas ett separat trådlöst nätverk för övriga högtalare, som inte störs av dina övriga trådlösa apparater. Men det går också att köra helt trådlöst. Efter att ha anslutit strömmen installerar man Symfonisk som vilken Sonos-högtalare som helst. Man startar Sonos-appen, trycker på två knappar på högtalaren, låter appen hitta högtalaren, berättar vilket rum den ska tillhöra och sedan är det klart. Som ett extra steg kan man faktiskt även göra en TrueSound-kalibrering om man har en iPhone.

Användning

Även för att styra högtalarna använder man Sonos-appen. Här kan man gruppera högtalare efter rum, så att man kan be den spela musik i ”köket och vardagsrummet” istället för enskilda högtalare. Man kan även skapa stereo-par av två likadana högtalare, vilket verkligen rekommenderas om man ofta ska lyssna på musik. Än mer intressant är att använda dem som bakre högtalare för ljudlimporna Sonos Beam, Playbar, eller Playbase. Då får man riktigt surroundljud i tv-soffan för en mycket rimlig slant.

Appen stöder 63 olika strömmande musiktjänster, inklusive Apple Music, Deezer, Google Play, Spotify, Tidal och YouTube Music, samt skandinaviska radiostationer och ljudbokstjänster. Men ljudet kan även skickas direkt från Spotify-appen. Från Apple-enheter kan man även skicka ljudet från valfri app genom AirPlay 2, inklusive till flera högtalare samtidigt. Högtalarna har ingen mikrofon för rösttjänster, men man kan be Alexa eller Google Assistant spela musik på dem.

Ikea har berättat att de inte på något sätt är klara med Symfonisk nu. De beskrivs istället som ”de två första produkterna”. I höst kommer en fjärrkontroll för den som inte vill använda mobilen för att ändra volym eller byta spår. Och man kommer även lägga till stöd för högtalarna i Trådfri-appen, som med anledning av det bytt namn till Ikea Homesmart.

Ljudkvaliteten

Sonos säger att högtalarna är intrimmade för att ha samma ljudprofil som Sonos Play:1 och Sonos One. Och visst är det ett liknande ljud, men bokhyllehögtalaren har ett lite mer öppet ljud, låter något råare och basen är mer mullrande. Med tanke på lamphögtalarens form kanske man kunde tro att den är rundstrålande. Det är inte sant, ljudet är riktat framåt. Den har ett öppnare ljud med mer distinkt bas, men får problem med mer komplex musik, speciellt på högre volym. Med det sagt så låter båda högtalarna bra för sin prisklass, det är bara i sida-vid-sida jämförelse med Sonos egna högtalare som man inser begränsningarna.

Slutsats

Till skillnad från Ikeas tidigare enkla högtalare i Eneby-serien är Symfonisk byggd tillsammans med experterna hos Sonos. Den stora poängen är att de fungerar tillsammans med övriga Sonos-högtalare i en multirum-uppsättning. De är alltså ytterst enkla att använda och du kan spela musik i flera rum samtidigt. Symfonisk kan dessutom gömmas undan på sätt som inte Sonos-högtalarna kan, antingen som en lampa eller som en hylla. Ljudet når inte riktigt upp till Sonos-nivå, men så är de ju också betydligt billigare. De är perfekta för bakgrundslyssning eller som bakhögtalare i en hemmabio tillsammans med Sonos ljudlimpa.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild