TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Högtalarsystem JBL LS

Dem stora live känslan

Hur vore det med en rejäl adrenalinkick? Mycket tuffare än JBL:s LS-högtalare kan det inte bli.

Av / 2009-08-06 - 20:09
Högtalarsystem JBL LS
Marius

Har du kommit hem från en konsert eller ett biobesök någon gång och blivit besviken över ljudet från din egen stereo? I så fall är du inte ensam. Det är inte många hemmaanläggningar som kan mäta sig med dynamiken och ljudtrycket man får från ett professionellt ljudsystem – och de som kommer i närheten har en tendens att kosta fruktansvärt mycket pengar. Lyckligtvis finns det undantag. JBL har nämligen lanserat en högtalarserie som verkligen kan flytta in konsertkänslan i vardagsrummet. Och som om inte det vore nog, låter den om möjligt ännu bättre i hemmabion …

Proffshögtalare
Ingen har större erfarenhet av konsert- och biohögtalare än JBL. Den amerikanska tillverkaren har hållit på i över 60 år, och specialiteten är så kallade hornhögtalare. Sådana är mer effektiva än vanliga högtalare eftersom hornladdningen ger en bättre ”koppling” till luften och förstärker ljudet ungefär på samma sätt som en gammal trattmegafon.

JBL:s största kunder finns i proffsbranschen, och när kravet är ett rent och kraftfullt ljud blir valet ofta just hornhögtalare. Av samma anledning är hornhögtalare också populära bland en rad hifi-entusiaster. Den höga känsligheten gör att hornhögtalarna passar till förstärkare med begränsad effekt, till exempel single-ended rörförstärkare.

Varför är då inte horn mer utbrett? Kostnader och platsbehov är några av skälen. Att beräkna formen och storleken på hornet är så pass resurskrävande att det inte är lika lättillgängligt för alla. Utöver JBL är det bara Klipsch och ett fåtal andra märken som har patent på hornhögtalare, och som klarar av att tillverka dem i stor skala. 

LS-serien
JBL är en ihärdig anhängare till hornets förträfflighet, vilket de bland annat har visat i toppmodellen Everest, en gigantisk högtalare med en extrem dynamik och realism, men med en lika extrem prislapp på över halvmiljonen. Vi har också låtit os imponeras av den något billigare Array-serien, men med priser från ­ 60 000 kronor och uppåt är också dessa förbehållna de extra välbärgade ljudentusiasterna.

LS-serien är JBL:s försök att förena de dyrare modellernas avancerade hornteknik med ett billigare och mer kompakt format. I den här artikeln tar vi oss an ett komplett surroundsystem som bygger på LS80 i frontkanalerna, men du kan självfallet välja den kombination som passar ditt rum och din plånbok bäst. Med exempelvis de små LS40 (eller mellanstorleken LS60) kan du spara fem- eller femtontusen kronor.

Inget för mesar
Som du kanske redan har gissat är det definitivt inga små högtalare vi pratar om. JBL-högtalarna passar bäst för den som har ett rejält vardagsrum eller en stor gillestuga där de kan placeras någorlunda fritt. En liten etta är inget optimalt uppehållsrum för en så kraftig anläggning. En bondgård som ligger lite avsides är nog ett bättre alternativ om du vill behålla grannsämjan.

Bara för att högtalarna klarar av höga ljudstyrkor så måste du inte spela enormt högt för att ha någon glädje av dem. Ändå visade det sig tydligt under testets gång att JBL-högtalarna låter bäst på lite mer än medelhög volym. Först då öppnar de upp sig ordentligt och ljudet får rätt balans.

Hög underhållningsfaktor
Något mer amerikanskt än JBL finns knappt, så du kan räkna med en klar ”larger than life”-karaktär med stort underhållningsvärde. Första gången vi lät toppmodellen i serien, LS80, gå loss i testrummet tappade vi nästan hakan. Det första som slog oss – bokstavligt talat! – var den otroligt häftiga basåtergivningen. Högtalarna har en fenomenal tyngd, särskilt i den övre änden av basregistret, som bidrar till en utpräglat ”rockig” och underhållande spelstil.

En sådan ljudkaraktär inbjuder till hejdundrande partystämningar och JBL:erna uppför sig helt perfekt på modern R&B-musik som Jill Scott, Beyoncé och John Legend. Där kommer verkligen den pigga spelstilen till sin rätt. Trumslagen känns direkt fysiska i magen, och tonerna från basgitarren får det att kittla längs ryggraden. Man har nästan inget annat val än att gunga i takt med musiken.

Ändå är det inte bara basen som är utmärkande för de här högtalarna. Lika imponerande är det att JBL har lyckats få övergångarna mellan bas, mellanregister och diskant nästan helt sömlösa och felfria. Hela högtalaren präglas av god harmoni och det finns inga tecken på den lite nasala klang man ofta förknippar med hornhögtalare som är avsedda för proffsbruk.

Detta beror bland annat på att diskanthornet får en fin draghjälp i båda ändar av frekvensregistret. LS80 är utrustad med en kraftig 8-tummare i bas/mellanregistret, medan en speciell superdiskant tar hand om de allra högsta frekvenserna. Resultatet är en utsträckt och fyllig återgivning av både instrument och röster, och allt från de djupaste mansrösterna till de ljusaste kvinnorösterna framträder klart och tydligt.

Högtalarna kommer dock lite till korta när det blir dags för mer komplicerad och krävande musik som konsertinspelningar av Mahler eller Beethoven. Då kan den energiska ljudbilden bli lite ansträngande och man saknar en lite bättre separation av de olika instrumenten. Det finns onekligen andra högtalare i prisklassen, till exempel testvinnaren KEF XQ40, som gör ett ännu mer trovärdigt jobb på den här typen av musik. Just på detta område saknar vi en ännu högre grad av tonal precision och öppenhet från JBL.

Vad LS80 däremot har, som andra högtalare i prisklassen kan titta i månen efter, är en sällsynt fin dynamik ända från djupbasen och längre upp i mellanregistret och diskanten – och de kan spela dundrande högt utan tecken till förvrängning. De har också en förmåga att få fram det bästa ur de flesta musikstilar. Nästan all slags musik presenteras med en våldsam glöd och realism som är omöjlig att inte bli fängslad av.

Film
Alla dessa egenskaper gör att LS-högtalarna passar ytterst väl i hemmabion, där det ju kan gå ganska så vilt till emellanåt. Ta till exempel den komplexa ljudbilden i actionfilmer som Dark Knight eller Transformers, som innehåller en salig mix av musik och häftiga effekter för att skapa rätt stämning. En bra filmanläggning ska kunna återge alla detaljer i sådana filmspår, samtidigt som den har kraftresurser som räcker för att tackla de hårdaste actionscenerna utan att tappa andan. Tyvärr har alldeles för många hifi-högtalare en tendens att gröta till sådana filmer på hög volym.

Det kompletta JBL-systemet klarar däremot sådana utmaningar på rak arm, och inte ens de mest våldsamma ljudspår kan få högtalarna att låta skarpa eller obehagliga. Det bevisar de bland annat i öppningsscenen av Dark Knight, där både röster, musik och explosioner har sina tydliga platser i ljudbilden.

LS80 är måhända stjärnan i showen, men även center- och bakhögtalarna klarar sig utmärkt. Särskilt imponerade är vi över centerhögtalaren LS Center, som lyckas matcha fronthögtalarnas stenhårda mellanregister. Christian Bales djupa Batman-röst rungar övertygande genom rummet. De ”kompakta” LS40 gör också ett bra jobb med att fylla ut ljudbilden bakifrån och går så djupt i basen att de mycket väl kan matas med fullregistersignaler.

Subbasen LS120P levererar också en utsträckt djupbas med godkänt ljudtryck, men frågan är om inte en ensam 12-tummare är i tamaste laget i sällskap med LS80 som fronthögtalare. För att matcha fronthögtalarnas livliga basegenskaper kan du mer fördel använda två subbasar i stället för en. Eller eventuellt en ännu kraftigare variant från JBL, Velodyne, SVS eller någon annat kvalitetsmärke.

Begränsad spridning
En sak som man måste ta med i beräkningen med hornhögtalare är en lite snävare ”sweet spot” än vad konventionella högtalare har. Diskanthornet har en mer direktstrålande och snävare spridningskaraktäristik än en vanlig domediskant, vilket har sina för- och nackdelar. Diskantnivån avtar om man sitter för långt ut mot sidan och ljudet kan tappa lite fokus. Men den kontrollerade spridningen begränsar också problem med oönskade reflektioner från väggar och tak.

Slutsats
I jakten på perfekta högtalare har många lätt för att föredra den som har minst egenkaraktär, som klarar att återge musiken utan någon tendens till krydda eller färgning. Sådana högtalare är utan tvekan mer korrekta än JBL-högtalarna, men inte nödvändigtvis lika roliga att lyssna på. Det är speciellt kombinationen av engagemang och finess som gör LS-högtalarna till sådana fullträffar. Du kan ställa till med fest eller titta på en lång actionfilm utan att bli trött i öronen, och om grannen bankar på dörren är det inte för du spelar för högt, utan för att han vill vara med på det roliga!
 

Ljud & Bild tycker

Engagemang och finess. Tung bas. Begränsad spridning

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Rulla till toppen