TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

GUIDE Högtalarkablar

Hur låter en kabel?

En del hifi-fantaster lägger tusentals kronor på kablar medan andra betraktar det som rent nonsens. Vi ger oss in i ormboet och tar reda på hur det ligger till.

forfatter
Publicerad 2020-01-28 - 01:00
L&B tycker
Specifikationer

Kabel-ordlista

Kablarnas värld är full av fantastiska fackuttryck och härliga glosor som ska förklara hur unika och vetenskapligt välgrundade alla produkter är. Några har en viss fantasifull karaktär medan andra är lite lättare att relatera till vetenskapligt verifierbara termer.

Nines

Kopparkvaliteten beskrivs med dess renhet, som anges i antal nior. En kabel med ”seven nines”-koppar har en renhet på 99,99999 procent.

OFC

Oxygen-Free Copper. Ingen koppar är helt syrefri eftersom den reagerar med syret i luften, men OFC-beteckningen används för att signalera mycket ren koppar. Se även ”Nines”.

Terminering

… har ingenting med Arnold Schwarzenegger att göra. Det talar helt enkelt om vilken typ av kontakt som sitter ändarna på kabeln. Alla i testet har banankontakter, men andra alternativ är spadar, stift eller ingenting alls (avskalad kabel).

Motstånd

Kablar har ett visst inre motstånd eftersom helt perfekta ledare inte finns. Det påverkar signalen, men motståndet är mycket lågt och anges i ohm per kilometer.

Kapacitans

Två elektriska ledare som löper nära varandra har en viss kondensatoreffekt, vilket kan dämpa diskanten och orsaka stabilitetsproblem för förstärkaren. Men det handlar om väldigt små värden.

Induktans

Det finns en viss spole-effekt i kablarna som kan påverka återgivningen av diskanten. Detta gäller framför allt om ledarna är flätade, därför är flätade kablar sällsynta nu för tiden.

Produktsida
Produkter i testet
 • Vanlig elkabel
 • Supra Sword 3.0
 • Nordost Red Dawn
 • Audiovector Zero Compression Signature
 • In-akustik Referenz LS-1204 AIR
 • Är du hifi-intresserad har du säkert valt de bästa komponenterna som du kan hitta för pengarna. Från källan (vare sig det är vinyl, CD eller strömning) via förstärkaren och hela vägen till högtalarna. Och du har säkert också lagt lite tid på att hitta delar som låter bra tillsammans.

  Men hur är det däremellan? Kablarna som knyter ihop de noggrant utvalda delarna. Är det bara nödvändiga ”snören” mellan den riktiga hifin eller är en kabel lika mycket en komponent som apparaterna den kopplar ihop?

  Åsikterna är många – och starka! Och om man dristar sig till att ha en synpunkt så kommer det med all säkerhet utlösa kraftfulla reaktioner från alla håll. För första gången vågar vi sticka ut hakan och ger oss in i ormboet!

  Vi vill inte påstå att vi har kommit fram till några definitiva och entydiga svar. Och även om vi har jämfört olika kablar så har syftet inte varit att lyfta fram en vinnare, utan att avslöja vilka skillnader som går att höra, och framför allt under vilka omständigheter.

  Till vårt experiment har vi lånat ett antal olika högtalarkablar som kostar mellan 6 000 och 19 000 kronor för ett stereopar. Vi har också slängt med ett par meter vanlig elkabel.

  För att inte göra allting för enkelt har vi testat kablarna med flera olika förstärkare med helt olika driftsprinciper: en modern klass D-förstärkare i highend-klassen, en pentodrörförstärkare med utgångstransformator, en single-ended klass A-förstärkare med kondensator i utgången samt en traditionell, DC-kopplad klass AB-förstärkare av lite äldre datum.

  Kommer skillnaden att vara densamma med de olika förstärkarna eller är vissa förstärkare mer lättpåverkande än andra? Beror skillnaden i slutändan mer på förstärkaren än kabeln?

  Oförsvarligt att inte göra

  Låt oss börja direkt med att konstatera att kablar gör skillnad. Stor skillnad. Steget från elkabeln till vilken som helst av specialkablarna är så markant att även om man bara har en anläggning av rimlig kvalitet så kan man inte motivera att låta bli. Man går helt enkelt miste om för mycket!

  Men som med de flesta andra hifi-investeringar är det de första kronorna som gör mest nytta. Steget från den billiga elkabeln till Supra-kabeln är enormt. Lägger man den dubbla summan så får man ännu en förbättring, men den är inte alls lika markant.

  Hur stor andel av anläggningens totalkostnad som ska läggas på kablar är upp till var och en. Men av lyssningsresultaten att döma är det relativt uppenbart att en bra kabel ger den största förbättringen om resten av anläggningen håller hög kvalitet. Logiskt nog kan man inte få fram detaljer som gått förlorade i en dålig förstärkare, men man kan få så många som möjligt av de detaljer som finns att nå ut till högtalarna.

  Välj din egen sanning

  Men kablarna bidrar också till ljudet, så det handlar inte bara om att hitta den bästa kabeln du har råd med. Framför allt sätter de tre dyra kablarna sina fingeravtryck på lyssningsupplevelsen och fokuserar i olika grad på dynamik, livekänsla och analysförmåga. Och här spelar även förstärkaren in i varierande grad, vilket gör allting ännu mer komplicerat.

  Med andra ord måste du lyssna själv. Syftet med hela den här artikeln har inte varit att hitta den enda definitiva sanningen, utan att åtminstone göra en liten djupdykning i kablarnas värld. Vi ska också betona att även om det finns klara skillnader, så är de trots allt inte stora. Att växla mellan två olika bra kablar kan vara som att växla mellan två bra D/A-omvandlare. Hörbart, men mycket mindre än skillnaden mellan musikspåren som det ändå handlar om i slutändan.

  Lyckligtvis har de flesta butiker som säljer specialkablar en ”provlåda” med ett urval av kablar som du kan låna med dig hem för att lyssna på i lugn och ro med din egen anläggning. Här är det kanske på sin plats med en liten varning om att lådan kan innehålla både högtalarkablar och signalkablar, så det kan kosta!

  Under alla omständigheter vi väl vara överens om att elsladdar från och med nu bara bör användas till lampor och förlängningskablar, OK?

   

  Kablarna som provades i denna artikel utlånades av AV-Connection

  (Artikelfoto: Wikimedia)

  Produkter i testet

  Vanlig elkabel

  Kablar som de var förr

  Du sparar pengar, men lägger en grov och dunkel dimma över din investering.

  Supra Sword 3.0

  För bra för att låta bli

  Det behöver inte kosta en hel förmögenhet att få bättre ljud. Inte ens en halv.

  Nordost Red Dawn

  Rymd och livekänsla

  Den lövtunna platta kabeln fokuserar på trivsel och känsla.

  Audiovector Zero Compression Signature

  Dynamiskt fokus

  Danska Audiovector har skapat en kabel som gör det roligare att lyssna.

  In-akustik Referenz LS-1204 AIR

  Tysk precision

  Som en DNA-spiral som slingrar sig genom luften. Det ser konstigt ut, men fungerar.

  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
  Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
  Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
  Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
  Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
  Sony CDP-101 – klassikern vi aldrig glömmer De första CD-skivorna såg dagens ljus 1982, den historien känner de flesta till. Men många har nog glömt den första spelaren.
  Följ Ljud & Bild