TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Buchardt Audio S300

En liten bjässe

Hur går man vidare efter en strålande succé med sin första produkt? Man försöker överträffa sig själv – och gör en ny.

Av / 2015-06-06 - 06:00
Buchardt Audio S300
John Hvidlykke

Det har gått undan för danska Buchardt Audio. Sedan märket debuterade på Hi-Fi & Surround-mässan i Köpenhamn i oktober har både lovord och beställningar strömmat in. Mads Buchard, som är tillverkarens enda anställde, har haft det kämpigt.

I januari testade vi – som första medium – Buchardt Audios första modell, S200. Och vi var milt sagt imponerade över hur mycket kvalitet som hade lyckats proppas in i de oerhört små och billiga lådorna. I synnerhet basen fick oss att tappa hakan.

Nu är även den större S300 klar för leverans. Den demonstrerades som prototyp på mässan men eftersom högtalarna byggs i Indonesien och det måste beställas tämligen många åt gången så fanns det inte tillräckligt med pengar för att släppa båda modellerna på marknaden samtidigt.

Finish och placering
Vid första anblicken ser Buchardt S300 ut precis som S200. En minimalistiskt konstruerad tvåvägskonstruktion i svart eller vit sidenmatt lack. Kabinettet är dock ett par centimeter större åt alla håll och basen är 6 tum stor medan S200 hade ett 5-tumselement. Tygfronten täcker inte hela baffeln utan är formad som runda tygplattor som precis täcker diskant och bas/mellanregister och som hålls fast av osynliga magneter.

På baksidan syns däremot skillnader. I stället för ett slavsystem är S300 en basreflexkonstruktion. Slavbasarna i den mindre S200-modellen behövdes för att få den att gå djupt nog i basen, men i det större kabinettet ger enligt Mads Buchardt slavprincipen inte samma fördelar, så där sitter i stället en basreflexport. Högtalaren anges ha en nedre frekvensgräns på 33 Hz (–3 dB). Högtalarterminalerna är rejäla bananskruvar som klarar tjocka kablar.

S300 Sort ude1

Ljudet
Buchardt S200 överraskade med en basåtergivning som vi bara har upplevt från ytterst få småhögtalare (kabinettvolymen är mindre än 8 liter). S300 gör inte på något sämre ifrån sig, men det är inte heller lika överraskande eftersom kabinetten är nästan dubbelt så stora. Det finns naturliga gränser för hur mycket luft ett 6-tums baselement kan flytta i de nedersta oktaverna, men en subbas behöver inte vara nästa sak du skaffar till anläggningen. Ställda på stativ och med en halvmeter till bakväggen svarar S300 med en stor och upplöst ljudbild där även mycket små detaljer kommer med.

Många föredrar tvåvägshögtalare eftersom de två elementen och den enda delningsfrekvensen innebär färre problematiska övergångar att ta hänsyn till. I gengäld är utmaningen desto större att få bara två element att täcka hela det hörbara registret.

Samarbetet fungerar ändå riktigt bra i S300. Övergången mellan de två elementen är fullkomligt mjuk och högtalaren målar upp ett otroligt snyggt stereoperspektiv som sträcker sig långt utanför båda högtalarna – och faktiskt en bra bit längs sidoväggarna.

I ett väldämpat vardagsrum på 25 kvadratmeter kan man spela fullt ut och riktigt högt utan att högtalarna tappar kontrollen. S300 är ingen diskotekshögtalare men hänger med fint när det kommer en låt som kräver en extra vridning på volymkontrollen. Till och med mitt favorit-stresstest, ”Pestilance and Plague” från Judas Priests ”Nostradamus”, gick att spela med fullt ös utan att elgitarrer och körer flöt ihop. Att S300 är avslöjande bekräftas också av att många av dem redan används i ljudstudior.

S300_2

Slutsats
Comeback är en svår konst, i synnerhet efter en så perfekt start som S200. Men S300 är en tredjedel större, en tredjedel dyrare – och en tredjedel bättre. Storleken gör att den inte chockerar lika mycket, men som trofast och oerhört exakt musikåtergivare får den säkert många anhängare. Och kan stå i större vardagsrum.

Ljud & Bild tycker

Även om storleken är beskedlig så kan S300 fylla ett stort vardagsrum. Och föregångarens kvaliteter i form av bra nyansering och djup bas är bibehållna. Kräver lite mer plats och är något dyrare än den mindre S200-modellen, men du får fortfarande massor av valuta för pengarna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Rulla till toppen