TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

DALI Opticon 5

Slank mäster­sopran

Opticon 5 gör det mesta riktigt bra – men diskanten är utmärkt.

forfatter
Publicerad 2017-09-08 - 10:23
L&B tycker
Rent ljud, fin bas i förhållande till storleken. Och diskanten är flera klasser bättre än det mesta annat i prisklassen.
Saknar den djupaste basen och mellanregistret lever inte riktigt upp till den förnämliga diskanten.
Specifikationer

DALI Opticon 5
Bestyckning: 6,5-tums bas, 28-mm softdome-diskant/45-mm banddiskant
Konstruktionsprincip: Basreflex
Frekvensområde: 51–32 000 Hz (–3 dB)
Känslighet: 88 dB
Rekommenderad effekt: 30–150 W
Delningsfrekvens: 2,4 och 14 kHz
Mått: 19,5 x 89,1 x 31,0 cm
Vikt: 15,6 kg
Färg: Svart ask, vit vinyl, valnöt
Webb: hifiklubben.se

Riktpris: 13600Pr. 2017-09-08 Produktsida

DALI Opticon 5 är den minsta golvmodellen i DALIs mellanprisserie Opticon. Och har en prislapp och en storlek som är lätt att integrera i budget och inredning. Högtalaren är precis tillräckligt hög för att titta över kanten på soffryggen och har elementen i öronhöjd. Kabinettet är bara ett finger bredare än bas/mellanregistrets 6,5 tum.

En bas – två diskanter

Opticon 5 är en 2,5-vägskonstruktion, men inte i samma bemärkelse som andra högtalare. De flesta tillverkare låter två baselement jobba ihop med den djupaste basen men låter bara det ena fortsätta upp i mellanregistret och möta diskanten. Hos DALI är det i diskantregistret som samarbetet sker med den så kallade hybriddiskanten, som består av en konventionell dome och en banddiskant. Domediskanten arbetar ner till baselementets delningsfrekvens vid 2,4 kHz och från 14 kHz och uppåt hjälper banddiskanten till med att ge extra upplösning och luft i toppen.

Kabinettet är läckert utfört utan att gå till kostsamma ytterligheter och den tumstjocka, högglanslackade frontplattan av MDF ger elementen ett vibrationsfritt fundament. Resten av kabinettet är dock gjort av tunnare plattor.

På baksidan hittar man naturligtvis basporten och två par läckra banan-/skruvterminaler som klarar biwiring. Det ingår både spikes och gummifötter att sätta fast under högtalaren.

Med en känslighet på 88 dB och ett enda, lätt baselement bör Opticon 5 vara relativt lätt att använda även med mindre förstärkare. Vi testade med både den muskulösa NAD M32 med 150 digitala watt och den lilla 8-wattaren Nelson Pass Zen i klass A. Ingen av dem blev andfådd, men basen var naturligtvis mäktigare med den nästan 20 gånger kraftigare power-DACen M32

Ljudet av Opticon 5

DALI Opticon 5:s paradnummer är tveklöst diskanten. Man skulle kunna tro att bandet med delningsfrekvens på 14 kHz låg i ett frekvensområde som är reserverat för fladdermöss, hundar och barn under skolåldern. Alltså kolossalt långt från vad som kan uppfattas av en hifi-testare med dopbevis från 1960-talet. Men icke. Skillnaden är markant! Det finns rikliga mängder luft och detaljer.

”Open the Kingdom” från Philip Glass Songs From Liquid Days är en riktig utmaning för diskanten. Ljusa altröster och violiner klingar i kapp med flöjter och mässingsblås i ett komplicerat mönster. Jag har hört stycket många gånger, men sällan med så mycket sprödhet i toppen.

Diskanten klär också ”Confessin’” från Jazz at the Pawnshop enastående väl och man sitter och spisar klingande vibrafonljud och spröda saxofoner i ett rum som utstrålar stämning.

Måste man klaga något i diskanten så är det att den är så framträdande och klar att den ibland kan tyckas leva sitt eget liv, avskilt från de övriga tonregistren.

Dynamiskt nöje

I den motsatta änden av spektret har 6,5-tumsbasen massor av plats att vältra sig på i ett kabinett som många andra märken tycker är tillräckligt stort för två element.

Live-versionen av Peter Gabriels ”The Rhythm of Heat” demonstrerar att Opticon 5 inte bangar för dynamik. När rummet fylls med massor av synkrona trummor försvinner vi helt i Afrika tillsammans med Jung.

Om vi ska krypa ända ner i avgrunden så har vi hört ”Limit to Your Love” mäktigare (till exempel med DALI Epicon 8 med 300 watt i ryggen!), men när man accepterar det uppenbara faktum att en enda 6,5-tums bas inte får takpannorna att rasa ner så är återgivningen acceptabelt djup och fast. Även om tonskiftningarna i botten får en liten tendens att bli ”one-note bass”.

De stora dragen

Mellanregisteråtergivningen är komplicerad i en (nästan) tvåvägskonstruktion som DALI Opticon 5: en 6,5-tums bas kommer upp högt i falsett när den ska möta en 28-millimeters diskantdome ända uppe vid 2 400 Hz. DALIs speciella träfibermembran klarar sig faktiskt riktigt fint och det finns inget hörbart glapp eller några tendenser till nasalt mellanregister. Upplösningen i röstregistret är bara inte riktigt lika bra som resten.

Kören i ”Koyaanisqatsi” låter vackert, men rösterna har en tendens att flyta ihop så att man mer hör en grupp i stället för enskilda röster. Inget fel med det. Sådant kostar, och med tanke på allt man får i både toppen och botten så är det lysande.

I en låt som ”Ballad of Lucy Jordan” med Hanne Boel betyder det mindre analytiska mellanregistret faktiskt att helheten blir mer harmonisk. Bandet slås ihop till en sammanhållen grupp där man genom mer avslöjande högtalare kan höra att var och en av musikerna befinner sig i sin egen ”låda” i stereoperspektivet, med sin egen akustik.

För de här pengarna finns det gott om konkurrenter. Ska det vara en golvhögtalare med mer tryck i botten, finns till exempel System Audio Saxo 70. Kan man tvärtemot offra lite mer av basen för att få extra renhet så finns Audiovector QR1.

Slutsats

I egenskap av en kompakt, prisvärd golvhögtalare har DALI Opticon 5 ett format som bjuder på stora talanger. Med två diskanter och ett enda baselement har DALI dock valt en något annorlunda konstruktion än majoriteten. Och resultatet är en högtalare som imponerar mindre i basen än flera andra – men som däremot ligger en klass över när det gäller diskanten. Gillar du hård rock och tung techno är den knappast ett givet alternativ. Men de som dyrkar klassiskt och jazz bör absolut överväga den.

I egenskap av en kompakt, prisvärd golvhögtalare har DALI Opticon 5 ett format som bjuder på stora talanger.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
DALI Opticon 5 är den minsta golvhögtalaren i serien. Det tar inte så stor plats – den når precis över soffan.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Black Week: De bästa soundbar-köpen Här är några av de bästa soundbar-erbjudandena vi har hittat hittills under Black Week 2022!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.
Följ Ljud & Bild