Search
Generic filters

TEST : 6 highend-soundbars

Världens bästa soundbar-högtalare?

För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

Det kan finnas många anledningar till att man är sugen på en soundbar. Oftast beror det på att man bara vill ha bättre ljud från TV:n, utan att det kostar en förmögenhet, tar stor plats och är krångligt att använda. Allra helst ska man kunna höja och sänka ljudet på samma sätt som tidigare, alltså med TV:ns fjärrkontroll.

Men tänk om pengarna inte spelade någon roll – bara platsen och användarvänligheten? Du kanske är villig att lägga vad det kostar för att få det bästa ljudet – du orkar bara inte med stora golvhögtalare eller stativ, och du orkar inte ens tänka tanken på lösa komponenter med en separat förstärkare och sladdar som ringlar sig ut till ett par högtalare? Då kan en highend-soundbar vara mitt i prick.

Kan du leva med separata komponenter – men vill spara plats – så bör du för övrigt läsa vårt grupptest av vägghögtalare. Det gör du här.

 

Påkostad design och ljudkvalitet

När tillverkarna får en större budget att välja delar med så kan man förvänta sig bättre ljud och byggkvalitet än från alla billiga plast-ljudlimpor som kostar lika mycket som en tank bensin eller två.

Men det skiljer en del mellan vad de olika tillverkarna har lagt störst vikt vid. Om du till exempel tar Beosound Stage så har Bang & Olufsen spenderat mycket pengar på design och material till själva kabinettet. Vackra linjer, metall hela vägen och helt enkelt en produkt som du vill visa upp.

I andra änden hittar vi Sennheiser Ambeo Soundbar, en stor och ful soundbar. Den är också häftigt konstruerad med gott om metall, men mycket mer rustik. Och pengarna har satsats på ljudet, plus nödvändig teknik för att måla upp en imponerande stor 3D-ljudbild utan att det behövs bak- eller takhögtalare.

 

Hur bra kan det bli?

Resten av kandidaterna i startfältet hamnar någonstans mellan de två ytterligheterna. Det finns all anledning att förvänta sig bättre ljud med musik och film än med billiga högtalare. Framför allt i basregistret, som blir ganska så luddigt med en billig och dålig subwoofer. Ökar du budgeten så får du betydligt mer krut i explosionerna, men även mycket bättre kvalitet när kontrabasens många klangfärger ska återges.

Jämfört med lösa komponenter är en soundbar fortfarande en kompromiss eftersom det är så mycket som ska processas och tryckas ut genom ett par små högtalarelement. Men flera av dem kan koppla in bakhögtalare (till Samsung HW-Q96R ingår det sådana) och då kan man komma mycket nära vad man förväntar sig av lösa komponenter i samma prisklass.

 

Kandidaterna

I det här testet utgick vi från högtalaren vi utsåg till Årets bästa soundbar i highend-klassen, Samsung HW-Q96R. Tanken var att de övriga testdeltagarna skulle kosta ungefär lika mycket (15 000 kronor). Men efter vi tog emot LG SL10Y för 12 500 kronor visade det sig fort att andra kandidater kostade 20 000 kronor eller ännu mer, i synnerhet de som hade en extern subwoofer.

 

Extern subwoofer

Och det ville vi ju ha! Det här ju trots allt highend-högtalare, och målet är att få ett optimalt ljud. Därför har vi valt att para ihop dem med en matchande subwoofer, om det inte ingick någon från början. Detta gäller Bose Soundbar 700 och B&W Formation Bar, som vi har parat ihop med var sin sub ur samma familj. Till Samsungs och LG:s kandidater följer det med en subwoofer i kartongen, medan B&O Beosound Stage och Sennheiser Ambeo Soundbar inte har någon subwoofer som passar.

Sennheiser har däremot en subwoofer-utgång, så att man kan välja den bashögtalare man vill ha själv. Den blir bara inte trådlös. Vi har därför testat den både med och utan subwoofer, men också kopplat in vår referens-subwoofer för att höra vad den klarar av i ett optimalt system.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.
 • Passar skärmstorlek: 55 tum och större
 • HDMI: Nej
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Wi-Fi
 • Trådlöst: Spotify Connect, AirPlay 2, Roon Ready, Tidal Direct (kommer), Bluetooth
 • Subwoofer: Trådlös (extrautrustning)
 • Mått: 124 x 10,9 x 10,7 cm
 • Färg: Svart
 • Webb: bowerswilkins.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 25700 kr

Bowers & Wilkins har inte på något sätt haft bråttom in på multiroom-marknaden. I stället dök de upp sent, men bra – och det funkande, för när jag testade de trådlösa stativhögtalarna Formation Duo så var det med chock och skepsis över hur bra det gick att få något sådant att låta. Tvättäkta highend-högtalare, med mycket godsaker som lånats från de dyrare 700- och 800-serierna, på samma gång som de hade något helt eget.

De andra produkterna i serien Formation, inklusive Bar, är aningen enklare än Duo. Här hittar du inte koldiskanter eller Continuum-mellanregister, i stället är komponenterna ärvda från den billigare 600-serien.

Formation Bar är en läcker soundbar, med spännande designdetaljer som får oss att tänka på ett visst danskt lyxmärke. På samma gång är det tveklöst en B&W-produkt.

 

Bowers & Wilkins Formation Bar har vackra linjer överallt. Foto: B&W

 

Formation Duo saknar helt ingångar för kablar, men Bar har en optisk digital ingång för inkoppling av TV:n. Någon HDMI-kontakt hittar du däremot inte, vilket är lite dumt med tanke på kontroll av ljudfördröjning (lipsync) och stöd för högupplösta surroundformat. Ja, för du kan använda Formation Flex som trådlösa bakhögtalare och få äkta surroundljud, fast bara med Dolby Digital-stöd. Inget av DTS-formaten stöds, och alltså inga HD-ljudformat.

 

Subwoofer

Det är enkelt att konfigurera och koppla in Formation Bar, och subwoofern Formation Bass hittas och ansluts enkelt i appen. Bashögtalaren dubblar priset, men jag tror inte att jag skulle rekommendera att köpa Bar utan Bass. Det blir för tunt – och på egen hand skulle den åtminstone inte klara sig i det här startfältet.

 

Formation Bar bör helt klart paras ihop med Formation Bass för att ge ett ordentligt fundament till musik och film. Foto: B&W

 

Användning

Det finns ingen fjärrkontroll, du laddar i stället ner appen till iPhone eller Android. Det fungerar enkelt och smidigt, och Bar kan dessutom lära sig att använda TV:ns fjärrkontroll för att höja och sänka volymen.

Styrningen är väldigt enkel, du kan göra ljudinställningar (bas/diskant och subwoofer-nivå), men annars är det upp till soundbar-högtalaren att bestämma ljudet.

Musik lyssnar du på med antingen Bluetooth från mobilen, eller så kan du använda AirPlay eller Spotify Connect, och lite längre fram även Tidal Connect. Dessutom är högtalaren Roon Ready, vilket innebär att PC- och Mac-användare med Roon-musikprogrammet kan koppla in sig direkt via det trådlösa nätverket och sätta igång muskiken.

 

Så låter Formation Bar

Filmupplevelsen är en helt annan med Bar än med billiga plasthögtalare. Här känner man närvaron på ett annat sätt, det finns luft och upplösning och inte bara tunna diskantljud. Trots att det inte blir någon illusion av surroundljud, som en del andra testdeltagare gör, målar den upp en bred ljudbild. Där panorerande föremål – som en förbipasserande bil – glider sömlöst från vänster, via centrum och långt ut till höger.

B&W har inte det mest framfusiga mellanregistret, dialogen kan ha lite väl mycket fokus på konsonanterna och den djupaste bröstklangen. Ljudeffekter smäller till fint, med ganska tung bas, men det saknas ändå lite gnista någonstans i mitten vilket gör att Formation Bar kanske inte är den mest självskrivna hemmabiomaskinisten.

Däremot blomstrar den med musik. Akustiska gitarrer har en stor och härlig kropp, med en detaljnivå i övertonerna som gör att strängarna låter glänsande nya. Sångröster är stora och ljudbilden breder ut sig snyggt åt sidorna. Ett piano får gott om plats att vältra sig på – och en sådan klangbotten! Detta är nog testets bästa soundbar för musik. Även om det här också hade kunnat slå mer gnistor om mellanregistret. Det blir lite försiktigt, om jag måste klaga på något.

Slutsats

B&W Formation Bar är en strålande soundbar för sitt användningsområde, och då främst till musik. Tonaliteten finns absolut på plats och om du gillar det varmt och fylligt, vilket följs upp av massor av luftighet, så är det här helt rätt soundbar.

TV och filmer fungerar också otroligt bra. Vi hade kunnat tänka oss ett ännu mer utagerande mellanregister – och surroundeffekter kräver ett par Formation Flex som bak högtalare, vilket höjer priset ytterligare.

Subwoofern Formation Bass anser jag för övrigt är ett måste, eftersom Formation Bar inte riktigt klarar av bas-mästerstycket på egen hand.

 

Foto: B&W
Bang & Olufsen Beosound Stage

Lyx för vanligt folk

Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är tillräckligt balanserat och basen är tillräckligt fyllig på egen hand för att man inte ska behöva en subwoofer. Fungerar både väggmonterad och liggande på en bänk.
Gränssnittet är förvirrande, ljudet saknar en smula dynamik.
 • Passar skärmstorlek: 49 tum och större
 • HDMI: 2 (1 med ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: 3,5 mm minijack
 • Nätverk: Wi-Fi, ethernet
 • Trådlöst: Spotify Connect, AirPlay 2, Chromecast, QPlay 2.0, Bluetooth
 • Subwoofer: Nej
 • Mått: 110 x 17 x 7,7 cm
 • Färg: Aluminium, bronsfärgad aluminium, rökt ek
 • Webb: bang-olufsen.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 15000 kr

Bang & Olufsens första soundbar heter Beosound Stage och är naturligtvis en fröjd för ögat, både vad gäller design och känsla av byggkvalitet. Den finns i träfinish och två olika aluminiumutföranden: neutral och brons. Vi fick den i neutral aluminium, som ger ett svalare uttryck men som fortfarande ser fantastisk ut med rundade former och diskret svart tyg på fronten. Och priset på 15 000 kronor är mycket trevligare än vad vi är vana vid från danskarna.

Stage är gjord för att fungera lika bra hängande på väggen som liggande på en TV-bänk. Högtalarelementen sitter vinklade på ett sådant sätt att de kan ge ganska så snarlikt ljud när högtalaren ligger platt på bordet som när den hänger på väggen. En fördel med detta är att den slipper täcka för nederkanten av TV-bilden. Observera att TV-bänken inte bör vara för hög om det ska fungera rent ljudmässigt.

Beosound Stage kan hängas på väggen eller läggas på en plan yta. Foto: B&O

 

Någon fjärrkontroll ingår inte, här är det app-styrning som gäller. Tja, alltså om du inte vill betala drygt tvåtusen kronor för B&O:s egen BeoRemote One. Gör du det får du även full B&O-integration med andra produkter samt LG:s OLED-TV C9. Så du behöver inte ha en svindyr B&O-TV för att utnyttja användargränssnittet maximalt.

Bland kontakterna finns både en HDMI-ingång och en HDM-utgång med ljudretur (ARC). Om du har TV av modernare snitt stöder den sannolikt detta, så du bara behöver en HDMI-kabel från motsvarande TV-ingång, så kan alla enheter som är inkopplade till TV:n få ljud genom Stage.

 

Beosound Stage är väldigt snygg i neutral aluminium. Foto: B&O

 

Dolby Atmos

Stage stöder 3D-ljudformatet Dolby Atmos, men har inga speciella uppåtriktade högtalarelement för att återge kanalerna ovanifrån. I stället luras öronen av digital signalbehandling. Av erfarenhet vet vi att det fungerar bra, men sällan är lika övertygande.

 

Användning

Monteringen och installationen av Stage går smidigt, det klarar man även om man har tummen mitt i handen. Att strömma musik är en barnlek med både Chromecast och AirPlay 2, plus Spotify Connect.

Man väljer enkelt ljudläge mellan TV (betonar dialog), Music (ren stereo), Movie (fyller rummet med större ljudbild), Night Listening (dynamiken minskas) och None, som ger obehandlat ljud.

 

Touch-panelen på ovansidan är elegant. Här i träutförande. Foto: B&O

Man kan ställa in ljudet själv också. Men då blir mobil-appen svår. Man placerar en virtuell prick i en tvådimensionell cirkel som är indelad i fyra zoner, var och en med sin egen klangkaraktär. Man får en blandning av de fyra, beroende på var på planet man sätter pricken. Då blir det förvirrande, för klangkaraktärerna heter Warm, Excited, Relaxed och Bright. Jag fattar faktiskt ingenting av vad det här betyder, men tycker väl att jag får en smula mer fokus på röster och dialog genom att flytta pricken lite i riktning mot Excited.

 

Svårare

Det blir ännu mer förvirrande, för utöver detta finns det funktioner som man kan aktivera eller inaktivera, de heter Upmix, Virtualize, LFE Tuning och slutligen har vi Content Processing-funktionen, där du kan välja mellan Low, High eller Off. Allt det här ska säkert kännas användarvänligt, men jag måste läsa i bruksanvisningen för att få reda på att Mix Up innebär att stereoljud får sitt centrum återgivet av den dedikerade centerkanalen. Virtualize ger ett större intryck av surroundljud från surroundkanalerna och de virtuella höjdkanalerna. LFE Tuning innebär att man kan sätta på och stänga av baseffekterna (LFE) i den inkommande ljudsignalen.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår varför man skulle stänga av dem, om det inte vore för att i stället skicka dem vidare till en separat subwoofer. Men Beosound Stage har ingen subwoofer-utgång och det finns inte heller någon trådlös Beosound-subwoofer som kan kopplas in.

 

Beosound Stage klarar sig fint utan subwoofer. Och det passar ju bra, för det finns ingen. Foto: B&O

 

Ljudkvalitet

När man väl har lyckats få Stage att låta som man vill så klarar den sig riktigt bra utan extern subwoofer (se bara till att LFE-effekterna är på!). Ljudet fyller rummet ganska så bra och basen är tillräckligt fyllig för att ge ett bra fundament till resten av ljudbilden.

Dialogen på film är klar utan att vara vass, Jesse Pinkmans bröstklang i första scenen av El Camino framträder tydligt. Stage kan inte utmana testdeltagarna med subwoofer på det här området, men B&W Formation Bar är å andra sidan mycket dyrare om man tar med subwoofer i priset, och Sennheiser Ambeo blir ännu dyrare när den paras ihop med en matchande sub. Däremot ligger Samsung HW-Q96R, där det ingår en subwoofer, i samma prisklass som Stage, och även här får Stage se sig besegrad.

Om vi bortser från bristen på subwoofer så finns det en del annat bistert att säga också. Jag tycker att det rent allmänt saknas dynamik, det låter lite försiktigt och platt hur mycket jag än försöker justera ljudet.

Musik i stereo blir aldrig lika väldefinierat som med B&W Formation Bar – inte ens om dess subwoofer Formation Bass kopplas bort. Speciellt inte om man aktiverar både Mix up och Virtualize, då tappar Beosound Stage takten helt på grund av en ganska så grov fasförskjutning i basen. I ren stereo låter det däremot bra, fast aldrig magiskt.

Man blir aldrig lurad att tro att det finns flera högtalare när man tittar på film. De virtuella kanalerna fungerar bara sådär. Lite större ljudbild, visst, men både Bose Soundbar 700 och LG SL10Y växer sig ännu större.

 

Foto: B&O

 

Slutsats

Bang & Olufsen Beosound Stage är en vacker soundbar som glider in smidigt och elegant i alla vardagsrum. Den ser verkligen läcker ut, med snygga rundade kanter och påkostade material som ger dig ägarglädje.

Ljudkvaliteten är tillräckligt bra, den gör sitt jobb fint utan subwoofer, med tillräckligt stort ljud med film och skapligt ljud med musik. Det saknas lite dynamik, och vi hade velat ha en möjlighet att koppla in en extern subwoofer för den som vill det. Vad som verkligen förvirrar oss är alla konstigheter i appen. Man måste ta fram bruksanvisningen för att förstå vad som menas med de olika inställningarna.

Beosound Stage är en soundbar som kommer att gå hem hos trogna B&O-kunder, men om den vinner över några nya är vi inte lika säkra på.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.
 • Passar skärmstorlek: 43 tum och större
 • HDMI: 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Wi-Fi, ethernet
 • Trådlöst: Google Assistant, AirPlay 2, Spotify, Bluetooth
 • Subwoofer: Trådlös (extrautrustning)
 • Mått: 97,8 x 5,7 x 10,8 cm
 • Färg: Mörkgrå
 • Webb: bose.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 20000 kr

Bose har lång erfarenhet av soundbar-högtalare och även om inte alla har varit lika lyckade så har man aldrig kunnat klaga på användarvänligheten. Men när Soundbar 700 kostar 10 000 kronor utan subwoofer och lika mycket till om du vill ha Bass Module 700, så räcker det inte med att allt är enkelt att använda. Bose vill övertyga oss om att den nya högtalaren är värd pengarna – och mer än så – även när det gäller ljudkvalitet.

Du hittar bara en HDMI-kontakt på baksidan, men den är å andra sidan eARC-kompatibel. Har du en TV med motsvarande utgång får du tillbaka ljudet – högupplöst också – till Soundbar 700 via HDMI-kabeln. Dolby Atmos och DTS:X stöds inte, men du får ut Dolby TrueHD och DTS HD från TV:n.

Både Google Assistant och AirPlay 2 stöds, så om du har ett smart hem som bygger på detta är det enkelt att utöka systemet med Soundbar 700. Musikströmning är också okomplicerad.

 

Bose Soundbar 700
Foto: Bose

 

Användning

Installationen görs enkelt med Bose Music-appen, där kopplar du även in subwoofern. Ljudinställningar görs också i appen, sedan kan du använda den medföljande fjärrkontrollen. Som dessutom också kan programmeras för att styra TV:n och andra komponenter. Vad som är coolt med fjärrkontrollen är att knapparna är dolda under en svart plastfilm och att bara de relevanta knapparna för valda ljud- eller bildkälla tänds. Vilket ger en bra översikt.

 

Ljudkvalitet

När man kopplar in Soundbar 700 leds man igenom den automatiska rumskorrektionen AdaptIQ. Efter kalibreringen låter det fint och sammanhängande och subwoofern integreras väl. I vårt ljudbehandlade testrum, som är mer dämpat än ett typiskt vardagsrum, tycker jag dock att det saknas lite energi i övertonområdet, det låter lite ”grått”.

Men det blir något helt annat när jag tar med alla soundbar-högtalarna hem och kopplar in Bose i vardagsrummet. Den hårdare klangen från rummet får fram mer av det övre tonregistret och plötsligt låter allt mer balanserat. Då tycker jag att jag förstår mig på högtalaren bättre, för hemma i mitt eget vardagsrum finns det både liv och rörelse. Ljudet är spänstigt, det slår nästan gnistor om basregistret av filmernas specialeffekter och dialogen är stor – nästan som på bio. Subwoofern gör så mycket nytta att allt bleknar när man stänger av den. Jag rekommenderar starkt att köpa den tillsammans med Soundbar 700.

 

Du klarar dig utan subwoofer, men Soundbar 700 låter helt klart bäst ihop med Bass Module 700. Foto: Bose

 

Bose har också en förmåga måla upp en tredimensionell ljudbild, det är nästan som att ha separata bakhögtalare. Nästan.

Stereomusik återges med samma mängd energi, den är balanserad och bra. Men 3D-effekten gäller också här, och i stereo skulle jag vilja stänga av den. Det går inte. Ett meddelande från Bose bekräftar att tekniken som Bose kallar för PhaseGuide, som är en fasmanipulation som görs med hjälp av flera högtalarelement och digital signalbehandling, alltid är aktiverad. Även med stereomusik. Därför skulle jag säga att Soundbar 700 är utmärkt med film, men bara OK med musik. Jag hade samma klagomål på Sonos Beam.

Visst finns Soundbar 700 i vitt! Foto: Bose

 

Slutsats

Bose Soundbar 700 låter imponerande i ett vanligt vardagsrum, med tjusig dynamik och tuff bas. Ljudet har bra sammanhållning och filmdialoger är både stora och tydliga. Man får också ett ganska bra intryck av surroundeffekter, även om man inte har bakhögtalare. Det går att köpa Surround Speakers 700 för att göra allt komplett, men då pratar vi om ytterligare 6 000 kronor och jag inte säker på att det är värt det.

Soundbar 700 har inte riktigt samma upplösning i tonregistret som B&W Formation Bar, men är å andra sidan mer underhållande med film. Med musik saknar vi däremot upplösning – och en möjlighet att stänga av 3D-ljudeffekten.

 

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Ljud & Bild tycker

Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
 • Passar skärmstorlek: 55 tum och uppåt
 • HDMI: 3 in, 1 ut (v. 2.1 eARC)
 • Digital ingång: Optisk
 • Nätverk: Wi-Fi, ethernet
 • Trådlöst: Bluetooth, Spotify Connect
 • Analog ingång: Nej
 • Subwoofer: Trådlös
 • Mått: 126,5 x 13,5 x 17,1 cm
 • Färg: Svart
 • Webb: sennheiser.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 25000 kr


Ambeo Soundbar är Sennheisers första soundbar för hemmabio. Och när de väl har bestämt sig så skojar de inte! Det här är helt enkelt den största och mest bombastiska soundbar jag någonsin har sett! Den är visserligen inte den längsta, men lägger man till höjden – för att inte tala om djupet – så finns det ingen som kommer i närheten. Det bådar gott för ljudet. Men det gör också den väldigt svårplacerad.

Ambeo Soundbar kan inte hängas upp på väggen. I så fall får den läggas på en väggmonterad hylla. Ska du ha den till TV:n blir lösningen att hänga TV:n på väggen och lägga högtalaren på TV-bänken. Först då slipper du att den täcker mycket av TV:ns nederkant.

Väggfästen kostar drygt 500 kronor extra. Foto: Sennheiser

Surroundljud

Ambeo Soundbar är Sennheisers försök att skapa äkta surroundljud – även på höjden – utan att ha lösa bak- och takhögtalare. För detta ändamål har 13 individuella högtalarelement monterats på olika ställen, i olika vinklar, var och en med sin egen förstärkare. En stark, tvåkärnig 500 MHz SHARC-digitalsignalprocessor dirigerar alltihop.

13 olika högtalarelement ser till att 3D-ljudet blir så realistiskt som möjligt, utan separata bakhögtalare. Foto: Sennheiser

 

Det ingår också en seriös mätmikrofon, som är tillräckligt hög för att komma upp i öronnivå när man placerar sockeln i soffan. Alltså är den lätt att placera korrekt i förhållande till sittplatsen.  Det är bara att ställa den där du tänker sitta och sedan köra kalibreringen. Optimalt resultat får du i ett symmetriskt rum där du kan sitta längre bort än 2 meter från soundbar-högtalaren och mindre än 15 meter från varje sidovägg.

Ambeo Soundbar ger bäst ljud i ett symmetriskt rum, på mer än 2 meters avstånd från soundbar-högtalaren, mindre än 15 meter till sidoväggarna och med 20 graders vinkel mellan högtalaren och taket. Foto: Sennheiser

 

På med filmen

Sennheiser har inte gjort någon subwoofer till Ambeo Soundbar, den är byggd för att fungera utan. Den är specad att nå så djupt som 30 Hz, så man bör inte sakna bas.

Det gör jag inte heller när jag snurrar filmen Alien: Covenant på 4K Blu-ray med Dolby Atmos-ljud. Det finns plenty av bas i dialogen, och en explosion på ett strandat rymdskepp mullrar fint. Basen är dessutom oerhört rapp och hänger ihop helt sömlöst med resten av ljudbilden.

Men med en kraftfull 250-watts soundbar som denna måste ju målet vara att spela på en ljudnivå som liknar det man är van vid från biografsalongen. Gör man det blir det snabbt uppenbart att bassen ändå blir lite platt. DSP:n håller nämligen igen basnivån när volymen blir för hög, så att inte baselementen överbelastas. Fysikens lagar gäller här också, nämligen.

Jag kopplar in vår subwoofer, Procella P15Amp, som är alldeles för dyr i förhållande till Ambeo men som ger en optimal demonstration av vad Sennheiser-högtalaren faktiskt klarar av. Rumskorrektionen körs en gång till, så att subwoofern också kalibreras, och filmen snurras igen.

Pang! Nu snackar vi! Snack om filmupplevelser med krut i! Man får en helt annan känsla, explosionen skakar väggarna i lyssningsrummet på ett helt annat sätt, detta är tveklöst äkta bioupplevelser. Om du på allvar funderar på Sennheiser Ambeo så bör du investera i en subwoofer också, jag kan till exempel rekommendera XTZ Cinema SUB 1X12, eller om du verkligen vill slå på stort kan du prova Arendal Sound 1723 Subwoofer 2.

 

Ambeo-tekniken ger verkligen en övertygande illusion av äkta surroundljud. Foto: Sennheiser

 

Nästan äkta surround

Surroundljudet imponerar, även utan separata bakre högtalare, tack vare Ambeo-tekniken. Olika testmaterial med Dolby Atmos övertygar, med ljud som faktiskt kommer från taket och man får också ett väldigt bra intryck av att det kommer ljud bakifrån. Här får man en holografisk bubbla av ljud, större och mer sammanhängande än jag någonsin har hört från något ljudsystem som saknar bakhögtalare. För att inte tala om takhögtalare!

Dialogen på film är stor, fysisk och distinkt. Det låter helt enkelt som en riktig hemmabioanläggning.

Musik

Musik går att strömma via Chromecast eller Bluetooth. Det verkar i minsta laget men uppfyller de flestas behov. Och ljudet i stereo är väldigt bra. Ambeo Soundbar är inte riktigt lika finmaskig och luftig i övertonerna som B&W Formation Bar, och jag är väl inte helt säker på om den är så mycket bättre än Samsung HW-Q96R i det här registret.

Men den har en stramare, bättre definierad bas – om man bortser från djupbasen där den inte kan hävda sig förrän den får en extern subwoofer. Men den bas som finns är av så hög kvalitet att den hänger med även en väldigt bra subwoofer. Ambeo har alltså bra förutsättningar att blåsa de andra av banan i basregistret – om du är villig att betala för det.

 

Foto: Sennheiser

Svårigheter

En soundbar som Sennheiser Ambeo är inte utan nackdelar. För om du ska ha en subwoofer också hamnar totalpriset lätt på både 30 000 och 35 000 kronor. Och då är vi och nosar på priset på ett mycket bra, diskret surroundsystem. Med en bra surroundförstärkare och dito högtalarsystem. Och hur imponerande soundbar-högtalaren än är så kan surroundeffekten inte mäta sig med separata komponenter.

För 40 000 kronor får du till exempel ett Klipsch-system med golvstående fronthögtalare och en fet subwoofer samt en kraftfull surroundreceiver.

Argumentet för att köpa en soundbar i stället före separata komponenter är ofta utrymmesskäl, användarvänlighet och ett finare utseende. Men Sennheiser Ambeo är inte så vacker och tar en hel del plats. Visst löser en soundbar ett problem för folk som har fyllt hela väggen med TV eller projektorduk, och därför inte har plats för högtalare på sidorna. Men ingen kommer att köpa Ambeo Soundbar för utseendets skull.

 

Foto: Sennheiser

 

Slutsats

Sennheiser Ambeo Soundbar är den bästa soundbar-högtalaren vi har testat. Någonsin. Trots att den inte har vare sig externa bak- eller takhögtalare kan den måla upp en så stor och tredimensionell ljudbild att man helt enkelt inte saknar någonting.

Dynamiken är fenomenal, speciellt dialogen har en rymd som är få förunnad. Sammanhållningen är optimal och det mesta är fröjd och gamman.

Den behöver dock fortfarande en extern subwoofer för att följa upp riktigt ordentligt i basregistret. Här kan man välja själv, men då passerar totalpriset snabbt 30 000 kronor. Du får ett ganska så häftigt hemmabiosystem för de pengarna, med separat centerhögtalare och dito bakhögtalare.

Ambeo Soundbar är en kompromisslös soundbar. Men själva konceptet soundbar är en kompromiss. Så då är frågan vem den är gjord för. Den är helt klart Bäst i test. Vi är däremot mer osäkra på om vi skulle vilja utbrista: Spring och köp!

 

Samsung HW-Q96R
För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.
LG SL10YG
Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!