Search
Generic filters

Soundbar-högtalare

 itemprop
Soundbar-högtalare

Läckra ljudlimpor

Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

Alla som har läst vår tidning vet vad vi tycker om TV-apparaternas inbyggda högtalare. De suger. En TV är inte bara chanslös på att återskapa bas, den brukar dessutom ha högtalarna monterade på baksidan, så att de luftiga övertonerna spelar in i väggen i stället för ut mot lyssnaren. Resultatet är att det inte bara låter mesigt, utan dessutom grötigt. En dålig kombination.

Allt fler har insett detta och eftersom ljudlimpor och ljudsocklar – eller soundbar-högtalare som de också kallas – är det absolut enklaste sättet att få bättre ljud från TV:n har försäljningen av sådana ökat dramatiskt de senaste åren. Många nya TV-kunder plockar med sig en ljudlimpa när de ändå handlar, lika självklart som en extra HDMI-kabel eller ett väggfäste.

Premium-TV behöver premiumljud
Även om det inte råder några som helst tvivel om att vilken ljudlimpa som helst lyfter ljudkvaliteten från TV:ns bedrövliga egna förmågor på området, är det inte alla som låter lika bra. Om du har en premium-TV av den läckra sorten och inte vill förstöra formspråket med en riktig plastlåde-limpa så är en av de tre vi presenterar här ett bättre alternativ.

Här har vi nämligen två ljudlimpor och en ljudsockel som alla är byggda med läcker design. De är inte lika billiga som marknadens många plastprodukter, eftersom de är gjorda av mer exklusiva material. Både på utsidan och insidan. På utsidan för att ge en mycket bättre känsla av byggkvalitet och design, och på insidan för att lyfta ljudkvaliteten ytterligare.

Ingen separat subbas
Eftersom utseendet är ett viktigt element i de här produkterna finns det ingen separat, fyrkantig subbas som hanterar baseffekterna, i stället är bashögtalarna inbyggda i själva högtalaren. De går inte lika djupt i basregistret som en separat subbas men baskvaliteten är bättre och mer linjär än i billiga limpor med lika billiga subbasar.

Musikströmning
Alla tre testdeltagarna har en eller annan form av trådlös avspelning av ljud från mobiltelefon, surfplatta eller dator. Enklast är Geneva och DALI, som båda gör strömningsjobbet med Bluetooth. Libratone Diva har också detta, men även trådlös internetkoppling som kan strömma med högre ljudkvalitet via AirPlay (gäller iPhone, iPad och iTunes) eller strömma musik från en Android- eller Windows-mobil eller en nätverks-PC via DLNA. Då behövs en DLNA-app för att styra musiken, till exempel Avia Media Player eller UPnPlay.

Ingen surroundfunktion
När allt ljud kommer framifrån säger det sig självt att man inte kan få något ordentligt surroundljud. Testdeltagarna är dessutom gjorda av lite mer nischade tillverkare som har sparat på kostnaderna man måste punga ut med för att ge stöd för ljudformat som Dolby Digital och DTS via digitalingången. Vilket återigen betyder att medan ljudlimpor från större tillverkare tar emot en flerkanalssignal och sedan kan använda DSP-processning för att skapa en illusion av surroundljud, så tar bara högtalarna i det här testet emot rena stereosignaler (PCM) och kan alltså inte åstadkomma samma stora ljudbild.

annons

Om fjärrkontroll
Både ljudlimporna och ljudsockeln i detta test kan fjärrstyras, fast på lite olika sätt. Libratone Diva har ingen fjärrkontroll som ingår, utan en gratis-app som förvandlar mobilen till fjärr. Eller så kan limpan enkelt lära sig kommandon från TV-fjärrkontrollen. DALI Kubik One går att lära på samma sätt och har dessutom en fjärrkontroll (om man nu kan kalla den lilla plastbiten för en sådan). Ljudsockeln Geneva Model Cinema har en piffig fjärr av aluminium. Den måste användas eftersom högtalaren inte kan lära sig kommandon från TV-fjärrar.

annons

Design kostar
Du ska veta att du betalar extra för utseendet här, så om du bara bryr dig om bästa möjliga ljud för pengarna finns det billigare alternativ. Till exempel ljudsockeln Canton DM 50 för 4 000 kronor eller ljudlimpan Samsung HW-H750/751 som kostar 5 000 kronor och har separat subbas.

Limpa eller sockel?
Skillnaden mellan en ljudlimpa och en ljudsockel är att limpan är mycket tunnare och främst är avsedd att hängas på väggen under TV:n, medan sockeln är djupare och gjord för att ställas på en TV-bänk och ha TV:n ovanpå. Sockeln täcker alltså inte TV:ns nederdel, vilket en ljudlimpa gör om man lägger den framför TV:n på en bänk och därför kan blockera fjärrkontrollens signaler.

Produkter i testet
 data-srcset
DALI Kubik One är en häftig och tung ljudlimpa som prioriterar ljudkvaliteten högst.

Kubik One från DALI är kantigare och klumpigare än rivalerna från både Libratone och Geneva. Designen är dock mycket välgjord och framför allt om man väljer vitt eller rött är den en frisk inredningsfläkt. Ramen till kabinett är urfräst ur ett enda stycke aluminium och tack vare tunna väggar finns det mer volym på insidan för att återge djupare bas.

Ljudkvalitet
Basåtergivningen kan ställas in i tre steg på baksidan. ”Neutral-läget” kan upplevas som en aning tunt, men kommer till sin rätt tillsammans med en extern subbas. Kubik One har nämligen subbasutgång. I ”Enhanced-läget” är basen fylligare och bättre. Basgitarren i Maria Solheims ”Suspicion” har bra rytm och attack. Basåtergivningen är neutralare än med Geneva och Libratone och Marias röst har mer närvaro tack vare väsentligt bättre dynamik. Leonard Cohen skildras med större kontrast och det är genomgående betydligt mer muskler och attack i DALI.

Diskantregistret är däremot mer tillbakadraget, vilket gör att ljudbilden inte hänger lika fritt i luften som den gör med ljudanläggningar som har ännu högre upplösning.

Inte heller DALI återger virtuellt surroundljud när man tittar på film, man hör en ren och enkel stereobild. Men det är ändå ganska så tufft när Godzillas motståndare MUTO stiger upp ur marken till dundrande elektromagnetiska pulser. Sådana scener funkar ännu bättre med en subbas eftersom baselementen slår igenom om de pressas för mycket. Ändå befinner sig DALI Kubik One en klass över både Geneva Cinema och Libratone Diva. Du får vad du betalar för!

Användning och funktioner
Utöver två optiska digitalingångar strömmar Kubik One trådlöst ljud via Bluetooth, och har du en aptX-kompatibel avspelare får du ett bättre ljud. Som nämnts ovan går det att koppla in en subbas och få ännu häftigare bas.

Det enda vi inte gillar är fjärrkontrollen som ingår, den är liten och plastig och har knappar som reagerar dåligt. Programmera hellre ljudlimpan att lära sig kommandon från TV:ns fjärrkontroll, du kommer inte att ångra dig.

DALI-högtalaren hängs enkelt på väggen med två nyckelhålsformade fästen på baksidan. Skruva in två skruvar i väggen, så vips!

annons

DALI_KUBIKONE_bakside
Två optiska digitalingångar och USB-port finns på baksidan. DALI-limpan har RCA-ingångar och en uppskattad subbasutgång. Både gain och basnivå kan ställas in.

annons

Slutsats
Tack vare ett kabinett av aluminium är DALI Kubik One tung och tämligen så massiv. Den är ändå elegant och läcker på sitt sätt, och speciellt i rött eller vitt är det ingen tvekan om att detta är en spännande soundbar rent interiörmässigt.

Ljudet är mycket kraftfullare än från Geneva Cinema och Libratone Diva, samtidigt som DALI låter mer neutralt i basen och mellanregistret. Diskantåtergivningen hade kunnat vara ännu mer distinkt, men sammantaget är detta en ljudkvalitet på en helt annan nivå.

Musik i stereo funkar fint med Bluetooth, och med aptX-ljudkodeken blir det bättre ljud. Vi hade kunnat önska oss AirPlay, men allra överst på önskelistan står en bättre fjärrkontroll.

annons
Betyg
 • HDMI: Nej
 • Digitalt in: 2 x optiska och mikro USB
 • Trådlöst: Bluetooth (aptX)
 • Analogt in: RCA
 • Subbasutgång
 • Mått: 98 x 16,2 x 10,2 cm
 • Färg: Svart, vit eller röd
 • Pris: 8 500 kr
 • hifiklubben.se
Pris: 8500 kr
PlusMassiv aluminium ger en mycket förtroendeingivande byggkvalitet. Dessutom är ljudet dynamiskt och kraftfullt, speciellt basen är bestämd och samtidigt neutral.
MinusÖvertonregistret är en aning dämpat så dialogen hade kunnat framträda tydligare i ljudbilden. Den sladdriga fjärrkontrollen hade vi gott kunna vara utan.
 data-srcset
Libratone Diva
Libratone är en elegant ljudlimpa som är gjord för både filmljud och musikströmning via nätverket.
 data-srcset
Geneva Model Cinema
Den här ljudlimpan är en fröjd för ögat. Men den har en del inre kvaliteter också.
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Soundbar-högtalare

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska du ha bättre ljud från TV:n så är en soundbar det allra enklaste sättet. Välj en med strömning så får du en musikanläggning på köpet!

  (Foto: Tillverkare)

  Samsung HW-K660/K661 ger dig ett rent ljud med tyngd, via Bluetooth och wifi.

  (Foto: Tillverkare)

  Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

   data-srcset

  En soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet i en handvändning. Men alla är inte lika bra.

   data-srcset

  200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

   data-srcset

  Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top