Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Harman Kardon Citation Amp

Stor förstärkare i litet format

Citation Amp kan streama nästan vad som helst, och gör det med bättre och större ljud än de flesta i klassen. Se upp, Sonos!

Publicerad 2022-04-25 - 07:00
Harman Kardon Citation Amp
Geir Gråbein Nordby

Citation är Harman Kardons serie som främst består av högtalare och förstärkare som har inbyggd musikstreaming. Men Citation Amp är en förstärkare som är gjord för att driva ett par vanliga högtalare. Det betyder att du kan damma av dina gamla favorithögtalare och få med dem i det moderna hemmet.

Många tror att det är svårt att koppla in och använda en modern streamingförstärkare. Och det kan vara så, men i det här fallet är det väldigt enkelt. Sätt på Citation Amp, ladda ner Google Home-appen till mobilen om du inte redan har gjort det, hitta förstärkarens namn högst upp på skärmen och klicka på det. Sedan går du igenom installationen steg för steg – och vips!

Harman Kardon Citation Amp rear scaled 1
Analog linjeingång, optisk och koaxial digitalingång och dessutom HDMI-ingång. Foto: Harman Kardon

Ingångar

Citation Amp har Bluetooth och en analog linjeingång, där till exempel en skivspelarförstärkare (RIAA-steg) kan kopplas in. Optisk och koaxial digitalingång finns också, men det kanske allra coolaste är att det finns en HDMI-ingång. Den kopplas till TV:ns HDMI-ingång som är märkt med ARC, sedan har du ett stereosystem som tar över TV:ns inbyggda högtalare.

Så låter Harman Kardon Citation Amp

Du är förlåten om du tror att alla små streamingförstärkare i den här prisklassen låter likadant, men det stämmer inte alls. För det första är inte alla lika starka och för det andra fokuserar vissa mer på luftighet och övertoner medan andra har bättre baskontroll.

Citation Amp balanserar olika förmågor med övertygelse. Den är både livlig och underhållande och har skön tyngd i basregistret.

Rivalen NAD Amp1 har en fyllig och snygg bas men saknar kontroll när man vräker på, medan Citation Amp behåller kontrollen vid högre ljudtryck. Jag tvekar inte om vilken jag skulle ha valt om förstärkaren ska få fart på en fest någon gång emellanåt. För med den här kommer man lätt upp på en dansvänlig nivå!

Olivia Rodrigos stämma har en lite mer framåt klang än med NAD och Bluesound, ljudet är mer direkt med HK. Men jösses vad hårt bastrumman slår!

Harman Kardon Citation Amp remote scaled 1
Harman Kardon Citation har fjärrkontroll. Foto: Harman Kardon

Slutsats

Harman Kardon Citation Amp är varken stor, komplicerad eller särskilt dyr. Man skulle därför kunna luras att tro att den inte är något speciellt, att den försvinner i mängden. Men då tror man fel.

Citation Amp har både tillräckligt med kraft för att driva högtalare med en ganska så häftig baskontroll och är tillräckligt musikalisk och upplöst för att man verkligen kan njuta av musiken.

Den saknar visserligen upplösningen i de allra bästa testdeltagarna, men totalupplevelsen är verkligen bra och med tanke på priset kan vi inte hitta något att klaga på.

Karakter
Harman Kardon Citation Amp
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och engagerande ljud, lätt att använda. Stöder det mesta du behöver. En USB-DAC-ingång hade gjort Citation Amp till den perfekta skrivbordsförstärkaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen