TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Soundbar-högtalare

Läckra ljudlimpor

Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

forfatter
Publicerad 2015-01-22 - 06:00
Produkter i testet
 • Libratone Diva
 • Geneva Model Cinema
 • DALI Kubik One
 • Alla som har läst vår tidning vet vad vi tycker om TV-apparaternas inbyggda högtalare. De suger. En TV är inte bara chanslös på att återskapa bas, den brukar dessutom ha högtalarna monterade på baksidan, så att de luftiga övertonerna spelar in i väggen i stället för ut mot lyssnaren. Resultatet är att det inte bara låter mesigt, utan dessutom grötigt. En dålig kombination.

  Allt fler har insett detta och eftersom ljudlimpor och ljudsocklar – eller soundbar-högtalare som de också kallas – är det absolut enklaste sättet att få bättre ljud från TV:n har försäljningen av sådana ökat dramatiskt de senaste åren. Många nya TV-kunder plockar med sig en ljudlimpa när de ändå handlar, lika självklart som en extra HDMI-kabel eller ett väggfäste.

  Premium-TV behöver premiumljud
  Även om det inte råder några som helst tvivel om att vilken ljudlimpa som helst lyfter ljudkvaliteten från TV:ns bedrövliga egna förmågor på området, är det inte alla som låter lika bra. Om du har en premium-TV av den läckra sorten och inte vill förstöra formspråket med en riktig plastlåde-limpa så är en av de tre vi presenterar här ett bättre alternativ.

  Här har vi nämligen två ljudlimpor och en ljudsockel som alla är byggda med läcker design. De är inte lika billiga som marknadens många plastprodukter, eftersom de är gjorda av mer exklusiva material. Både på utsidan och insidan. På utsidan för att ge en mycket bättre känsla av byggkvalitet och design, och på insidan för att lyfta ljudkvaliteten ytterligare.

  Ingen separat subbas
  Eftersom utseendet är ett viktigt element i de här produkterna finns det ingen separat, fyrkantig subbas som hanterar baseffekterna, i stället är bashögtalarna inbyggda i själva högtalaren. De går inte lika djupt i basregistret som en separat subbas men baskvaliteten är bättre och mer linjär än i billiga limpor med lika billiga subbasar.

  Musikströmning
  Alla tre testdeltagarna har en eller annan form av trådlös avspelning av ljud från mobiltelefon, surfplatta eller dator. Enklast är Geneva och DALI, som båda gör strömningsjobbet med Bluetooth. Libratone Diva har också detta, men även trådlös internetkoppling som kan strömma med högre ljudkvalitet via AirPlay (gäller iPhone, iPad och iTunes) eller strömma musik från en Android- eller Windows-mobil eller en nätverks-PC via DLNA. Då behövs en DLNA-app för att styra musiken, till exempel Avia Media Player eller UPnPlay.

  Ingen surroundfunktion
  När allt ljud kommer framifrån säger det sig självt att man inte kan få något ordentligt surroundljud. Testdeltagarna är dessutom gjorda av lite mer nischade tillverkare som har sparat på kostnaderna man måste punga ut med för att ge stöd för ljudformat som Dolby Digital och DTS via digitalingången. Vilket återigen betyder att medan ljudlimpor från större tillverkare tar emot en flerkanalssignal och sedan kan använda DSP-processning för att skapa en illusion av surroundljud, så tar bara högtalarna i det här testet emot rena stereosignaler (PCM) och kan alltså inte åstadkomma samma stora ljudbild.

  Om fjärrkontroll
  Både ljudlimporna och ljudsockeln i detta test kan fjärrstyras, fast på lite olika sätt. Libratone Diva har ingen fjärrkontroll som ingår, utan en gratis-app som förvandlar mobilen till fjärr. Eller så kan limpan enkelt lära sig kommandon från TV-fjärrkontrollen. DALI Kubik One går att lära på samma sätt och har dessutom en fjärrkontroll (om man nu kan kalla den lilla plastbiten för en sådan). Ljudsockeln Geneva Model Cinema har en piffig fjärr av aluminium. Den måste användas eftersom högtalaren inte kan lära sig kommandon från TV-fjärrar.

  Design kostar
  Du ska veta att du betalar extra för utseendet här, så om du bara bryr dig om bästa möjliga ljud för pengarna finns det billigare alternativ. Till exempel ljudsockeln Canton DM 50 för 4 000 kronor eller ljudlimpan Samsung HW-H750/751 som kostar 5 000 kronor och har separat subbas.

  Limpa eller sockel?
  Skillnaden mellan en ljudlimpa och en ljudsockel är att limpan är mycket tunnare och främst är avsedd att hängas på väggen under TV:n, medan sockeln är djupare och gjord för att ställas på en TV-bänk och ha TV:n ovanpå. Sockeln täcker alltså inte TV:ns nederdel, vilket en ljudlimpa gör om man lägger den framför TV:n på en bänk och därför kan blockera fjärrkontrollens signaler.

  Produkter i testet

  Libratone Diva

  Välutrustad läckerbit

  Libratone är en elegant ljudlimpa som är gjord för både filmljud och musikströmning via nätverket.

  Med både AirPlay, Spotify Connect och Bluetooth är det rena drömmen att strömma trådlöst ljud från Libratone Diva. Elegant ull är läckert och ljudet är tillräckligt fylligt och upplöst för dagligt bruk.
  Det delikata ljudet blir aldrig monstruöst och maximal ljudnivå är lite låg med en del filmer. Vi saknar subbasutgång.

  Geneva Model Cinema

  Snyggast i klassen

  Den här ljudlimpan är en fröjd för ögat. Men den har en del inre kvaliteter också.

  En av de vackraste ljudsocklarna vi känner till strömmar trådlöst ljud via Bluetooth. Ljudet är lätt att tycka om, med en fyllig karaktär. Fjärrkontrollen är av utsökt aluminium.
  Ljudet saknar lite tryck, de djupa baseffekterna låter ganska så platta och det finns inget speciellt brett stereoljud. Subbasutgång saknas.

  DALI Kubik One

  Tuffast i klassen

  DALI Kubik One är en häftig och tung ljudlimpa som prioriterar ljudkvaliteten högst.

  Massiv aluminium ger en mycket förtroendeingivande byggkvalitet. Dessutom är ljudet dynamiskt och kraftfullt, speciellt basen är bestämd och samtidigt neutral.
  Övertonregistret är en aning dämpat så dialogen hade kunnat framträda tydligare i ljudbilden. Den sladdriga fjärrkontrollen hade vi gott kunna vara utan.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild