Search
Generic filters

Buchardt Audio S300

 itemprop
Buchardt Audio S300

En liten bjässe

Hur går man vidare efter en strålande succé med sin första produkt? Man försöker överträffa sig själv – och gör en ny.

Ljud & Bild tycker

Även om storleken är beskedlig så kan S300 fylla ett stort vardagsrum. Och föregångarens kvaliteter i form av bra nyansering och djup bas är bibehållna.
Kräver lite mer plats och är något dyrare än den mindre S200-modellen, men du får fortfarande massor av valuta för pengarna.
 • 2-vägs basreflex
 • 1-tums diskant med textildome
 • 6-tums bas/mellanregister med mineralfyllt polypropylen
 • Impedans: 4 ohm
 • Känslighet: 87 dB
 • Frekvensomfång: 33–30 000 Hz
 • Mått: 37 x 19 x 33 cm
 • Vikt: 10 kg
 • Färg: Svart, vit
 • Visa mer
  Visa mindre

  Riktpris.pris 10000 kr

  Det har gått undan för danska Buchardt Audio. Sedan märket debuterade på Hi-Fi & Surround-mässan i Köpenhamn i oktober har både lovord och beställningar strömmat in. Mads Buchard, som är tillverkarens enda anställde, har haft det kämpigt.

  I januari testade vi – som första medium – Buchardt Audios första modell, S200. Och vi var milt sagt imponerade över hur mycket kvalitet som hade lyckats proppas in i de oerhört små och billiga lådorna. I synnerhet basen fick oss att tappa hakan.

  Nu är även den större S300 klar för leverans. Den demonstrerades som prototyp på mässan men eftersom högtalarna byggs i Indonesien och det måste beställas tämligen många åt gången så fanns det inte tillräckligt med pengar för att släppa båda modellerna på marknaden samtidigt.

  Finish och placering
  Vid första anblicken ser Buchardt S300 ut precis som S200. En minimalistiskt konstruerad tvåvägskonstruktion i svart eller vit sidenmatt lack. Kabinettet är dock ett par centimeter större åt alla håll och basen är 6 tum stor medan S200 hade ett 5-tumselement. Tygfronten täcker inte hela baffeln utan är formad som runda tygplattor som precis täcker diskant och bas/mellanregister och som hålls fast av osynliga magneter.

  På baksidan syns däremot skillnader. I stället för ett slavsystem är S300 en basreflexkonstruktion. Slavbasarna i den mindre S200-modellen behövdes för att få den att gå djupt nog i basen, men i det större kabinettet ger enligt Mads Buchardt slavprincipen inte samma fördelar, så där sitter i stället en basreflexport. Högtalaren anges ha en nedre frekvensgräns på 33 Hz (–3 dB). Högtalarterminalerna är rejäla bananskruvar som klarar tjocka kablar.

  S300 Sort ude1

  Ljudet
  Buchardt S200 överraskade med en basåtergivning som vi bara har upplevt från ytterst få småhögtalare (kabinettvolymen är mindre än 8 liter). S300 gör inte på något sämre ifrån sig, men det är inte heller lika överraskande eftersom kabinetten är nästan dubbelt så stora. Det finns naturliga gränser för hur mycket luft ett 6-tums baselement kan flytta i de nedersta oktaverna, men en subbas behöver inte vara nästa sak du skaffar till anläggningen. Ställda på stativ och med en halvmeter till bakväggen svarar S300 med en stor och upplöst ljudbild där även mycket små detaljer kommer med.

  annons

  Många föredrar tvåvägshögtalare eftersom de två elementen och den enda delningsfrekvensen innebär färre problematiska övergångar att ta hänsyn till. I gengäld är utmaningen desto större att få bara två element att täcka hela det hörbara registret.

  annons

  Samarbetet fungerar ändå riktigt bra i S300. Övergången mellan de två elementen är fullkomligt mjuk och högtalaren målar upp ett otroligt snyggt stereoperspektiv som sträcker sig långt utanför båda högtalarna – och faktiskt en bra bit längs sidoväggarna.

  I ett väldämpat vardagsrum på 25 kvadratmeter kan man spela fullt ut och riktigt högt utan att högtalarna tappar kontrollen. S300 är ingen diskotekshögtalare men hänger med fint när det kommer en låt som kräver en extra vridning på volymkontrollen. Till och med mitt favorit-stresstest, ”Pestilance and Plague” från Judas Priests ”Nostradamus”, gick att spela med fullt ös utan att elgitarrer och körer flöt ihop. Att S300 är avslöjande bekräftas också av att många av dem redan används i ljudstudior.

  S300_2

  Slutsats
  Comeback är en svår konst, i synnerhet efter en så perfekt start som S200. Men S300 är en tredjedel större, en tredjedel dyrare – och en tredjedel bättre. Storleken gör att den inte chockerar lika mycket, men som trofast och oerhört exakt musikåtergivare får den säkert många anhängare. Och kan stå i större vardagsrum.

  annons

  Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
  Logga in för att läsa vidare.


   Subscribe
   Notify of
   1 Comment
   oldest
   newest most voted
   Inline Feedbacks
   View all comments

   Alternativ till Buchardt Audio S300

   Utendørshøyttalere, B&W AM-1

   Stereo i alla väder

   Du förtjänar det bästa ljudet – även på terrassen. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare

   JBL Bar 9.1

   Hårtslående 3D-ljud

   JBL:s första soundbar med Atmos heter Bar 9.1 och har avtagbara, helt trådlösa bakhögtalare. Och JBL satsar allt vad de orkar på muskelkraft.

    data-srcset

   Den ultimata utehögtalaren

   Hyperboom ger så skrattretande mycket för varje krona att alla borde ha en. Eller två.

    data-srcset

   Nu tål den vatten också

   A1 från Bang & Olufsen är fortfarande en av de bästa små Bluetooth-högtalarna. Nu i en förbättrad och tåligare version.

    data-srcset

   Förför ögon och öron

   Sonus faber Minima Amator låter precis som den ser ut: gränslöst vackert.

   JBL Boombox 2 SPREAD

   Perfekt balans mellan fest och finess

   JBL Boombox 2 har definitivt tillräckligt med kraft för att plåga folk i parken. Den låter dessutom förvånansvärt bra.

   Friends go partying on the beach

   Partyljud vid poolen

   Sju förslag på högtalare som gör din hemester mycket trevligare.

   (Foto: DALI)

   Återfödd jättedödare

   DALI har gett en av sina mest älskade modeller en kärleksfull uppdatering. Resultatet är snudd på magiskt.

   SOMMARERBJUDANDE
   6 VECKOR LB+
   ENDAST 6 KR
   Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
   PROVA i 6 VECKOR
   close-link