Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Audiovector QR1

Uppfriskande dynamik

Kompakta QR1 är en av de bästa vi har hört i den här prisklassen.

Skrivet av / 2017-04-04 - 09:13
Audiovector QR1
Geir Gråbein Nordby

När man passerar den magiska 5 000-kronorsgränsen är det många som börjar snegla på golvhögtalare i stället för mer kompakta varianter. Ju större desto bättre, är det lätt att man tänker. Och även om det är sant att större kabinettvolym och fler element brukar ge ett fylligare ljud så glömmer man något som är väldigt självklart när man påpekar det: mindre kabinett, färre element och enklare delningsfilter betyder färre beståndsdelar att fördela budgeten på. Vilket i sin tur innebär finare och bättre beståndsdelar för samma pengar. Därför bör man inte underskatta de kompakta alternativen.

I Audiovector QR1:s fall får du punga ut med 10 000 kronor för ett par stativhögtalare. Med en sådan budget kan en kunnig tillverkare trolla fram detaljer i musiken som man bara kan glömma att få med en golvhögtalare för samma pengar. Ta till exempel Monitor Audio Silver 6, som kostade 10 000 kronor när den vann vårt grupptest av golvhögtalare i vintras och som är en av de allra bästa i sitt slag. Men även om den låter både välbalanserat och öppet, med en stram bas, så bör en stativare som QR1 kunna öppna upp sig ännu mer i mellanregistret och uppe i det svävande diskantregistret.

Tidigare i år testade vi den golvstående storebrodern QR3 och den är bättre än Monitor Audio Silver 6 på alla sätt och vis. Skulle bara fattas annat, när det står 17 000 kronor på prislappen. Vi förväntar oss att QR1 har samma kvaliteter som QR3 från övre basregistret och hela vägen upp, vilket innebär att röster och instrument har lika mycket nyanser, luft och bredd och kan framföra musiken på samma transparenta sätt. Det enda som lär fattas är den sista oktaven i basregistret. Den är inte oväsentlig, så QR3 fyller ett stort vardagsrum med fylligare ljud mot en svartare bakgrund, eftersom bas kan jämföras med svärtan i en TV-bild. Men själva tonkvaliteten bör QR1 ha.

Konstruktion

Som hos storebror QR3 är kabinettet välbyggt, med rundade kanter och elegant utförande i svart, som vi testade (finns även i vitt). Banddiskanten längst upp har större membranyta men är ändå lättare än en diskantdome, med den fördelen att den har mindre förvrängning i de ljusaste övertonerna. Banddiskanter brukar därför låta luftigare.

Om placering

Många högtalare låter väldigt bra långt ut från väggen men kan låta odefinierade och svulstiga i basen om de ställs nära väggen. Men eftersom de allra flesta har sina högtalare på stativ tätt intill väggen – eller till och med i en bokhylla – har Audiovector konstruerat sina högtalare för att även låta bra med en sådan placering. Det innebär att de kan låta lite tunnare i basen än motsvarande konkurrenter om de står längre ut på golvet.

Konkurrenter

Det är inte ont om kompetenta konkurrenter. KEF LS50 (10 000 kr) är mästaren av stereoperspektiv och medan Focal Aria 906 (10 000 kr) har en optimal tonal balans och är allätare av musikstilar. Ingen av dem har Dynaudio Excite X18:s (13 500 kr) härliga tyngd i basen samtidigt som den bevarar tonkvaliteten längre upp. Så jodå, här ska QR1 få visa vad den kan.

Ljud som svävar i luften

Det första som slår mig när högtalarna inkopplade till den integrerade förstärkaren Hegel H160 (25 000 kr) är hur öppet och genomskinligt de låter. Övergången mellan de två elementen känns sömlös, vilket gör stereoperspektivet oerhört distinkt och ger en sagolik förmåga att placera instrumenten exakt i ett tvådimensionellt plan. Här finns nämligen både bredd och djup. I countrylåten ”Love Line” svävar LeAnn Rimes röst tydligt i mitten, samtidigt som högtalarna återger rymden från studion.

Och tonkvaliteten finns på plats på ett övertygande sätt. Percussion låter ovanligt rytmiskt och start- och stoppegenskaperna är felfria.

Det finns mer luft i övertonerna än med KEF LS50 och mer snärt och dynamik i mellanregistret än med Dynaudio Excite X18. Den senare går djupare och låter större i basen än QR1, men QR1 är ingen lilleputt. Basen går ungefär lika djupt som i den något billigare Dynaudio X14 (9 000 kr) men QR1 slår den på alla andra områden – både när det gäller dynamik, fart och stereoperspektiv. För att inte tala om upplösning!

Min personliga favorit i prisklassen är Focal Aria 906. Den har en fylligare bas och låter dessutom oerhört stramt och korrekt längre upp. Men frågan är om inte Focal får finna sig i att bli petad från tronen.

Hör bara på Maria Sosas version av Ariel Ramírez ”Kyrie” från verket Misa Criolla. En fantastisk inspelning som med rätt högtalare har massor av rymd, nerv och på det hela taget allting som krävs för att musiken ska krypa in under huden. Och QR1 är ingen besvikelse, den lyfter den stora rösten uppåt och framåt, på samma gång som en stor kyrkokör svävar viktlös i luften. Ljudbilden hänger mellan de två högtalarna i stället för att låta som om den kommer från varje högtalare. Ett kvalitetstecken.

QR1 har inte den tyngsta och djupaste basen, men det är det inte många stativhögtalare som har. Det är kompromissen man gör när man väljer bort golvhögtalare. Dynaudio Excite X18 har en fylligare och mer vital basåtergivning och en förmåga att måla upp en svartare bakgrund. Ändå har QR1 mer liv i det som händer längre upp, och behöver mindre ström från förstärkaren för att låta engagerande. Med en liten streaming-förstärkare som Yamaha WXA-50 (test är på gång) är det förvånansvärt mycket som finns kvar i ljudbilden från QR1 medan Dynaudiorna känns mer svårhanterliga.

Slutsats

Audiovector QR1 är en kompakt stativhögtalare som har koll på musikaliteten. Den är lättdriven och har en fängslande och energisk spelstil hela vägen upp till de ljusaste övertonerna. Sångröster och instrument svävar viktlösa i luften och fyller rummet med liv, och det går verkligen inte att klaga på dynamiken. Detta är något av det bästa som går att få tag på i den här prisklassen.

Den djupaste basen får du inte, och det finns andra stativhögtalare som går djupare. Men vi tycker inte att det låter tunt heller, och det går inte att klaga på tonkvaliteten i basregistret.

Detta är helt enkelt en av de bästa högtalarna vi har hört i den här prisklassen.

 

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Banddiskanter har den fördelen att de nästan är viktlösa och därför reagerar blixtsnabbt på svängningarna. QR1 har ett litet filter som dämpar hårda s-ljud och andra sibilanter. Foto: Audiovector

Ljud & Bild tycker

En synnerligen fräsch, pigg och upplöst högtalare som är relativt lättdriven. Låter lika bra som de allra bästa! Det finns högtalare som spelar ännu djupare bas. .

1 reaktion på ”Audiovector QR1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen