TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Bang & Olufsen Beosound A5

Fulländad högtalare från Bang & Olufsen

Bang & Olufsens bästa bärbara högtalare är fantastisk på nästan alla sätt.

Av / 2023-07-08 - 09:00
Bang & Olufsen Beosound A5

Ljud & Bild tycker

  • Snyggt ljud som blir suveränt efter rumskompensation. Fin dynamik och klarhet. Vacker design och oslagbar kvalitetskänsla. Tål tuffa väderförhållanden och laddar mobiltelefon och öronproppar trådlöst.
  • Väldigt tung för att vara en bärbar högtalare. Kvalitet kostar!

Om du ska unna dig en bärbar högtalare i sommarvärmen, varför inte göra det ordentligt? Bang & Olufsen Beosound A5 är inte som någon annan högtalare. Varken utseendet, ljudet eller funktionerna.

B&O har utgått från den fantastiska Beolit 20. Redan där har du en högtalare som kostar långt över genomsnittet. Och Beosound A5 kostar nästan dubbelt så mycket som den. För de pengarna får du all expertis från premiumtillverkaren, förpackad i det kanske snyggaste skalet vi har skådat.

”Handväska”

På håll ser Beosound A5 ut som en handväska. Eller kanske som en flätad cykelkorg? Hur som helst är den ursnygg, med galler av flätad pappersfiber som ser ut som riktigt halm – fast mycket mer hållbart. Testexemplaret var i naturfärgad aluminium, ljus ”halmgrill” och handtag i äkta ljus ek. Alternativt finns högtalaren med räfflat galler i svart antracit och ett handtag i mörk ek. Det är kanske ännu snyggare, men då får du lägga till ytterligare tio procent på priset.

Bang & Olufsen Beosound A5 press event 2
Utbytbara delar gör att Beosound A5 håller längre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Riktigt designhantverk

Beosound A5 är gjord i samarbete med den dansk-italienska designduon GamFratesi och har haft som mål att kombinera skandinavisk estetik med en mer sydländsk designsignatur. Och högtalaren är gjord för att hålla. Det innebär att den har utbytbara delar, allt från batteriet och varje enskilt högtalarelement till bärhandtaget och grillen. Om du vill ändra utseendet längre fram kan du också mixa och matcha med grillarna i den andra färgen.

Läs också Partyhögtalare för stora och små sommarfester Hur stor högtalare man behöver beror på hur hög partyfaktor man vill ha.

Genom att tillverka produkter som håller – både när det gäller kvalitet och design – hoppas Bang & Olufsen kunna bidra mer till en hållbar miljö. Ett tankesätt som jag själv delar. För vad hjälper det om en högtalare drar 0,2 watt i standby-läge om den måste till soptippen efter ett år? Produkter som håller och håller kan däremot få dra extra mycket ström för min del, de kommer ändå att bli en vinnare ur miljösynpunkt.

Annons
Beosound A5 Beolit 607 Beolit 600
Evolution! Från vänster: Beolit 607, Beolit 600, Beosound A5. Foto: Bang & Olufsen

Inspirerad av Beolit

Formen och de naturliga materialen i Beosound A5 är inspirerade av de böjda kanterna och handtaget på den bärbara radion Beolit 607, från så länge sedan som 1961. B&O var tidigt ute med transistorradioapparater, i en tid när rör var mycket vanligare. I Beosound A5:s designprocess inspirerades GamFratesi också av teakträfinishen på radioapparaterna Beolit 600, 800 och 1000, som designades av Jacob Jensen i slutet av i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Bang & Olufsen Beosound A5 - GamFratesi 2
Den dansk-italienska designduon GamFratesi ligger bakom utseendet på Beosound A5. Foto: Bang & Olufsen

Kan användas både inomhus och utomhus

Beosound A5 är gjord för både inomhus- och utomhusbruk, och befinner sig någonstans i skärningspunkten mellan bärbar och stationär. För även om A5 säger sig vara bärbar (varför skulle den annars ha ett handtag?), så är den tung. Med sina 3,8 kg är den 40 procent tyngre än Beolit 20 och nästan 30 procent tyngre än Sonos Move.

Högtalaren kan dock enkelt flyttas från rum till rum och placeras på en hylla, ett bord eller på golvet. Den är också en naturlig följeslagare på campingen eller i sommarstugan.

Bang & Olufsen Beosound A5 - GamFratesi drawing board Bang & Olufsen Beosound A5 - GamFratesi drawing board 2 Bang & Olufsen Beosound A5 materials
<
>
Till ritbordet! Foto: Bang & Olufsen

Beosound A5 är damm- och vattentålig med en IP65-certifiering, så den kan även användas utomhus. Den är dock ganska stor och inte direkt praktisk att hänga på cykelstyret. Då är den kompaktare – och mycket billigare – Beolit 20 mer behändig.

