: 9 trådlösa Bluetooth-högtalare för hemmet

Bästa Bluetooth-högtalarna för hemmet

Ersättare för den traditionella musikanläggningen om du bara strömmar din musik.

Den traditionella stereoanläggningen och dess hylla med skivor blir alltmer utrotningshotad. Ju yngre du är, desto troligare är det att du har all din musik i mobilen och strömmar sådant du bara lyssnar på ibland. Men hur lyssnar du på musiken när du är hemma och inte använder hörlurar? I detta test tittar vi närmare på rejäla trådlösa högtalare som står i vardagsrummet och kan tjäna som den enda musikanläggningen. De flesta är inte portabla. Är det viktigt så får du läsa testet av resehögtalare i majnumret.

Vad ska man då tänka på när man väljer trådlös högtalare? Enkel hantering så klart. Är det komplicerat att ställa in apparaten eller byta musikkälla så tröttnar man snabbt. Och vill man kunna ansluta en CD-spelare eller MP3-spelare utan Bluetooth så måste den ha Aux-ingång. Och så ljudet så klart. Den bör ha tillräckligt med kraft för att funka även när du har fest, och du ska kunna höra den även från angränsande rum. Tänk dock på att Bluetooth har en begränsad räckvidd. Vill du kunna gå runt med mobilen så bör högtalaren ha stöd för att överföra ljudet via Wifi istället. Det kan också ge bättre ljud om du kan skicka ljudet via Apples Airplay eller Google Cast. För Bluetooth är långt från CD-kvalitet.

 

Multi-rum

De flesta av högtalarna i detta test som har Wifi stöder dessutom multirum. Det innebär att du kan köpa till flera högtalare i samma produktserie och ställa dem i andra rum. Från mobilens app kan man gruppera högtalarna för enklare hantering. Sedan kan man antingen spela samma musik i alla rum om man går omkring själv hemma. Det är också en hit om man har fest hemma och gästerna hamnar i grupperingar på olika ställen. Eller olika musik på olika ställen om inte alla har samma musiksmak.

 

Trådlös ordlista

Bluetooth – En trådlös standard för att kommunicera på kortare avstånd, vanligen upp till 10 meter. Ett praktiskt sätt att koppla ihop mobilen med trådlösa hörlurar eller högtalare.
NFC – Near Field Communication. Ett enkelt sätt för apparater att kunna kommunicera utan att man behöver göra något annat än att röra dem vid varandra. För Bluetooth-enheter slipper du söka eller knappa in lösenord. De flesta nyare smartmobiler utom iPhone stöder NFC.
aptX – En kompressionsstandard lämplig för trådlöst ljud som ger bättre ljudkvalitet än vanlig Bluetooth. Både ljudkällan (mobilen) och mottagaren (högtalaren) måste stödja aptX.

Marshall Woburn

Stor och stygg

Woburn är den perfekta högtalaren för rockdiggaren som låtsas ha en elgura i garderoben.

Ljud & Bild tycker

Mycket välbyggd med strålande känsla för detaljer. Bra volymresurser och en rejäl basåtergivning. En livsstilshögtalare för hårdrockare.
För osofistikerat ljud för krävande musik. Mer en partyhögtalare än något man lyssnar på jämt. Få finesser och trådlösa möjligheter.
 • Uteffekt: 2 x 20 W + 1 x 50 W
 • Anslutningar: BT 4,0, Aux, optisk
 • Batteri: -
 • Mått: 40 x 31 x 20 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5000 kr

Woburn är Marshalls största modell och för ännu mer tankarna till en liten gitarrförstärkare än Stanmore. Den är faktiskt så stor att man bör tänka över var man ska ställa den innan man köper den. Som vanligt är utförandet och materialvalen utsökta, med lädersidor och vävd tygfront, precis som det ska vara. En frisk fläkt bland alla trista plasthögtalare. Vill man inte köra trådlöst finns både optisk ingång och RCA på baksidan, samt Aux på ovansidan där den gitarr-inspirerade sladden kan anslutas.

Även ovansidan har fått mer kärlek än man är van vid. Här är det mässing som gäller, med pålitliga knappar, rejäla rattar för volym och tonkontroll, samt en vippströmbytare som slår om med ett tillfredställande metalliskt klonk. Synd bara att volymen inte går till 11. Sedan är det förstås också lite trist att man inte kan ansluta via Wifi för bättre trådlöst ljud. Samt att det inte finns någon app för inställningar och fler funktioner. Speciellt som Marshall ju har den egna mobilen London.

Vad gäller ljudet är det lika bra att riva av vad Woburn inte är. Det är inte en högtalare för att sitta i fåtöljen och lyssna på violinkonserter. För det är ljudet för obalanserat, vilket får akustisk musik att låta lite instängt. Nej, här är det imponansfaktor som gäller. Med sitt stora kabinett och rejäla basportar får man en imponerande basåtergivning. Och den spelar väldigt högt utan att låta ansträngd. Vilket gör den perfekt för festen där gästerna ropar efter Metallica och AC/DC.

 

Slutsats

Det här är inte högtalaren man bjuder på vin och räkor hemma hos föräldrarna. Nej, det är högtalaren som dyker upp stinkande av whisky och försöker ligga med din syster. Marshall Woburn är stor som ett hus och klädd i läder, har en dundrande bas och spelar så högt att man riskerar besök av störningsjouren. Den är inte så bra på klassisk musik men låtsas inte vara det heller, det här är inget finlir utan det är rock’n’roll. En solid och välbyggd högtalare man kan lita på och som gör precis det den ser ut att göra.

Modern i retrostil

Beolit är en av de läckraste bärbara högtalare vi testat – och en av de mest välljudande.

Ljud & Bild tycker

Tjusig ljudkvalitet och superläcker design som är lika genomtänkt som stilren. Generöst batteri gör den verkligen portabel.
Ingen klar stereobild. Få anslutningar och inga speciella finesser. Priset är i högsta laget för en bärbar Bluetooth-högtalare.
 • Uteffekt: 2 x 35 W
 • Anslutningar: BT 4.0, Aux
 • Batteri: 24 timmar
 • Mått: 23 x 19 x 13,5 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4700 kr

Vi har tidigare testat Beolit 15 för sig själv, men nu är det dags att se hur den klarar sig mot konkurrenterna. Vad gäller designen så är det bara att kapitulera för danskarnas stilsäkra känsla. Beolit ser på en gång modern ut samtidigt som den flörtar med en klassisk bärbar transistorradio från 60-talet. Naturligtvis är den välbyggd med utmärkta materialval och finns i läckra färger. Vill man ansluta en musikkälla som inte har Bluetooth finns det en Aux-ingång som reservlösning.

Ovansidan är skålad och har ett gummiliknande material så att man kan lägga telefonen där utan att behöva oroa sig. Där finns också de få knapparna för att para ihop högtalaren med mobilen samt justera volymen. Handtaget är lite oortodoxt placerat men gör faktiskt att högtalaren är stabil när man bär den. Det är det nämligen meningen att man ska göra då det är en av de få högtalarna i testet med batteridrift. Ska man klaga på något så är det avsaknaden av finesser, den har inte ens högtalartelefon.

Ljudet är riktigt läckert. Diskanten är lätt, mellanregistret naturligt och basen – med hjälp av elektroniken – nästan oanständigt djup och fyllig. Beolit 15 kan spela imponerande högt för att vara en högtalare med handtag. Men det låter fortfarande förhållandevis snyggt, utan påtaglig förvrängning. Detta tack vare en DSP som ser till att den inte försöker överstiga sin kapacitet. Eftersom ljudbilden sprids runt omkring högtalaren låter det ungefär lika bra från alla håll.

 

Slutsats

Om man uppskattar god design är det ingen hemlighet att B&O ska stå på önskelistan. Men denna picknick-korg till högtalare är inte bara snygg utan också ytterst portabel tack vare ett generöst inbyggt batteri. Detta är dessutom med lätthet en av de mest välljudande bärbara högtalarna vi har hört. Varje detalj är genomtänkt och den är enkel att använda, delvis för att den inte har några direkta finesser. Men det är svårt att kalla den prisvärd när man ser konkurrenterna som kan så mycket mer.

https://youtu.be/yzjeqv4ZA1I

Kubistiskt ljudgeni

Trots att Sony X88 är fullspäckad med finesser är den lätt att använda och låter fantastiskt.

Ljud & Bild tycker

Många anslutningar inklusive Google Cast! Enkel hantering och bra app. Dynamiskt och klart ljud för alla musikstilar.
Har inte djupbasen som större högtalare kan prestera.
 • Uteffekt: 154 W
 • Anslutningar: BT 3.0, Wifi, Airplay, USB, Aux
 • Batteri: -
 • Mått: 43 x 13 x 13 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4500 kr

Vi har testat oss igenom Sonys X-serie och alltid med utmärkt resultat. För detta test är det X88 som passar in, vilket är storleken under toppmodellen X99. I detta sällskap är det en normalstor högtalare och den känns verkligen påkostad och välbyggd. Om man gillar den kantiga formen är kanske en smaksak, men vi gillar det stilrena och okomplicerade utseendet. Förutom de trådlösa anslutningarna finns det en nätverksport på baksidan, samt ljudingångar för Aux och USB.

X88 ingår i Sonys multirum-serie där det också finns andra typer av högtalare som ljudlimpor. Installationen går som en dans med den pedagogiska guiden i smartmobil-appen Songpal. Vill man bara köra Bluetooth så är det också enkelt tack vare NFC. Hanteringen är föredömligt enkel. Antingen via den pedagogiska appen där man väljer ljudkällor och sköter inställningar. Eller via de tydliga touchknapparna på ovansidan. Pluspoäng blir det också för både Airplay och Google Cast.

Även Sony stoltserar med Hi-Res Audio samt att man kan få bättre Bluetooth-ljud om man har en LDAC-kompatibel musikkälla. Även utan det så är X88 den mest välljudande högtalaren i testet. Man får visserligen inte samma avgrundsdjupa bas som från de större högtalarna, men den är precis och dynamisk. Mellanregistret är detaljerat och fylligt. Mest imponerar dock diskanten som bjuder på detaljer utan att låta vass. Kort sagt så spelar den allt från rock till klassiskt med bravur.

 

Slutsats

Sonys X-serie slår till igen och sopar hem ännu en vinst. Den enda svagheten hos X88 är att den inte klarar samma djupbas som större högtalare. Men annars gör den det mesta rätt. Den är snygg i sin enkelhet och tack vare appen är den enkel att hantera. Även som en del av ett multirum-system. Det finns gott om musikkällor och anslutningsmöjligheter. Men framför allt är ljudet ovanligt klart och dynamiskt vilket gör det till en glädje att lyssna till sin favoritmusik oavsett vilken smak man har.

https://youtu.be/BxWNZ-HDBk8

Rejäl och kraftfull

Panasonics funktionsspäckade högtalare har ett potent ljud, men hanteringen haltar lite.

Ljud & Bild tycker

Kan kopplas till andra All-högtalare för multirum-ljud. Internetradio och strömmande musiktjänster. Kraftfullt men ändå neutralt ljud.
Oinspirerad design. Ganska få strömningstjänster. Rörig smartmobil-app.
 • Uteffekt: 2 x 20 W + 1 x 40 W
 • Anslutningar: BT, Wifi, Aux
 • Batteri: -
 • Mått: 37 x 22 x 14 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4000 kr

Vi har tidigare testat ALL3 och ALL8 som multirum-högtalare. Men nu är det dags för storebror i Panasonics alltmer omfattande sortiment. Man kan lätt bli lurad av produktbilden och tro att detta är en slank apparat, men det är faktiskt en ganska rejäl pjäs. Den känns stabil och välbyggd, men designen är kanske inte den roligaste vi har sett. På baksidan gömmer sig en nätverkskontakt för pålitlig trådad uppkoppling, samt en Aux-ingång för externa ljudkällor.

Installationen görs med smartmobil-appen, och även om det inte är den smidigaste vi sett så blir man ändå guidad steg-för-steg. Appen låter en även lägga till internetradio-stationer till snabbvals-knapparna, spela musik från strömningstjänster eller bläddra bland musik i nätverket. Den känns dock lite rörig och det är svårt att hitta ett naturligt flöde. Då är touchknapparna på ovansidan för att välja ljudkälla eller förval desto tydligare och lättare att ha att göra med.

Tack vare kabinettets storlek är detta en kraftfull högtalare som inte har några problem att fylla vardagsrummet med musik. Den låter helt enkelt inte ansträngd även om man drar på volymen. Jämfört med ALL8 är basen mer potent men den lyckas ändå vara lika distinkt. Ljudet är förhållandevis neutralt vilket faktiskt gör att den fungerar bra med de flesta musikgenrer. Ska man klaga på något är det att akustisk musik kan låta lite instängd.

 

Slutsats

Detta är en pålitlig och rejäl högtalare som gott och väl kan fylla ditt musikbehov för vardagsrummet. Och det är ju en stor fördel att man kan komplettera med andra högtalare ur serien i hemmets andra rum. Ljudet är neutralt så att den fungerar med de flesta musiksmaker och högtalaren har tillräckligt med kraft för att inte låta ansträngd även om man drar upp volymen. Ska vi klaga på något så är det att appen är lite svårnavigerad och att utseendet är väl utslätat och rent av tråkigt.

Cambridge Audio Air 200
En rejäl pjäs med ordentliga resurser, men Cambridges neutrala ljud passar bäst för finsmakare.
Bose Soundtouch 20 serie III
Lyssna enkelt på internetradio, strömma din musik samt bygg ut till multirum om du önskar.
Harman Kardon Aura Plus
Uppseendeväckande design med rundstrålande ljud och oväntat bra ljudkvalitet.
Onkyo X9
En snygg och nätt högtalare med batteridrift som dock inte är ideal för vardagsrummet.
Samsung WAM5500 R5
Praktisk högtalare med bra funktioner och enkel hantering, men ljudet är lite avslaget.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.