Jag måste erkänna att jag var skeptisk. Inte för att det är något fel på tanken. Alla vet att en skivspelare är en mekanisk konstruktion med en ultratunn nål som dras fram genom spåren på en vinylskiva och som därför är känslig för mekaniska störningar.
Ett par rappa knackningar med fingret på skivspelarens dammlock är beviset. ”Boom, boom”, låter det i högtalarna. Eftersom den känsliga pickupen plockar upp vibrationerna som fortplantar sig genom hela skivspelaren så hörs de i högtalaren.
I våra tester av skivspelare finns det gott exempel på att ljudet i allra högsta grad påverkas av en billig mekanisk konstruktion. Samma sak gäller för pickuperna, som är helt essentiella för att ljudet ska bli bra. En skivspelare är aldrig bättre än pickupen som är fastskruvad längst ut på tonarmen.
Därför rekommenderar vi att man byter ut den billiga pickupen som ingår till skivspelaren mot en bättre. Ett exempel på ett bra alternativ är Denon DL-103. En väl beprövad modell som har funnits i flera årtionden och fortfarande anses vara ett av de bästa budgetvalen om bättre ljud är målet.
Det finns en uppgraderad version – DL-103R – som har spolar av renare koppar, och det är den vi testar här. Eller rättare sagt: det är en rejält modifierad versionen av den japanska legenden vi testar.
De flesta pickuper är relativt enkla konstruktioner med tre grundkomponenter: nålarm, magnet och spole. Alla brukar sitta i ett gjutet hus av plast. En del tillverkare hoppar över huset och låter pickupen vara ”naken” eftersom de anser att det ger ett hörbart bättre ljud.
I Kanada gör de på sitt eget sätt. Audio MusiKraft har specialiserat sig på att modifiera Denon-pickuper. Tillvägagångssättet påminner lite om hur sportbilar demonteras och sedan sätts ihop igen för att få bättre prestanda.
I det här fallet tar Audio MusiKraft en Denon DL-103R och demonterar den genom att ta bort plasthuset tills de har kvar en naken pickup. Den flyttas sedan till ett nytt hus av aluminium. Eller magnesium. Eller brons. Eller en legering av aluminium och litium. Allt beroende på vilket slags ljudkaraktär man vill ha.
Och inte nog med det. Utfräsningar på toppen och sidorna av huset har plats för små specialgjorda träpaneler. De finns i 24 olika utföranden – i björk, hickory, ceder, valnöt, körsbär och många andra. De sägs också kunna påverkar ljudkaraktären och köps i set för senare montering.
Stämskruvar
Alltihop påminner lite om att stämma ett instrument. Speciellt när man tar fram den tunna, L-formade insexnyckeln som följer med. Metallhuset har nämligen tre små skruvar som kan spännas för att ”stämma” ljudet. En sitter längst fram och de andra två på var sin sida i bakkant.
De två bakre skruvarna ska skruvas in tills man känner att de blir tröga. Sedan kan man dra ungefär ett kvarts varv till. Den främre skruven ska bara dras åt ett åttondels varv.
Spela en låt på en LP som du kan utantill, utan att ha dragit åt skruvarna. Och sedan igen efter att ha följt rekommendationerna. Du kommer inte att tro dina öron.
Men innan man kommer så långt måste pickupen monteras. Det är en enkel sak. Alla hål i topplattan är gängade. Det betyder flexibel placering i armen. Se bara till att använda skruvarna som ingår. De får nämligen inte vara för långa.
Pickupen säljs inte med nålskydd, så man måste vara försiktig när man monterar.
Om man vill byta ut en utsliten pickup är det bara att skruva av toppen, dra ut den gamla pickupen och trycka in en ny och sätta på toppen. Ingen lödning eller bindning behövs. Detsamma gäller om man redan har en Denon DL-103 eller 103R. Då kan man köpa ett löst hus med träpaneler, försiktigt ta bort plasthuset (se instruktioner på YouTube) och montera in pickupen i metallhuset.
Analytisk och organisk
Vår testpickup var en DL-103R i ett pläterat magnesiumhus (S-Mg103R-COCO) med träpaneler. Donatorhuset och Denon-kartongen ingår när man köper en pickup från Audio MusiKraft.
Med frakt och moms kostar den kanadensiska specialutgåvan dubbelt så mycket som originalet. Jag ska inte påstå att den är dubbelt så bra, men den är hörbart bättre på nästan allt och visar hur stor inverkan en skillnad i massa (+2 gram) och dämpning kan ha på ljudet.
Vi monterade vårt exemplar på en Technics SL-1200G, som är en utmärkt matchning.
Eftersom vi har en vanlig Denon DL-103R liggande är det lätt att jämföra. Den kanadensiska upplagan är hörbart bättre. Versionen vi testar, i magnesium, är avstämd för att ha en mer neutral, analytisk och öppen ljudbild. Kompromissen är tunnare bas. Men det allra mesta är bättre.
Klangen från pianot och Radka Toneffs röst i Fairytales låter mer organisk. Den lilla hårdheten som originalet kan ha längst upp mellanregistret har försvunnit. När jag stramar åt de tre små skruvarna och spelar Fairytales en gång till så är rösten tydligare placerad i mitten av ljudbilden. Pianoklangen är mer markera och ljudbilden känns bredare.
Det är möjligt att få ett tydligare fokus och fler i detaljer med en Audio-Technica AT-ART9, men den kanadensiska Denon-versionen låter varmare, med lenare struktur, och är mer förlåtande.
Musik med mer varierande dynamik, som Dire Straits Love over Gold, får mer tyngd i basen med en Ortofon Cadenza Bronze. Som även är öppnare än både den här och ART9, men som kostar det dubbla.
En Ortofon Quintet Black kostar ungefär lika mycket (7 600 kr) men får inte fram samma klangrikedom i Mozarts Requiem. Kören låter mer realistisk och mäktig med MusiKraft-pickupen, som även ger stråkar mer klang och mer djup till inspelningen.
Tronhemisolistenes Mozart-inspelning på 2L, med Marianne Thorsen som solist, är ett exempel på det. Soloviolinen är perfekt placerad i ljudbilden och kontrasten mot orkestern är trovärdig. Stråkklangen är varm och naturlig och det finns fin dynamisk kontrast och attack. Jag saknar lite extra dynamisk kontrast och lite mer luft i diskanten, men det är egentligen allt jag kan klaga på.
Slutsats
Den redan utmärkta Denon DL-103R kan faktiskt låta betydligt bättre med ett nytt pickuphus. Den kostar mer, men det är ingen tvekan om att ljudet man får med Audio MusiKrafts version visar hur mycket man kan tjäna på att bara göra fysiska förändringar av den passiva delen av en pickup. För de som gillar att experimentera är det här alternativet både givande och välljudande.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser