Search
Generic filters

: Aiwa Exos-9

Bärbart muskelknippe

Att Exos-9 är en stor trådlös högtalare på 200 watt har inte hindrat Aiwa från att göra den bärbar.

December 2016Aiwa Exos-9

Ljud & Bild tycker

En bärbar och trådlös högtalare som spelar väldigt högt och kraftfullt, samtidigt som den är tillräckligt balanserad för att hantera det mesta annat också? Ja tack!
Övertonerna är inte de mest upplösta.
6,5-tums bas
2 x 3-tums mellanregister
2 x 1-tums diskanter
Förstärkareffekt: 200 watt
Max ljudtryck: 100 dB, 1 m
Anslutningar: Bluetooth 4.0 med NFC, 3,5-mm minijack
Batteritid: 9 timmar, går att utöka till 18 timmar
Övrigt: Går att bygga ut med två högtalare för stereo
Webb: turascandinavia.se

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

När man tänker på trådlösa Bluetooth-högtalare så tänker man nog främst på något litet som lätt får plats i resväskan. Vi har testat en hel del sådana – och några av dem är riktigt bra. Denon Envaya Mini ger otroligt mycket för pengarna i den lägre änden och Sony SRS-X77 är en av våra klara favoriter, med något större fysiska mått men ändå inte värre än att den går att trycka ner i en resväska. Men ingen av dem är högtalare du vill försöka få fart på ett dansgolv med.
Sedan finns Aiwa Exos-9. En stor högtalare som bara är bärbar eftersom den har ett handtag på baksidan. På framsidan sitter ett stort 6,5-tums baselement samt två mellanregister och diskanter som spelar i stereo. Den svarta lådan är inte vacker att titta på och känns som ett besök från 1990-talet.

15 meters räckvidd
På insidan döljer det sig däremot uppdaterad och modern teknik. Med trådlös Bluetooth-anslutning som har en specad räckvidd på imponerande 15 meter som dessutom är kompatibel med bättre ljud via aptX och AAC. Enkel parkoppling görs med NFC-teknik om din mobiltelefon stöder sådant. En 3,5-millmeters ljudingång finns också, så att du kan koppla in i stort sett vilken ljudkälla som helst.
Har du två högtalare kan de länkas ihop trådlöst i par, så att en spelar vänster och en höger kanal i stereo. Eller så kan båda återge hela ljudbilden.
Förstärkareffekten anges vara 200 watt kontinuerligt i klass D, vilket är ganska så extremt. Vi har inte mätt effekten, men ett som säkert är att högtalaren kan spela högt. Över 100 decibel uppmätt på en meters håll! På vanlig volym (upp till 85 dB) ska högtalaren orka spela i ungefär nio timmar med det inbyggda batteriet. Aiwa säljer ett större batteri, som förlänger speltiden till 18 timmar. Vill du ha en fjärrkontroll så finns det också som extrautrustning.
Högtalaren har 5-bands grafisk EQ som gör att du kan fintrimma ljudet efter din personliga smak. Det finns fyra förprogrammerade lägen, med högre eller lägre grad bas, diskant och mellanregister, jag har i stort sett bara lyssnat i det neutrala läget.

Ljudet av Exos-9
Namnet kan inte vara en slump, det känns nästan som om den här högtalare ska lämna efter sig ett avgasmoln. Den kan spela väldigt högt. Lyssna bara på Puscifers psykedeliska och tunga elektrolåt ”Life of Brian (Omniflux Mix)”. När jag använder Exos-9 som datorhögtalare och rattar upp volymen får jag ont i öronen direkt. Och det är inte för att ljudet förvränger musiken, utan för att det är svinhögt! Då sitter jag visserligen exakt en meter bort, vilket innebär att högtalaren kan fläska på med mer än 100 decibel rakt in i öronen.
Den coolaste är att basen inte smetas ut, utan är mycket taktfast och rytmisk. Aiwa har nämligen inte lockats göra basen extra fyllig för att imponera, snarare än den spänd som en bågsträng. Exos-9 är dessutom så välbalanserad att den kan spela vilket slags musik som helst. Har du däremot lust att få det att låta ännu fetare så att du kan alltid leka med tonkontrollerna.
Övertoner är inte silkeslena, Bachs ”Cellosvit nr 1” känns därför en smula grov. Men det låter inte vasst eller illa, vilket en del ”partyhögtalare” tenderar att göra. Jessica Pratts ”Hollywood” låter som om den spelades in på 1970-talet, men är i själva verket inspelad 2007 på analogt band men släpptes inte förrän 2012. Hur som helst är detta en briljant singer/songwriter-låt med bara gitarr och sång.
Aiwa-högtalaren återger den utan problem. Det finns ingen puckel i basen och inga missljud. Exos-9 bara tar det den får och återger det så kraftfullt och ärlig att allt funkar. Den saknar bara den silkeslena upplösningen längst upp som man får med mer ”hifi-mässig” utrustning.

Slutsats
Aiwa Exos-9 låter precis som en ljuddämpare när den mullrar loss så högt att man kan få ont i öronen. Den är extremt kraftfull och basen är stram och bestämd utan att glida ut. När man tittar på den kan man faktiskt få för sig att den är ”partyhögtalare” som inte kan spela riktig musik, men det kan den faktiskt. Den är inte det bästa valet om du föredrar klassiskt, jazz och annan helt akustisk musik, men om du vill ha en allätande högtalare som du dessutom kan ta med dig till stranden och plåga andra med så blir det inte bättre för de här pengarna.
Den enda trådlösa högtalaren jag kan komma på besegrar Exos-9 på sin hemmabana är OutCast från Soundcast, men den kostar dubbelt så mycket.
Aiwa Exos-9 är med andra ord ett väldigt bra och välljudande köp för 3 500 kronor. Den finns inte att köpa i svenska butiker riktigt än, men importören har lovat oss att den är på gång. Till dess finns den på aiwa.co.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!