: 6 resehögtalare

Semesterhögtalare i lyxklassen

En liten och portabel högtalare måste inte innebära stora kompromisser.

Varför ska man vara hänvisad till hörlurar bara för att man är på semester? En liten batteridriven trådlös högtalare är en lyx man kan kosta på sig. Att ha lite bakgrundsmusik på i hotellrummet gör det mycket hemtrevligare. Att ha lite cool jazz spelandes på balkongen gör drinken innan maten lite extra festlig. En lång väntan på försenade transporter blir mer uthärdlig om man kan spela musik med sina vänner. Och vilken grillkväll eller strandfest blir inte roligare med glad musik?

Det är inte ett dugg svårt heller. Alla mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer har Bluetooth, vilket är hur man kopplar ihop dem med högtalaren. Slå på parkoppling på din bärbara enhet, håll inne knappen på högtalaren, välj den när den dyker upp på skärmen. Klart! Har högtalaren stöd för NFC är det ännu enklare, då man bara behöver hålla dem mot varandra för att parkoppla dem. Sedan är det bara att starta sin strömningstjänst, eller lokala musiksamling. Volymen justerar man också från mobilen.

Förra året testade vi resehögtalare i vad vi anser vara en rimlig prisklass. Inte något budgetskräp som går sönder och låter uselt, men inte heller högtalare som man måste spara ihop till. I år har vi istället satt ett kvalitetsmål där vi försökt hitta så bra högtalare som möjligt och då hamnade prislappen betydligt högre. Detta är dock högtalare man kommer ha glädje av i många år. De är välbyggda, vissa av dem till och med vattentåliga, men framför allt är ljudkvaliteten betydligt bättre.

Checklista för resehögtalare:

 • Är den tillräckligt liten så att du inte måste offra plats i resväskan?
 • Väger den tillräckligt lite för att inte bli besvärlig i ryggsäcken en hel dag?
 • Tål den vattenstänk så att du inte behöver oroa dig över att använda den ute?
 • Har den ett batteri som räcker hela den tid du använder den per dag?
 • Kan du ladda den med vanliga mobilladdare så att du slipper komma ihåg specialladdare?
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Megaljud i maxiformat

Mer av allt är det lyckade receptet på den imponerande storebrodern i Boom-serien.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra batteritid. Kraftfullt och bra ljud. Vattentät. Flera kan parkopplas.
Besvärligt placerad laddningskontakt. Smakar det så kostar det.
Anslutningar: 3,5 mm, BT aptX, NFC
Batteri: 20 timmar
Finesser: Parkoppling, högtalartelefon
Tålighet: Vattentät
Mått/vikt: 23 x 8 cm/877 gram

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3300 kr

Megaboom är som namnet antyder den största, mest högljudda och dyraste i Logitechs bärbara partyhögtalarserie. Även om den inte känns lyxig som B&O så kan man inte klaga på byggkvaliteten. Den är faktiskt så tålig att detta är den enda i testet som är vattentät. Storleken är i klass med Zipp Mini, alltså en av de större i testet. UE har dock lyckats stoppa i ett batteri som räcker dubbelt så länge som Libratones. Den finns i en mängd pigga färger.

Läs även vårt tidigare test av UE Megaboom

Bakom ovansidans gummi döljer sig strömknappen och Bluetooth-parningsknappen, men det är enklare med NFC. På sidan sitter två övertydliga volymknappar. Det är dock i appen som roligheterna döljer sig. Förutom en equalizer finns en väckarklocka samt fjärrkontroll för att slå på högtalaren. Men framför allt möjligheten att koppla ihop upp till 208(!) högtalare för ett riktigt imponerande ljud. Och Logitech släpper hela tiden ny mjukvara med nya funktioner.

Avskalad men finessrik app (Foto: Ljud & Bild)

Som väntat är ljudet precis så tufft och massivt som det ska vara för en sådan här högtalare. Det finns gott om resurser och basen är verkligen påtaglig, även om den inte når ned till de allra lägsta frekvenserna. Men det innebär inte att kvaliteten blir lidande. Megaboom har ett mycket tydligt mellanregister med bra detaljer. Ljudbilden är rejält stor, med en fyllig klang och det finns dynamik så att det räcker. Med equalizern kan man trimma ljudet så det passar musiken.

Slutsats
UE Megaboom är som gjord för sommarens fester utomhus. Den är vattentät så att man inte behöver oroa sig för att ta med den till stranden. Batteriet räcker gott och väl från morgon till kväll. Och den har tillräckliga resurser för att alla ska höra musiken. Om inte så kan man koppla ihop flera stycken för ännu mer ljudresurser. Men det är inte muskler utan finess, Megaboom låter dessutom alldeles utmärkt. Låt strandpartyt börja!

Dundrande dansk design

En snygg och välspelande liten högtalare med fantastisk batteritid.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra bas- och volymresurser för storleken. Stilfull och rejäl. Otrolig batteritid!
Varken aptX eller NFC
Anslutningar: 3,5 mm, BT 4.2
Batteri: 24 timmar
Finesser: Högtalartelefon
Tålighet: Damm- och vattentålig
Mått/vikt: 13 x 4,8 cm/600 gram

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2600 kr

Man ser snabbt likheterna med Beoplay A2 som vi testat förut. Utmärkt dansk design, men denna gång i rund form och i miniformat. Även om den ser rund och mysig ut så är den, till skillnad från A2, gjord av solid och förtroendeingivande aluminium. Den tål också måttligt med väta. Den laddas lyckligtvis med en vanlig USB C-laddare och räcker då i smått galna 24 timmar, om än inte på högsta volym. Den finns i sju sobra färger.

Läs vårt fullständiga test av Beoplay A1

Runt den gummerade underdelen döljer sig skickligt strömknappen, volymknapparna och Bluetooth-parningen. Tyvärr saknas NFC för enklare hopkoppling. Däremot finns inga knappar för att styra uppspelningen, utan det får man göra från mobilen. Där kan man också ladda ned Beoplay-appen som låter en välja olika ljudprofiler, eller skapa egna. På undersidan gömmer sig även en mikrofon så att man kan använda den som högtalartelefon.

Enkla tonkontroller i appen (Foto: Ljud & Bild)

Med tanke på designen och den måttliga storleken är det lätt att få för sig att det här är en högtalare för bakgrundsmusik i köket. Men Bang & Olufsens ingenjörer har jobbat hårt för att pressa ut så mycket och så bra ljud som möjligt. Korta stunder trycker den ur sig förvånansvärda ljudnivåer. Men framför allt är basen så djup att det borde vara omöjligt. Ljudet är rikt och varmt med fina detaljer och man får anstränga sig för att den ska låta pressad.

Slutsats
Det är lätt att tro att en liten och vackert designad högtalare mer är för ögonen än för öronen. Men Beoplay A1 bevisar att man faktiskt kan få båda. Den är trevlig att ha med sig och relativt lätt att använda. Speciellt som den har makalösa 24 timmars batteritid. Samt att den tål viss väta även om man inte bör bada med den. Men framför allt spelar den otroligt trevligt och kan till och med ryta till med bas och volym om det behövs.

 

https://youtu.be/bMdX7LdTjZU

 

Libratone Zipp Mini
Zipp Mini är inte bäst på resan men fungerar bra på hemmaplan.
KEF Gravity One
Med ljudteknik från KEF och design från Porsche blir resultatet väldigt speciellt.
Harman Kardon Onyx Mini
Bortsett från namnet och formen har Mini inte mycket gemensamt med Onyx.
Bose SoundLink Mini II
Det är nästan obegripligt hur Bose har lyckats stoppa in ett så stort ljud i en så liten högtalare.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.