: Dynaudio DM 2/7 Stativhögtalare

Spelman på stativ

DM 2/7 är en stativhögtalare som inte låter sig kuvas. Som en arbetshäst går den lös på uppgiften att återge musiken med kraft – och elegans.

Jag är alltid lite skeptisk när High End-tillverkare lanserar billiga högtalare. Danska Dynaudio har inte direkt varit kända för att bygga så stora stativhögtalare som DM 2/7 trots allt är, för så här lite pengar. Inte heller har de för vana att bygga högtalare med så förhållandevis låg vikt, och medan de i normala fall använder sig av kabinett med äkta träfaner har DM 2/7 fått nöja sig med vinylbeklädnad.

All skepsis försvinner dock när högtalarna får lite musik att vältra sig med. Med Bel Cantos integrerade förstärkare e.One S300iu, som är en kraftig motor som lämnar 2 x 300 digitala watt i 4 ohm, visar sig högtalarna inte direkt från latsidan när Dvoraks ”Slaviska danser” trycker till med full kraft. För även om DM 2/7 inte har ­til­­­l­­­­­­r­äckligt drag i botten för att få fram fundamentet i kontrabas eller tuba, finns det massor av energi från mellanbasregistret och uppåt, så att själva tonerna i basregistret markeras mycket tydligt. Och trots ett tämligen stort kabinett och en ganska så låg vikt, är det en ytterst städad ljudbild vi presenteras för. Balansen är utomordentlig, utan den lite rumlande återgivning av mellanregistret (själva huvudregistret) som man kan förvänta sig av högtalare av den här stor­leken. Detta beror främst på kombinationen stor talspole och ett välstagat kabinett. Vad Dynaudio än har gjort så är det helt klart att DM 2/7 är en sagolikt fin högtalare i sin prisklass.

Old school
Undertecknad hittade en gammal festskiva från 2000 med bland annat hiphop av den gamla skolan: Public Enemy, Del tha Funkee Homosapien, De La Soul, med flera. Och helsicke så bra Dynaudio-högtalarna får fram det rytmiska drivet. Jag blir sittande och diggar i en halvtimme, och frågar mig själv vad som egentligen hände med hiphopen. Och hur bra det var en gång i tiden, jämfört med det diskutabla R&B-krafs som spelas på radio nu för tiden. Dynaudio-högtalarna får nämligen fram känslorna i parti och minut. Och när det gäller lite tvivelaktiga inspelningar, från exempelvis 80-talet, kan högtalarna glädja med en lite extra mjuk återgivning av mellanregistret, utan att det påverkar dynamiken nämnvärt. Försök få högtalarna att tappa andan, så märker du att det behövs mer än du trodde!

Lite ”snälla”
Vad jag saknar är lite mer fokus i röstregistret. Kvinnliga artister som Maria Solheim och Kari Bremnes saknar lite energi, och detsamma gäller naturligtvis även instrument som har mycket energi i detta område. Gitarr, altviol, trumpet och virveltrumma är inte fullt så livliga som jag hade föredragit.

Men det tar högtalarna igen med en mycket luftig återgivning av övertonerna, hör bara på tvärflöjt och fiol! Ljudbilden är dessutom väldefinierad, luftig och har en exakt placering av instrumenten.

Annons

Lättdrivna?
Med en billigare och svagare förstärkare, till exempel Marantz PM7003, bevisar högtalarna att de är relativt enkla att driva. De behåller nämligen samma ljudbild – fast utan riktigt samma dynamiska gnista. Personligen tycker jag att det är just denna gnista som gör DM 2/7 så spännande och underhållande, så jag rekommenderar en ordentlig förstärkare!

Slutsats
Dynaudio visar att deras expertis inom High End-högtalare även kommer billigare modeller tillgodo. DM 2/7 är nämligen en av de mest kompletta stativhögtalarna vi har hört i denna prisklass. Det de saknar i djupbas tar de igen med en dynamik och en rytm som lär imponera på alla. För när de drivs med en kraftfull förstärkare krävs det mycket om de ska tappa andan. De har få begränsningar när det gäller musikstilar, oavsett om de laddas för festmusik eller klassisk njutning så är den rena tonstrukturen oerhört tydlig. Vi saknar måhända lite mer energi i övre mellanregistret, men med tanke på helheten tillhör DM 2/7 avgjort våra favoriter i prisklassen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!