Bluetooth och Wi-Fi

Musiken kan spelas via Bluetooth, men bäst ljud får du med Wi-Fi. Då stöds både AirPlay 2 och Chromecast, och högtalaren har både Spotify Connect och Tidal Connect som båda fungerar direkt från respektive musik-app i mobilen. I B&O-appen finns även inbyggt stöd för Deezer och internetradio.

Bang & Olufsen Beosound USB-C
Laddningsporten är standard USB-C. Strömbrytaren bredvid aktiverar eller avaktiverar mikrofonen, som är nödvändig för rumskalibrering. Foto: Bang & Olufsen

Den kraftigaste bärbara – med rumskompensation

Beosound A5 är Bang & Olufsens mest potenta bärbara högtalare hittills, med fyra högtalarelement som har var sin förstärkare och en sammanlagd uteffekt på 280 watt, vilket ska kunna fylla stora rum med dynamiskt 360-gradersljud.

Om du vill ha ännu större ljud kan du alltid köpa två högtalare och para ihop dem i stereo. Högtalaren fungerar också med andra B&O-högtalare via Beolink-systemet. Då blir det full fest hemma!

Och för att göra ljudet ännu bättre är högtalaren utrustad med rumskompensation. Det aktiveras i appen, sedan hörs en enda svep med en ton, så blir högtalaren inställd. Den måste vara ansluten till ström under inställningen.

Högtalaren har alltså fyra element med var sin förstärkare. Bestyckningen utgörs av ett 5,25-tums baselement, två x 2-tums mellanregisterelement och en 0,75-tums diskant. Mellanregisterelementen pekar snett bakåt för att fylla rummet med ljud även åt det hållet.

Bang & Olufsen Beosound A5 top
På toppen av Beosound A5 kan du ladda mobilen. Därifrån styrs även musiken. Foto: Bang & Olufsen

Bra batteritid

För att vara en så stark högtalare får en batteritid på drygt 12 timmar anses vara bra. Precis som Beolit 20 har den en trådlös telefonladdare inbyggd på ovansidan.

Beosound A5 kan styras direkt på den övre panelen med sitt eget användargränssnitt, eller från Bang & Olufsen-appen.

Jag älskar den!

Det finns få bärbara högtalare som jag höjer på ögonbrynen åt. Men Beosound A5 är ett fantastiskt konstverk. För det första är den enkel att använda. EQ:n i appen är inte så intuitiv, med en punkt placerad i en cirkel, men så småningom kommer du att hitta en inställning som faller dig i smaken. Eller så kan du välja en av förinställningarna.

Det mest geniala är dock rumskompensationen. Den är visserligen inte helt autonom, som den är på Sonos Move, men den är väldigt enkel och snabb. Och vips! så försvinner resonanserna från underlaget, som förstör mellanregistret och färgar basen.

Bang & Olufsen Beosound A5 press event 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Klart och potent ljud

I Vampire framträder Olivia Rodrigos röst otroligt klart och ljudbilden är större än från Beolit 20. Rösten är väl separerad från basregistret, medan trummorna kommer fram fint när de sätter igång längre in i låten. Även om detta inte är en av de mest dynamiska inspelningarna.

Anohni and the Johnsons It Must Change låter väldigt fint och det är mycket bättre kontroll på slagverk än med Beolit 20, och det låter mycket bättre än med Sonos Move. Det här är riktigt bra ljud, jag skulle inte ha några problem att ställa högtalaren i allrummet i en studentlänga eller i en designerlägenhet.

Naturligtvis kommer man ännu längre rent ljudmässigt med ett par vardagsrumshögtalare, bara att ha två högtalare målar upp en mycket större ljudbild. Men om man gör den jämförelsen så har man missförstått den här högtalaren.

Bang & Olufsen Beosound A5 man holding
Foto: Bang & Olufsen

Slutsats

Bang & Olufsen Beosound A5 är kostsam. Väldigt kostsam. Men för pengarna får man ett konstverk, med bärhandtag i äkta ek och flätad grill av pappersfiber. Utbytbara delar gör att högtalaren håller länge och jag vågar påstå att designen är tidlös.

Ljudet är också i en klass för sig jämfört med andra bärbara högtalare som jag har hört. Det är tillräckligt kraftfullt för att man ska kunna vräka på, det finns riktigt bra dynamik och tonkvaliteten är så bra att du glömmer att det är en bärbar högtalare.

Som en bärbar högtalare har Bang & Olufsen hittat guld med Beosound A5. Ja, bortsett från att man kan få lite ont i axeln …

 

Karakter
Bang & Olufsen Beosound A5
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Ljud & Bild