annons

TEST:
6 highend-soundbars

Världens bästa soundbar-högtalare?

För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

annons

Det kan finnas många anledningar till att man är sugen på en soundbar. Oftast beror det på att man bara vill ha bättre ljud från TV:n, utan att det kostar en förmögenhet, tar stor plats och är krångligt att använda. Allra helst ska man kunna höja och sänka ljudet på samma sätt som tidigare, alltså med TV:ns fjärrkontroll.

Men tänk om pengarna inte spelade någon roll – bara platsen och användarvänligheten? Du kanske är villig att lägga vad det kostar för att få det bästa ljudet – du orkar bara inte med stora golvhögtalare eller stativ, och du orkar inte ens tänka tanken på lösa komponenter med en separat förstärkare och sladdar som ringlar sig ut till ett par högtalare? Då kan en highend-soundbar vara mitt i prick.

Kan du leva med separata komponenter – men vill spara plats – så bör du för övrigt läsa vårt grupptest av vägghögtalare. Det gör du här.

 

Påkostad design och ljudkvalitet

När tillverkarna får en större budget att välja delar med så kan man förvänta sig bättre ljud och byggkvalitet än från alla billiga plast-ljudlimpor som kostar lika mycket som en tank bensin eller två.

Men det skiljer en del mellan vad de olika tillverkarna har lagt störst vikt vid. Om du till exempel tar Beosound Stage så har Bang & Olufsen spenderat mycket pengar på design och material till själva kabinettet. Vackra linjer, metall hela vägen och helt enkelt en produkt som du vill visa upp.

I andra änden hittar vi Sennheiser Ambeo Soundbar, en stor och ful soundbar. Den är också häftigt konstruerad med gott om metall, men mycket mer rustik. Och pengarna har satsats på ljudet, plus nödvändig teknik för att måla upp en imponerande stor 3D-ljudbild utan att det behövs bak- eller takhögtalare.

annons

 

annons

Hur bra kan det bli?

Resten av kandidaterna i startfältet hamnar någonstans mellan de två ytterligheterna. Det finns all anledning att förvänta sig bättre ljud med musik och film än med billiga högtalare. Framför allt i basregistret, som blir ganska så luddigt med en billig och dålig subwoofer. Ökar du budgeten så får du betydligt mer krut i explosionerna, men även mycket bättre kvalitet när kontrabasens många klangfärger ska återges.

Jämfört med lösa komponenter är en soundbar fortfarande en kompromiss eftersom det är så mycket som ska processas och tryckas ut genom ett par små högtalarelement. Men flera av dem kan koppla in bakhögtalare (till Samsung HW-Q96R ingår det sådana) och då kan man komma mycket nära vad man förväntar sig av lösa komponenter i samma prisklass.

 

Kandidaterna

I det här testet utgick vi från högtalaren vi utsåg till Årets bästa soundbar i highend-klassen, Samsung HW-Q96R. Tanken var att de övriga testdeltagarna skulle kosta ungefär lika mycket (15 000 kronor). Men efter vi tog emot LG SL10Y för 12 500 kronor visade det sig fort att andra kandidater kostade 20 000 kronor eller ännu mer, i synnerhet de som hade en extern subwoofer.

annons

 

Extern subwoofer

Och det ville vi ju ha! Det här ju trots allt highend-högtalare, och målet är att få ett optimalt ljud. Därför har vi valt att para ihop dem med en matchande subwoofer, om det inte ingick någon från början. Detta gäller Bose Soundbar 700 och B&W Formation Bar, som vi har parat ihop med var sin sub ur samma familj. Till Samsungs och LG:s kandidater följer det med en subwoofer i kartongen, medan B&O Beosound Stage och Sennheiser Ambeo Soundbar inte har någon subwoofer som passar.

Sennheiser har däremot en subwoofer-utgång, så att man kan välja den bashögtalare man vill ha själv. Den blir bara inte trådlös. Vi har därför testat den både med och utan subwoofer, men också kopplat in vår referens-subwoofer för att höra vad den klarar av i ett optimalt system.

Vi testar:

 • Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass  25 000 kr
 • Bang & Olufsen Beosound Stage  15 000kr
 • LG SL10YG  12 500kr
 • Bose Soundbar 700 & Bass Module 700  20 000 kr
 • Samsung HW-Q96R  20 000 kr
 • Sennheiser Ambeo Soundbar SB01  25 000 kr

Soundbar-högtalarna har testats både i vårt akustiskt behandlade (men inte överbehandlade) testrum och hemma i undertecknades vardagsrum. De har fått ligga på TV-bänken och på ett par högtalarstativ för att minimera reflektioner från underlaget. Det senare visade sig vara en fördel för testdeltagarna med extern subwoofer, medan de som saknar en sådan lät bättre med lite basresonanser från TV-bänken.

Vi testade med film från 4K Blu-ray och strömmad från Netflix via HDMI ARC-funktionen, om detta fanns. Musik spelade vi i surround från Blu-ray i hög upplösning, samt strömmad från mobilen – både förlustfritt via nätverket, om det var möjligt, och med Bluetooth.

 

Produkter i testet
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Lyx för vanligt folk
Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Stenhårt från Bose
Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
Samsung HW-Q96R
Fortfarande bäst i prisklassen
För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.
Sennheiser Ambeo Soundbar SB01
Världens bästa soundbar
Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?
LG SL10YG
Massor av funktioner räcker inte
Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Hittade inga inlägg.