: Soundbar-högtalare

Läckra ljudlimpor

Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

Alla som har läst vår tidning vet vad vi tycker om TV-apparaternas inbyggda högtalare. De suger. En TV är inte bara chanslös på att återskapa bas, den brukar dessutom ha högtalarna monterade på baksidan, så att de luftiga övertonerna spelar in i väggen i stället för ut mot lyssnaren. Resultatet är att det inte bara låter mesigt, utan dessutom grötigt. En dålig kombination.

Allt fler har insett detta och eftersom ljudlimpor och ljudsocklar – eller soundbar-högtalare som de också kallas – är det absolut enklaste sättet att få bättre ljud från TV:n har försäljningen av sådana ökat dramatiskt de senaste åren. Många nya TV-kunder plockar med sig en ljudlimpa när de ändå handlar, lika självklart som en extra HDMI-kabel eller ett väggfäste.

Premium-TV behöver premiumljud
Även om det inte råder några som helst tvivel om att vilken ljudlimpa som helst lyfter ljudkvaliteten från TV:ns bedrövliga egna förmågor på området, är det inte alla som låter lika bra. