Sony SA-NS510

Bärbar partyhögtalare

En kul batteridriven högtalare med rundstrålande ljud som kan spela från många källor.

Sonys små nätverkshögtalare är uppenbart tänkta att kunna flyttas runt i olika rum och spela musiken trådlöst. Det börjar med billiga NS310, via storebror NS410 och så toppmodellen NS510 som till skillnad från de övriga har batteridrift. Formen och den kraftiga basen gör att den känns mest naturlig på golvet där det rundstrålande ljudet kanske också kommer bäst till sin rätt. På toppen finns förutom den lysande, till bärhandtag förklädda, basporten även statuslampor och val av källor. Roligast namn har Party-knappen som kopplar ihop alla nätverkshögtalare så att de spelar samma musik.

Tack vare inställnings-appen för iOS och Android är det lätt att ställa in högtalaren i nätverket och om man inte vill använda AirPlay finns det även musik-appar för båda systemen. Då kan man spela egen musik, använda Sonys Music Unlimited eller en nätverksdisk som källa. Det finns även en Aux-ingång för att koppla in valfri musikkälla. Med tanke på utformningen så är NS510 knappast en högtalare man tar med sig ut, batteridriften är främst för att kunna bära runt på den hemma eller möjligen på festen.

Och som partyhögtalare fungerar NS510 bra. Den har kanske inte världens mest raffinerade ljud men spelar rent och har ordentliga basresurser. Ställer man den under bordet så fladdrar det i byxbenen. Vi har svårt att se hur den här typen av högtalare skulle användas för att sitta ensam och digga jazzmusik så hur det låter är egentligen inte intressant. Man får musik i flera rum, det låter högt och man får lust att dansa.

Slutsats
Sonys serie med nätverkshögtalare känns som ett försök att slå sig in på Sonos multiroom-marknad. Man får alltså betrakta NS510 som en av flera högtalare man har hemma och detta är den man tar fram när det är fest. Det rundstrålande ljudet gör att folk kan gå runt i rummet och få samma baspumpande ljudupplevelse. Och när gästerna flyttar sig till köket kan man tack vare batteridriften bära med sig den dit. Behöver man inte batteridrift kan man spara en tusenlapp och köpa NS410 istället.

Också i detta test:

Pioneer A4

Baskung till lågpris

Imponerande basresurser och ovanliga anslutningar gör Pioneers högtalare speciellt intressant.

Kraftfull bas Wifi Direct
Plastig Ingen fjärr

Loewe Airspeaker

Form över funktion

En snygg och välljudande högtalare som inte lyckas övertyga att den är värd priset.

Många färgval Bra ljud
Krånglig installation Dolda knappar

B&O Beolit 12

Bärbar designhögtalare

Exklusiva material och utmärkt ljud gör Beolit ett bra val för den som har råd.

Bra ljud Bärbar och batteridriven Snygg och välbyggd
Dyr

Samsung DA-E750

Flexibel lyxhögtalare

Samsungs flaggskepp har stilfull design, varmt ljud och oändliga anslutningsmöjligheter.

iPod- och Android-dockning Allshare, AirPlay och Bluetooth Bra ljud
Illa placerade statuslampor Priset

Libratone Zipp

Praktisk och kul

Vill man ha trådlös musik som alla på picknicken kan njuta av är det Zipp som gäller.

Batteridriven Funkar utan nätverk Enkel hantering
Begränsad ljudstyrka

B&W A5

Kompakt välljud

Bakom ett enkelt yttre gömmer en avancerad högtalare med överraskande ljudkvalitet.

Bra ljud Lättplacerad
Inga finesser

Bose Soundlink Air

Sober men extrem

Även för den som gillar mycket bas blir det lätt för mycket av det goda.

Trevligt format Lättanvänd Batteri som tillbehör
Överdriven bas Klumpig nätadapter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.