TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Creative Omni

Multiroom på burk

Creative satsar smått på multiroom med en wifi-högtalare som inte är större än bärbara Bluetooth-modeller.

forfatter
Publicerad 2017-12-09 - 14:21
L&B tyckerblank
blank Wifi, Bluetooth och SD-mediespelare i en bärbar högtalare. Allt på en gång. Riktigt utmärkt mellanregister.
blank Bas? Vilken bas? Spelar varken särskilt högt eller särskilt djupt. Men fullt tillräckligt för underhållning i köket.
Specifikationerblank
 • Element: 2 x 1,5-tums fullregister + 2 x slavbasar
 • Förstärkare: Ingen uppgift
 • Frekvensomfång: 80–20 000 Hz
 • Anslutningar: Wifi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.2, linjeingång, Micro SD-kort
 • Batteri: 8 timmar (med Bluetooth)
 • Laddning: USB Micro-B eller 5V/850 mA
 • Bluetooth-kodekar: AAC, SBC
 • Wifi- och streaming-kodekar: MP3, WMA, WAV, ALAC, AAC+, FLAC, APE och OGG
 • MicroSD Player-kodekar: MP3, WMA, WAV, FLAC
 • Vattentäthet: IPX4
 • Mjukvara: Sound Blaster InterConnect app (iOS/Android)
 • Mått/vikt: 71 x 201 x 69 mm/460 g
 • Färg: Svart, vit
 • Webb: se.creative.com
Riktpris: 1300Pr. 2017-12-09 Produktsida

Creative Omni är en billig bärbar högtalare i ”ölburksformat”, som passar perfekt i flaskhållaren på en cykel. Den har dock ett extra partytrick, nämligen wifi. Man kan också koppla ihop två Omni-högtalare till ett stereopar eller styra musiken individuellt som i ett multiroom-system.

Bestyckningen är två 1,5-tums fullregisterelement och två rektangulära slavelement, varav det ena sitter på baksidan. Creative säger ingenting om förstärkareffekten, men eftersom Omni laddas via USB så krävs det något alldeles extra för att åstadkomma annat än ett ensiffrigt watt-tal.

blank
Creative Omni är en smal högtalare i ”ölburksformat” som passar i flaskhållaren på cykeln. (Foto: Creative)

 

Välbeprövad design

Med sin smala, cylindriska design tar Creative Omni sikte på Boom-serien från ärkerivalen Logitech. Den ser dessutom nästan precis ut som sin äldre lillebror, Bluetooth-högtalaren SoundBlaster FRee. Faktum är att skalen verkar vara helt identiska, knapparna sitter till och med på samma ställen. Där Omni har wifi-väljaren har FRee en ”loud”-knapp som ger ljudet lite extra tryck. Båda har också förmågan att fungera som jukebox med hjälp av en inbyggd SD-kortläsare. Det finns knappar som hoppar mellan låtarna. På toppen finns volymknappar, strömbrytare och mikrofonknapp för mobilsamtal.

En av få bärbara högtalare som gör om Creative Omnis wifi-bedrift är Libratone Zipp Mini, som är nästan dubbelt så dyr och som kan skryta med en något starkare basåtergivning. Å andra sidan spelar Zipp Mini bara i mono.

Creative Omni spelar i stereo när den ligger vågrätt, men i mono när den står på högkant. Trots reklamens löfte om en bred stereobild så är det mycket liten skillnad på stereo och mono, eftersom man nästan måste ha Omni på näsryggen som ett par glasögon för att få den på ett idealiskt avstånd för stereolyssning. Som med andra bärbara högtalare handlar det dock mest om att ha musiken nära till hands och i en kvalitet som överträffar mobiltelefonens inbyggda högtalare.

Att stoppa in Creative Omni i nätverket går trasselfritt med hjälp av SB Interconnect-appen, och när högtalaren är införlivad i gemenskapen dyker den upp i enhetslistan på Spotify. Man kan också använda högtalaren med Tidal, Napster och TuneIn-internetradio.

blank
Creative Omni är både bärbar Bluetooth-högtalare och wifi-högtalare i ett. (Foto: Creative)

 

Ljudet av Creative Omni

I Creatives egen beskrivning utlovas att ”Det kraftfulla ljudet och det förbättrade basgensvaret garanterar att du alltid omges av hög, vibrerande och kraftfull musik”. Och säga vad man vill om copywriters som jobbar med högtalare, men de måste leva i en helt egen dimension med radikalt annorlunda naturlagar!

Creative Omni har ett utmärkt ljud för en högtalare med en innervolym på halvliter, men någon bas spelar den inte. Inte ens om man jämför med andra av samma storlek och pris – som UE Boom 2.

Mellanregistret är däremot riktigt bra. Röster låter ganska så naturliga och oförvrängda. Även om jag misstänker att Creative hade mer elektropop än talradio och solosång i åtanke när de konstruerade Omni. Jämfört med UE Boom 2 är ljudet en aning vasst i toppen, vilket kan leda till trötta öron. Men Omni ligger fortfarande i den bättre och mer prisvärda änden av startfältet.

 

Slutsats

Om du inte vet om du helst vill ha en bärbar Bluetooth-högtalare eller en multiroom-högtalare i vardagsrummets så befriar Creative Omni dig från det svåra valet. Du får lite av varje, och till ett pris så måste betraktas som rimligt. Den är dock inte någon konkurrent till stationära nätverkshögtalare. Det har den för lite tryck i basen för att vara. Jämfört med andra bärbara högtalare saknar den en smula tålighet och framför allt vattenskydd (den är bara IPX4-stänksäker). Men trots detta är Omni ett spännande alternativ från Creative.

blank
Foto: Creative

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
blank
Danskt åskmuller Danska Vestlyd är ett nytt högtalarmärke med högljudda ambitioner. Vi har testat toppmodellen.
blank
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild