TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

BeoPlay A2

Stil och prestanda

En ovanligt snygg och lyxig resehögtalare med ett stort ljud som matchar.

forfatter
Publicerad 2015-08-06 - 06:00
L&B tycker
Ett platt format gör den lätt att packa. Mycket tilltalande ljud. Batteriet räcker längre än man är van vid.
Prislappen är lite väl saftig för en bärbar högtalare. Inget tryck i basen.
Specifikationer
 • Effekt: 2x30 W förstärkare
 • Frekvensomfång: 55 Hz-22 kHz
 • Anslutningar: BT 4.0, line-in, USB
 • Batteri: 24 timmar
 • Storlek: 25,6 x 14,2 x 4,4 cm
 • Vikt: 1,1 kg
Riktpris: 3500Pr. 2015-08-06 Produktsida

Bang & Olufsens tidigare modeller har varit lite väl stora att ha med sig. BeoPlay A2 är i storlek som en större inbunden bok vilket gör att den inte direkt går ner i fickan. Men den är å andra sidan också ungefär lika tunn vilket gör att den absolut kan stoppas ner i en resväska utan att man behöver fundera över om man måste lämna något hemma. Den tar dock lite mer plats än de resehögtalare vi testade i sommarnumret.

 

Byggkvalitet

För en tillverkare med Bang & Olufsens rykte hade man nog kunnat vänta sig att hela apparaten var byggd i premiummaterial. Men förvånande nog är högtalargallret gjort av plast. Det är dock av god kvalitet och vi förmodar att det finns någon bra anledning till valet. Man kan även ta bort sidorna för att exponera högtalarelementen, vilket troligen är för att man ska kunna byta ut dem mot andra färgval i framtiden.

Man kan nämligen redan nu få högtalaren i flera färgkombinationer. Vårt testexemplar hade grå sidor med en kopparfärgad ram runt vilket ser väldigt sobert ut och ingenting man behöver skämmas för att ha stående framme. Men den kan också fås med gröna sidor, eller svarta, antingen med samma kopparram, eller helt i svart. Alla har en lyxig läderrem att bära den med och man kan som extra tillbehör köpa längre remmar eller i andra färger.

Beoplay A2 group

 

Funktioner

På ena kortsidan sitter laddningskontakten där man ansluter den medföljande strömadaptern. Tyvärr är det en specialladdare så man kan inte använda en micro-USB-laddare för mobiltelefoner, vilket annars är praktiskt om man glömt laddaren hemma. Det finns även en USB-kontakt som man kan använda för att ladda mobilen om strömmen börjar ta slut. Med tanke på de 24 timmarnas batteritid så tär en laddning inte alltför mycket på strömreserven.

På samma sida sitter även en linjeingång om man vill ansluta musikkällor som inte har trådlös anslutning. Om de däremot har Bluetooth så är hopparningen med högtalaren mycket enkel. Ett långt tryck på knappen startar processen och sen är det bara att välja BeoPlay A2 från menyn i mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn. Högtalaren kommer ihåg flera apparater om man vill växla mellan dem utan att behöva börja om processen.

Beoplay A2 black slanted

 

Ljudkvalitet

BeoPlay A2 har högtalarelement riktade åt båda hållen, vilket ger ett väldigt stort och omslutande ljud. Och det är verkligen i den klass som man kan förvänta sig. Oansträngt skulle man kunna säga då elementen aldrig matas med mer än de kan hantera. Man kan faktiskt vrida upp volymen rejält utan att någon gång riskera distorsion eller att det börjar låta illa. Det solida kabinettet ger bra stadga åt elementen och ett fundament för oväntade resurser.

Beoplay A2 green upright

Vi matade högtalaren med en varierad spellista. Jazzklassikerna till sommardrinken hade en utmärkt närvarokänsla, nästan som att vokalisten stod och gömde sig bakom bordet. Sommarplågorna på festen lät som väntat alldeles utmärkt och rockröckarna till drinken likaså. Den enda synpunkten man kan ha är det inte är något riktigt tryck i basen. Vill man spela elektronisk musik som slår en i solar plexus får man se sig om efter en annan modell.

 

Slutsats

För den som har ett elegant hem och inte vill tappa stilen bara för att man är ute i trädgården är BeoPlay A2 den perfekta portabla högtalaren. Det danska formspråket och den eleganta läderremmen andas lyx. Dessutom har den utmärkt batteritid och lyckligtvis ett mycket bra ljud. Den spelar det mesta utan besvär men utan en dånande bas. Tycker man inte att det är ett problem och har en generös budget ska man självklart slå till på denna pärla.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild