8 AirPlay-högtalare

Lyxig trådlös musik

Riktigt bra ljud utan några sladdar är det bästa av två världar.

Idag har allt fler musiksamlingen tillgänglig i surfplattan eller smartmobilen. Vill man ha ut musiken i rummet var man tidigare tvungen att skaffa en högtalare med dockningsstation om man ville ha lite ljudkvalitet. Och det finns många välljudande apparater i alla prisklasser som kan hjälpa oss med det. Men att behöva plugga in sin bärbara apparat så fort man vill spela något är inte speciellt praktiskt eller tilltalande.

Med intåget av Apples AirPlay så såg det plötsligt ljusare ut med möjligheterna att slippa sladdarna. Men eftersom tekniken, eller främst certifieringen, gör apparaterna betydligt dyrare så har urvalet av högtalare varit ganska begränsat. Förra gången vi testade AirPlay-högtalare höll vi oss i den relativt plånboksvänliga prisklassen 3 000–4 000 kronor. Sedan dess har det kommit många trådlösa högtalare från etablerade hifi-märken i en lite högre prisklass. Det är dessa vi inriktar oss på denna gång.

Inte bara Apple
Innan alla Android-anhängare blir alltför upprörda över att vi ”bara” skriver om Apple-produkter så finns det faktiskt en anledning. AirPlay finns på alla Apple-enheter och datorer medan det inte finns någon motsvarande standard för Android. Och därmed görs högtalare i första hand för AirPlay alternativt nödlösningen Bluetooth.

Men allt är inte förlorat. Flera av apparaterna i detta test kan faktiskt spela musik trådlöst från Android-enheter, även om det är egna lösningar. Samsungs högtalare kan använda Allshare Play och har en dockningskontakt för sina mobiler. Pioneer har slagit sig ihop med HTC som i sina nya mobiler har något kallat HTC Connect inbyggt. Och Sonys apparat kan spela musik både från det egna biblioteket och från Sonys Music Unlimited via Android- och iOS-appar.

Testkriterier
Vi vände oss till leverantörerna av musikanläggningar och bad om påkostade modeller i prisläget 4 000–5 000 kronor. De kopplades upp i ett trådlöst hemnätverk och vi noterade hur lätt eller krångligt det var. Därefter spelade vi okomprimerad musik i bästa kvalitet både från iPhone 5 och från en dator med iTunes. Hur snabbt apparaterna reagerade och eventuella uppspelningsproblem noterades. Vi bedömde ljudkvaliteten i ett flertal musikgenrer. Till sist sattes ett totalbetyg där vi även vägde in priset. Apparater som hade unika funktioner eller användningsområden fick speciella omnämnanden.

Det här är AirPlay
AirPlay är Apples trådlösa teknik för att skicka musik från datorn eller sina mobila apparater till högtalare och receivrar som stöder AirPlay. Från datorn kan man skicka ljudet till flera apparater samtidigt och med appen Remote på sin mobila apparat styra uppspelningen. Man kan dock inte spela olika låtar i olika rum.

För att välja var det ska låta trycker man på AirPlay-symbolen i nedre högra hörnet i musikspelaren och väljer högtalare. I datorns iTunes klickar man på AirPlay-ikonen i nedre högra hörnet och får upp en liknande lista. Här finns också alternativet Flera högtalare som öppnar ett nytt fönster med alla högtalarna.

AirPlay använder det trådlösa nätverket för att skicka över musiken. Det gör att man inte behöver komprimera ljudet, vilket är fallet med Bluetooth, och därmed kan få bättre ljudkvalitet. Det är dock fortfarande trådlöst vilket vi alla vet inte är perfekt. Man kan därför råka ut för att musiken tystnar eller till och med att apparaten helt tappar kontakten.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Pioneer A4

Baskung till lågpris

Imponerande basresurser och ovanliga anslutningar gör Pioneers högtalare speciellt intressant.

Kraftfull bas Wifi Direct
Plastig Ingen fjärr

Loewe Airspeaker

Form över funktion

En snygg och välljudande högtalare som inte lyckas övertyga att den är värd priset.

Många färgval Bra ljud
Krånglig installation Dolda knappar

B&O Beolit 12

Bärbar designhögtalare

Exklusiva material och utmärkt ljud gör Beolit ett bra val för den som har råd.

Bra ljud Bärbar och batteridriven Snygg och välbyggd
Dyr

Samsung DA-E750

Flexibel lyxhögtalare

Samsungs flaggskepp har stilfull design, varmt ljud och oändliga anslutningsmöjligheter.

iPod- och Android-dockning Allshare, AirPlay och Bluetooth Bra ljud
Illa placerade statuslampor Priset

Libratone Zipp

Praktisk och kul

Vill man ha trådlös musik som alla på picknicken kan njuta av är det Zipp som gäller.

Batteridriven Funkar utan nätverk Enkel hantering
Begränsad ljudstyrka

B&W A5

Kompakt välljud

Bakom ett enkelt yttre gömmer en avancerad högtalare med överraskande ljudkvalitet.

Bra ljud Lättplacerad
Inga finesser

Sony SA-NS510

Bärbar partyhögtalare

En kul batteridriven högtalare med rundstrålande ljud som kan spela från många källor.

Rundstrålande Batteridrift Apple och Android
Mest för partymusik

Bose Soundlink Air

Sober men extrem

Även för den som gillar mycket bas blir det lätt för mycket av det goda.

Trevligt format Lättanvänd Batteri som tillbehör
Överdriven bas Klumpig nätadapter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.