Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Vivitek H1085FD

Vivitek H1085FD

Ljud & Bild tycker
Knivskarp bild. Bra inställningar. 2 HDMI-ingångar.
Aningen ljus svärta. Ingen optisk linsjustering.
Specifikationer
Vivitek H1085FD DLP-projektor 1920 x 1080 Kontrast 5000:1 2 x HDMI 1.3 Pris: 14 500 kr

Det är klart att det är HD-upplösning som gäller när man ska köpa en ny bildvisare. Och nu går det att få tag på en HD-projektor med en potential på 100–200-tums bild för samma pengar som en 42-tums-TV. Om målet är riktigt fina bioupplevelser hemma så finns det inget substitut för storlek.
Frågan är bara hur bra de här riktigt billiga projektorerna är. Bra optik kostar en del, och ska du ha en becksvart svärta samtidigt som ljusstyrkan bevaras – vilket är helt essentiellt om man verkligen ska få in biobilden i vardagsrummet – så får du nog gå upp en bit i pris.

Bra ljusstyrka
Vivitek H1085FD är en DLP-projektor med full-HD-upplösning (1920 x 1080 bildpunkter). DLP-tekniken är digital och adresserar ljusstyrka och färg till varje bildpunkt med hjälp av miljontals speglar (en liten spegel för varje bildpunkt). Egentligen visas bara en enda grundfärg i taget, så för att skapa alla andra färger och nyanser växlas grundfärgerna blixtsnabbt tack vare ett roterande färghjul. Hjärnan tolkar sedan alla bildpunkter i olika färger och sätter ihop dem till en komplett bild. Fördelen med DLP-tekniken är att kontrasten oftast är högre, nackdelen är att det kan uppstå en regnbågseffekt i kontrastrika områden på skärmen (rött, grönt och blått separeras i var sin färg under en bråkdel av en sekund). Det är inte alla människor som uppfattar denna effekt, men en del tycker att den är irriterande.
Ljusstyrkan är hela 2000 ANSI Lumen, högre än i de flesta andra hemmabioprojektorer – till och med i High End-klassen – och nästan fullt i klass med en kontorsprojektor för stora lokaler. Detta ger en skarp ljusstyrka vilket är bra om man ska titta på film i ett rum som inte är helt mörklagt.
Men för att få ned priset har Vivitek satsat på Texas Instruments enklaste DarkChip-version, vilket ger en maximal panelkontrast på 5000:1. Det är i sig inte alls dåligt men när ljusstyrkan är så hög kan de innebära att svärtan inte är fullt lika mörk som vi vill ha den. Dyrare projektorer har både dubbelt och tredubbelt så hög panelkontrast som H1085FD.
Vivitek-projektorn imponerar däremot med strålande inställningar. Utöver kontrast, ljusnivå och skärpa kan den justera färgmättnad och färgtemperatur. Den har dessutom en ”ISF ccc”-meny, som gör att du kan kalibrera färgerna helt exakt efter ISF-standarden. Detta kräver dock hjälp av en fackman.
H1085FD är ganska tyst, fläktljudet är 26 dB som lägst, vilket är bra för den som vill hänga projektorn i ett litet vardagsrum (mindre än 20 kvadrat).

Bildkvalitet
H1085FD har en imponerande skarp bild och färgtemperaturen är bra direkt ur kartongen.
Vi får en viss biokänsla av ”The Dark Knight” på Blu-ray eftersom HD-upplösningen betonas av den skarpa bilden och ger en viss djupkänsla. När projektorn kalibrerats med vår testskiva märker vi att svärtan inte är helt mörk nog för sådan här ”film noir”-film. Skuggiga områden, som är viktigast för stämningen, är lite grå och livlösa. För att inte detaljerna i mörka områden ska gro igen måste ljusstyrkan nämligen höjas, vilket gör svärtan ännu gråare.
Ljusstyrkan är däremot bra, så att ljusare filmmaterial framträder tydligare. Så är det till exempel med ”Terminator: Salvation”, som trots sin dystra stämning i stort sett utspelas i dagsljus. Här kommer projektorn mer till sin rätt.
Bildkvaliteten påminner mycket om den från Optoma HD20, som för 11 000 kronor lade ribban för budgetprojektorer i novembernumret. HD20 var nog lite mörkare i skuggiga områden, men inte mycket. Dessutom har Vivitek H1085FD bättre inställningar. Projektorn saknar i likhet med rivalen från Optoma optisk linsjustering, så den måste vinklas rätt mot filmduken när den monteras. Den bör hängas uppochned i taket för att undvika digital vinkelkompensation (keystone) som sänker upplösningen.
När det gäller ISF-kalibrering så anser vi inte att det är nödvändigt att lägga en stor summa pengar på att en expert ska göra hembesök. Färgerna är bra med den normala inställningsmenyn och bilden blir ändå inte lika bra som med en projektor för 25 000 kronor eller mer.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.