Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

GUIDE: Högtalarkablar

Hur låter en kabel?

En del hifi-fantaster lägger tusentals kronor på kablar medan andra betraktar det som rent nonsens. Vi ger oss in i ormboet och tar reda på hur det ligger till.

Av / 2020-01-28 - 01:00
Högtalarkablar
John Hvidlykke

Produkter i detta test

Är du hifi-intresserad har du säkert valt de bästa komponenterna som du kan hitta för pengarna. Från källan (vare sig det är vinyl, CD eller strömning) via förstärkaren och hela vägen till högtalarna. Och du har säkert också lagt lite tid på att hitta delar som låter bra tillsammans.

Men hur är det däremellan? Kablarna som knyter ihop de noggrant utvalda delarna. Är det bara nödvändiga ”snören” mellan den riktiga hifin eller är en kabel lika mycket en komponent som apparaterna den kopplar ihop?

Åsikterna är många – och starka! Och om man dristar sig till att ha en synpunkt så kommer det med all säkerhet utlösa kraftfulla reaktioner från alla håll. För första gången vågar vi sticka ut hakan och ger oss in i ormboet!

Vi vill inte påstå att vi har kommit fram till några definitiva och entydiga svar. Och även om vi har jämfört olika kablar så har syftet inte varit att lyfta fram en vinnare, utan att avslöja vilka skillnader som går att höra, och framför allt under vilka omständigheter.

Till vårt experiment har vi lånat ett antal olika högtalarkablar som kostar mellan 6 000 och 19 000 kronor för ett stereopar. Vi har också slängt med ett par meter vanlig elkabel.

För att inte göra allting för enkelt har vi testat kablarna med flera olika förstärkare med helt olika driftsprinciper: en modern klass D-förstärkare i highend-klassen, en pentodrörförstärkare med utgångstransformator, en single-ended klass A-förstärkare med kondensator i utgången samt en traditionell, DC-kopplad klass AB-förstärkare av lite äldre datum.

Kommer skillnaden att vara densamma med de olika förstärkarna eller är vissa förstärkare mer lättpåverkande än andra? Beror skillnaden i slutändan mer på förstärkaren än kabeln?

Oförsvarligt att inte göra

Låt oss börja direkt med att konstatera att kablar gör skillnad. Stor skillnad. Steget från elkabeln till vilken som helst av specialkablarna är så markant att även om man bara har en anläggning av rimlig kvalitet så kan man inte motivera att låta bli. Man går helt enkelt miste om för mycket!

Men som med de flesta andra hifi-investeringar är det de första kronorna som gör mest nytta. Steget från den billiga elkabeln till Supra-kabeln är enormt. Lägger man den dubbla summan så får man ännu en förbättring, men den är inte alls lika markant.

Hur stor andel av anläggningens totalkostnad som ska läggas på kablar är upp till var och en. Men av lyssningsresultaten att döma är det relativt uppenbart att en bra kabel ger den största förbättringen om resten av anläggningen håller hög kvalitet. Logiskt nog kan man inte få fram detaljer som gått förlorade i en dålig förstärkare, men man kan få så många som möjligt av de detaljer som finns att nå ut till högtalarna.

Välj din egen sanning

Men kablarna bidrar också till ljudet, så det handlar inte bara om att hitta den bästa kabeln du har råd med. Framför allt sätter de tre dyra kablarna sina fingeravtryck på lyssningsupplevelsen och fokuserar i olika grad på dynamik, livekänsla och analysförmåga. Och här spelar även förstärkaren in i varierande grad, vilket gör allting ännu mer komplicerat.

Med andra ord måste du lyssna själv. Syftet med hela den här artikeln har inte varit att hitta den enda definitiva sanningen, utan att åtminstone göra en liten djupdykning i kablarnas värld. Vi ska också betona att även om det finns klara skillnader, så är de trots allt inte stora. Att växla mellan två olika bra kablar kan vara som att växla mellan två bra D/A-omvandlare. Hörbart, men mycket mindre än skillnaden mellan musikspåren som det ändå handlar om i slutändan.

Lyckligtvis har de flesta butiker som säljer specialkablar en ”provlåda” med ett urval av kablar som du kan låna med dig hem för att lyssna på i lugn och ro med din egen anläggning. Här är det kanske på sin plats med en liten varning om att lådan kan innehålla både högtalarkablar och signalkablar, så det kan kosta!

Under alla omständigheter vi väl vara överens om att elsladdar från och med nu bara bör användas till lampor och förlängningskablar, OK?

 

Kablarna som provades i denna artikel utlånades av AV-Connection

(Artikelfoto: Wikimedia)

Produkter i detta test

Vanlig elkabel

Kablar som de var förr

Du sparar pengar, men lägger en grov och dunkel dimma över din investering.

Läs hela testet

Supra Sword 3.0

För bra för att låta bli

Det behöver inte kosta en hel förmögenhet att få bättre ljud. Inte ens en halv.

Läs hela testet

Nordost Red Dawn

Rymd och livekänsla

Den lövtunna platta kabeln fokuserar på trivsel och känsla.

Läs hela testet

Audiovector Zero Compression Signature

Dynamiskt fokus

Danska Audiovector har skapat en kabel som gör det roligare att lyssna.

Läs hela testet

In-akustik Referenz LS-1204 AIR

Tysk precision

Som en DNA-spiral som slingrar sig genom luften. Det ser konstigt ut, men fungerar.

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen