Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Amp

Har blivit för dyr

Sonos Amp är tillräckligt stark för att orka driva ordentliga högtalare. Men priset har gått upp för mycket.

Publicerad 2022-04-25 - 07:00
Sonos Amp
Geir Gråbein Nordby

Sonos Amp förvandlar ett par tråkiga, gammaldags högtalare till tvättäkta Sonos-multiroom-maskiner. Förutom Sonos-gränssnittet, som gör att du enkelt kan streama all musik du kan drömma om via Sonos-appen, har Amp HDMI-ingång och dessutom optisk digitalingång om du köper till en adapter.

Läs också Nya Sonos Beam: Vilket stort ljud! Sonos Beam var redan den bästa kompakta soundbar-högtalaren. Senaste generationen är ännu bättre, med Dolby Atmos.

Om du vill kan Amp driva bakhögtalarna i ett surroundsystem, om frontkanalerna spelas av en Sonos-soundbar. Eller så kan du använda två Sonos Amp: en fram och en bak.

Sonos Amp har även AirPlay 2 inbyggt, så Apple-användare kan streama musik direkt från tredjeparts-appar om de inte orkar använda Sonos-appen.

Det finns även en analog RCA-ingång, om du till exempel skulle vilja koppla in en skivspelarförstärkare. Har du flera Sonos-produkter i ett multiroom-system så kan de grupperas så att ljudet från skivspelaren sprids runt i huset.

Sonos Amp lifestyle 1
Foto: Sonos

Så låter Sonos Amp

Sonos Amp låter lika bra nu, som när jag testade den 2019. Men sedan dess har priset gått upp mer än 20 procent, så då ökar kraven på ljudkvalitet lika mycket.

Förstärkaren driver både stativ- och golvhögtalare fint och om du har ett par dyrare högtalare så lyckas faktiskt Amp låta dem få det sista ordet i ljudkvaliteten.

Ljudet har gott om luft, men saknar lite dynamik och driv för att fånga och väcka musiken till liv ordentligt. Det blir lite platt och oengagerande.

Om du har ett par inbyggnadshögtalare från Sonos (de heter In-Wall och In-Ceiling) så kan TruePlay-rumskorrektionen fintrimma ljudet efter rummet. Men det går inte med några andra högtalare, utom som bakhögtalare till en Sonos-soundbar. Då ingår förstärkaren i soundbar-högtalarens TruePlay-installation och du får ett ljud som är mer anpassat till rummet. Med mer luft och mindre färgning som resultat.

Trots detta kommer Sonos Amp till korta mot Harman Kardons billigare Citation Amp, och den låter bara ett litet snäpp bättre än NAD Amp1. Och då är Sonos Amp för dyr.

sonos amp rear scaled 1
Sonos Amp har HDMI-ingång och analog linjeingång, samt subwooferutgång. Foto: Sonos

Slutsats

Sonos Amp är en mycket användarvänlig förstärkare som gör mycket bra. Den låter högtalarna få vara högtalare och kan till en viss nivå driva dyrare högtalare med stor (tillräcklig) övertygelse.

Hade den kostat lika mycket som när den lanserades så hade den fortfarande fått vår klara rekommendation. Tyvärr har priset gått upp med mer än 20 procent och då känns den för dyr. Om du redan har ett Sonos-system som du vill koppla in dina gamla högtalare till så kan du köpa den här. Kan du däremot leva med ett annat märke så finns det mycket annat vi hellre hade valt.

Karakter
Sonos Amp
Premium

Ljud & Bild tycker

Oerhört användarvänlig. HDMI-ingång. Tillräckligt med muskler för seriösa högtalare. Saknar dynamik och rå kraft. Rumskorrektionen fungerar inte med högtalare från andra märken. Har gått upp i pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen