Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 6 highend-soundbars

Världens bästa soundbar-högtalare?

För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

Av / 2019-12-23 - 00:00
6 highend-soundbars
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Det kan finnas många anledningar till att man är sugen på en soundbar. Oftast beror det på att man bara vill ha bättre ljud från TV:n, utan att det kostar en förmögenhet, tar stor plats och är krångligt att använda. Allra helst ska man kunna höja och sänka ljudet på samma sätt som tidigare, alltså med TV:ns fjärrkontroll.

Men tänk om pengarna inte spelade någon roll – bara platsen och användarvänligheten? Du kanske är villig att lägga vad det kostar för att få det bästa ljudet – du orkar bara inte med stora golvhögtalare eller stativ, och du orkar inte ens tänka tanken på lösa komponenter med en separat förstärkare och sladdar som ringlar sig ut till ett par högtalare? Då kan en highend-soundbar vara mitt i prick.

Kan du leva med separata komponenter – men vill spara plats – så bör du för övrigt läsa vårt grupptest av vägghögtalare. Det gör du här.

 

Påkostad design och ljudkvalitet

När tillverkarna får en större budget att välja delar med så kan man förvänta sig bättre ljud och byggkvalitet än från alla billiga plast-ljudlimpor som kostar lika mycket som en tank bensin eller två.

Men det skiljer en del mellan vad de olika tillverkarna har lagt störst vikt vid. Om du till exempel tar Beosound Stage så har Bang & Olufsen spenderat mycket pengar på design och material till själva kabinettet. Vackra linjer, metall hela vägen och helt enkelt en produkt som du vill visa upp.

I andra änden hittar vi Sennheiser Ambeo Soundbar, en stor och ful soundbar. Den är också häftigt konstruerad med gott om metall, men mycket mer rustik. Och pengarna har satsats på ljudet, plus nödvändig teknik för att måla upp en imponerande stor 3D-ljudbild utan att det behövs bak- eller takhögtalare.

 

Hur bra kan det bli?

Resten av kandidaterna i startfältet hamnar någonstans mellan de två ytterligheterna. Det finns all anledning att förvänta sig bättre ljud med musik och film än med billiga högtalare. Framför allt i basregistret, som blir ganska så luddigt med en billig och dålig subwoofer. Ökar du budgeten så får du betydligt mer krut i explosionerna, men även mycket bättre kvalitet när kontrabasens många klangfärger ska återges.

Jämfört med lösa komponenter är en soundbar fortfarande en kompromiss eftersom det är så mycket som ska processas och tryckas ut genom ett par små högtalarelement. Men flera av dem kan koppla in bakhögtalare (till Samsung HW-Q96R ingår det sådana) och då kan man komma mycket nära vad man förväntar sig av lösa komponenter i samma prisklass.

 

Kandidaterna

I det här testet utgick vi från högtalaren vi utsåg till Årets bästa soundbar i highend-klassen, Samsung HW-Q96R. Tanken var att de övriga testdeltagarna skulle kosta ungefär lika mycket (15 000 kronor). Men efter vi tog emot LG SL10Y för 12 500 kronor visade det sig fort att andra kandidater kostade 20 000 kronor eller ännu mer, i synnerhet de som hade en extern subwoofer.

 

Extern subwoofer

Och det ville vi ju ha! Det här ju trots allt highend-högtalare, och målet är att få ett optimalt ljud. Därför har vi valt att para ihop dem med en matchande subwoofer, om det inte ingick någon från början. Detta gäller Bose Soundbar 700 och B&W Formation Bar, som vi har parat ihop med var sin sub ur samma familj. Till Samsungs och LG:s kandidater följer det med en subwoofer i kartongen, medan B&O Beosound Stage och Sennheiser Ambeo Soundbar inte har någon subwoofer som passar.

Sennheiser har däremot en subwoofer-utgång, så att man kan välja den bashögtalare man vill ha själv. Den blir bara inte trådlös. Vi har därför testat den både med och utan subwoofer, men också kopplat in vår referens-subwoofer för att höra vad den klarar av i ett optimalt system.

Produkter i detta test

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.
Läs hela testet

Bang & Olufsen Beosound Stage

Lyx för vanligt folk

Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.

Ljudet är tillräckligt balanserat och basen är tillräckligt fyllig på egen hand för att man inte ska behöva en subwoofer. Fungerar både väggmonterad och liggande på en bänk.
Gränssnittet är förvirrande, ljudet saknar en smula dynamik.
Läs hela testet

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.
Läs hela testet

Samsung HW-Q96R

Fortfarande bäst i prisklassen

För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.
Läs hela testet

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
Läs hela testet

LG SL10YG

Massor av funktioner räcker inte

Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.

Atmos ger ”ljud från himlen” och LG följer upp med kraft som fyller vardagsrummet.
Mellanregistret är för dämpat, så dialoger och instrument framträder inte tillräckligt bra. Aningen grovt ljud.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen