Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: DALI Epicon 2

Liten och läcker

Kan den lilla stativaren i DALIs nya Epicon-serie leva upp till sina storebröder? Jo, den är visserligen rätt liten, men också naggande god.

Skrivet av / 2012-11-28 - 00:00
DALI Epicon 2
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Nyligen har du i våra spalter kunnat läsa ett test av DALI Epicon 6, som Geir Nordby mer än bara tyckte om. Jag har också hört Epicon 6, dock bara på demo, men håller med om att det är en särdeles spännande högtalare både tekniskt och prestandamässigt. Och, jag har också hört den ännu större Epicon 8, som så att säga har lite mer av allt – vilket inte gör den mindre spännande, men naturligtvis också lite dyrare.

Men om man nu inte har råd eller plats till dessa stora golvare? Det är ju heller inte alla som har ett väl tilltaget rum att spela i. Dem har DALI också en lösning till i sin Epicon-serie. Epicon 2 är lillebrodern, en stativhögtalare med samma dygder men som skiljer sig en smula från sina större syskon.

Snyggt och välgjort
Kabinettet är i samma utsökta bearbetning som sina storebröder. Mycket snyggare och mer välgjort kan det nog inte bli för det här priset. Kabinetten tillverkas i Kina, där man bland annat kan det där med att lacka.

En av de första saker man noterar är att DALIs egna stativ är mycket låga. Jag frågade Lars Worre på DALI, och han svarade att det är för att man hos DALI menar att högtalare normalt står på alldeles för höga stativ. Om man ska kunna hålla ljudbilden på en realistisk höjd bör högtalaren stå lågt, säger Lars. Det är bara när programmaterialet säger det som ljudbilden ska vara hög – men då ska den i gengäld också vara så hög som det är menat.

För att få högtalaren i rätt höjd fick DALI utveckla sina egna (eleganta och smarta) stativ, som i övrigt höggradigt rekommenderas som tillköp till den här högtalaren. När jag sitter i min lyssningssoffa är diskanterna precis i öronhöjd, det brukar vara en god tumregel för att det hela ska fungera. Det med ljudbildens höjd stämmer också, i mitt tycke fungerar det hela precis som avsett.

Det som man rent visuellt lägger märke till som skiljer lillebror från resten av familjen är att DALI för en gångs skull inte använder sig av sin hybriddiskant (en band- och en dome-diskant tillsammans). Här har man valt att enbart använda sig av en dome-diskant. Den bygger på den dome som sitter i hybriddiskanten och har bland annat fått utökat frekvensområde för att ersätta en del av det som bandet gör.

Att man valt denna lösning är bland annat för att kunna göra högtalaren så fysiskt liten som möjligt. Hybriddiskanten kräver plats! Domelösningen har blivit riktigt lyckad med hög upplösning och massor med detaljer. Trots att det är en tämligen stor dome upplevs den ändå som väldigt transparent och reaktionsvillig.

Bas/mellanregisterelementet är typiskt för DALI med membran med träfiberinslag. Man använder dessutom DALIs nya och högintressanta SMC-magnetsystem där magneten bakas av ett pulver, vilket bär en stor del av ansvaret för minimal distorsion (vilket ger stor renhet i ljudet) och en rasande snabbhet i elementet.

Spela lågt är en konst
Epicon 2 är precis som sina storebröder ruskigt snabb och alert i sin spelstil. Det ger en stor fördel, kanske speciellt för den som bor i lägenhet och gillar att spela sent på kvällarna – den kan spela lågt!

De allra flesta spelar sin mesta musik väsentligt lägre än du hör på demos och utställningar. Det är ett ofta försummat kriterium, men ett som jag alltid försöker ta med i min värdering av vad en högtalare kan prestera. Och DALI Epicon 2 hör absolut till skaran som kan det där med att spela lågt.

Vad betyder då egentligen det? Jo, ofta när du spelar lågt tappar du så mycket att det i stort sett bara blir stommen till musiken kvar. Det som sätter färg, alltså detaljer och dynamik, glider ner i bakgrunden och det hela blir gärna lite torftigt att lyssna till. En högtalare som kan spela lågt bevarar gnistan och livligheten i det du hör så att du får hela behållningen av musiken även när du sitter och lyssnar sena kvällar när familjen gått och lagt sig.

Gammal musik blir som ny
Snabb och alert, skrev jag. En stilart som i mitt tycke kräver dessa dygder är triojazz, som kan vara något av det mest irriterande att lyssna till när återgivningen är lite seg. Jag lade på The Amazing Bud Powell, en lirare som låter fantastiskt intressant när återgivningen kan spegla det liv som finns i inspelningen. Epicon 2 lyckas förträffligt, jag njöt i fulla drag av transienterna i anslagen på tangenterna och draget och den snabba timingen i det inspirerade trumspelet. Inspelat 1958 – vad var det egentligen teknikerna kunde på den tiden som så sorgligt glömts bort nu? Ja, mikrofonplacering kunde de tydligen i alla fall.

Jag fann mig spela fler gamla inspelningar med mycket musik i. Surrealistic Pillow med Jefferson Airplane (1967, remastrad 2003) var en förvånande uppenbarelse av något jag egentligen inte trodde kunde låta så bra via ett par rätt små stativare. Helheten i inspelningen upplevdes helt enkelt överraskande fin, det är en mycket musikbefrämjande återgivning vi bjuds på.

Man kan invända att Epicon 2 är en del slankare i ljudet än sina bröder. Det är heller inte så underligt, fysikens lagar och så vidare. Men, den är fint avstämd och det är snarare så att du ska läsa det som att du får ännu mer kropp när du går upp till golvhögtalarna. Det är inte så att du saknar bas eller något, med tanke på att det är en relativt liten tvåvägs högtalare får du en överraskande kraftig, potent och inte minst stabil ljudbild.

Läckert och lätt
DALI Epicon 2 är en verkligt läcker högtalare både visuellt och ljudmässigt. Det är en musikförmedlare som är synnerligt lätt att leva med och som kan konsten att inte bara spela högt utan kan även ge en finfin upplevelse på låg volym.

Den klarade utmärkt att spela med även relativt effektsvaga förstärkare, trots en känslighet på ”endast” 87 dB. Den har ett verkligt snällt impedansförlopp och fasvinklarna ställer inte till några problem, säger Lars Worre.

Det betyder att den borde kunna fungera fint i många sammanhang och med olikartade elektriska lekkamrater. Dock, den kommer att tala om för dig om din förstärkare inte är bra nog. Eller rättare sagt, du kommer inte att kunna utnyttja högtalarens stora potential om du inte samtidigt har elektronik av klass. Så är det bara, lika barn leka bäst.

Även om det är en ”dyr” högtalare, allting är relativt, så ger Epicon 2 sannerligen full valuta för pengarna – och mer därtill. Provlyssna!

Ljud & Bild tycker

Snabb och dynamisk Kan spela lågt Fysiken sätter gränser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen