: Dynaudio Emit M10

Magisk trollkonstnär

Dynaudios nya Emit 10 spränger gränserna för vad vi kan förvänta oss av en stativhögtalare i prisklassen runt 5 000 kronor. Den hade faktiskt kunnat kosta dubbelt så mycket!

Februari 2017 Dynaudio Emit M10

Ljud & Bild tycker

Angenäm diskant, generöst mellanregister och pigg bas karaktäriserar de här ovanligt bra stativhögtalarna.
Inte särskilt känsliga och kräver en potent förstärkare – men det gör alla bra högtalare.
 • Typ: Tvåvägs stativhögtalare
 • Diskant: 28 mm softdome
 • Bas/mellanregister: 14 cm MSP
 • Känslighet/impedans: 86 dB/ 6 ohm
 • Frekvensomfång: 50– 23 000 Hz (±3 dB)
 • Vikt: 5,6 kg
 • Mått: 170 x 292 x 240 mm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Dynaudio är heta just nu. Det danska märket från Skanderborg utanför Århus har hållit igång sedan 1976 och är oerhört välrenommerade för sina högtalare för hemma-, bil- och proffsmarknaden. Verksamheten har expanderat kraftigt sedan företaget köptes av kinesiska GoerTek 2014 och i december 2016 stod deras nya R&D Centre klart. Det är uppenbart att Dynaudio är ett märke vi kommer att höra mycket av i den närmaste framtiden.

Dynaudio är kanske mest kända för sina highend-modeller, men många kommer säkert ihåg den prisvärda Audience-serien som var deras mest sålda högtalare under många år. Min kollega Geir Nordby har länge haft sina små Audience 42 som referens och ”arbetshäst”. Bortsett från ett par elementbyten (Geir gillar att spela HÖGT!) håller de fortfarande ångan uppe och kan spela i cirklar runt många av dagens utmanare. Efterträdarna i den nu utgångna DM-serien var också utmärkta högtalare, fast kanske inre lika extraordinära i sin klass.

Emit M10
Många har förmodligen väntat på att Dynaudio ska lansera en riktig” bang for the buck”-serie som verkligen sätter standarden igen, och den nya Emit-serien tycks vara just det. Minstingen Emit M10 är en superkompakt högtalare med diskant och mellanregister monterade tätt intill varandra. Diskanten är samma 28 mm silkesdome som vi hittar i många andra Dynaudio-modeller och 5,5-tumsbasen likaså. Båda är naturligtvis byggda i Skanderborg. Receptet är egentligen ganska så välbekant, fast Emit M10 har ett läckrare utförande än sina föregångare: ett kabinett utan fogar, lackat i silkesmatt svart eller vit. Emit-serien har även en matchande subwoofer och centerkanal för dem som vill bygga ut till full surround.

Ljudkvalitet
Dynaudios högtalare är kända för att ha en neutral och välbalanserad klang med detaljerade men silkeslena övertoner som aldrig framkallar lyssningströtthet. Det är kanske en av anledningarna till att de är så populära för studiobruk. Man hör direkt att Emit M10 har många av dessa kvaliteter. Ljudbilden som smälter ihop mellan de två högtalarna är både stor, precis och luftig, samtidigt som röster och instrument ger en känsla av fysisk närvaro. Michael Bublés röst är stor och mäktig i hans version av ”Feeling Good” och man hör tydligt minsta lilla detalj i orkestern i bakgrunden, utan att ljudbilden grötar till sig. Högtalarna själva drar däremot inte till sig mycket uppmärksamhet. Avsaknaden av förvrängning och resonans gör att man hör mer musik och mindre lådljud. Man hör väldigt lite av problemen som brukar skilja högtalare i den här prisklassen från dyrare konstruktioner: till och med en utmärkt högtalare som Elac Debut B5 blir lite mörk och tillbakadragen jämfört med Emit M10, och inte heller de lysande B&W 685 S2 kan riktigt mäta sig med detaljrikedomen från Dynaudio.

(Foto: Tillverkare)

Suverän basdynamik
Små tvåvägs stativhögtalare går ofta att dela in i två kategorier: de som inte spelar någon större bas alls och de som försöker för mycket att låta som en stor högtalare, med överdriven, boomig och olinjär bas som resultat.

Emit M10 passar inte in i någon av dessa kategorier. Monterade på stativ och ställda 30–40 cm från bakväggen låter de väldigt övertygande, även i de djupare oktaverna. Jag undrar faktiskt om inte detta rent kvalitativt är den bästa basåtergivningen jag någonsin har hört från en högtalare av den här storleken. Jag spelade Melody Gardots ”She don’t know” och blev imponerad av den stenhårda basen som formligen väller ut ur högtalarna. Den är rapp, livlig och har massor av tryck, samtidigt som den skiljer fint mellan tonhöjderna. Hade detta varit ett blindtest så hade jag knappast gissat att det var två små ”skokartonger” jag lyssnade på …

Trots fina basegenskaper är detta inte rätt högtalare för stora rum eller ljudtryck på diskoteksnivå. I sådana fall är det förnuftigare att kika på de större M20- eller M30-modellerna i samma serie. M10 är däremot den perfekta högtalaren till mindre rum och för kortare lyssningsavstånd.

(Foto: Tillverkare)

Kräver bra förstärkare
Det krävs en ordentlig förstärkare för att framkalla allt välljud som Emit M10 är kapabel till. Med 6 ohms impedans är högtalarna egentligen en ganska så snäll last för förstärkaren, men känsligheten på 86 dB gör att den kräver en del effekt för att spela högt och rent. Vi lyckades väldigt bra med den 2 x 75 watt starka Hegel Röst, som egentligen är en dyr förstärkare att para ihop med de här sextusenkronorshögtalarna, men de små Dynaudiorna fortsätter att ge utdelning ju bättre utrustning du kopplar in. Ett annat bra val skulle vara testvinnaren Yamaha A-S1100. Ju mer krut du laddar in desto mer kraft får du ut!

(Foto: Tillverkare)

Slutsats
När det handlar om Dynaudio brukar vi veta vad vi får, men Emit M10 överträffar våra förväntningar. Den här lilla krabaten höjer sig ett snäpp över konkurrenterna i prisklassen. Den klarar alla musikstilar på rak arm och det finns ingenting i ljudet som avslöjar att vi har med en relativt billig högtalare att göra. Kom bara ihåg att para ihop den med en ordentlig förstärkare. Det förtjänar den!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.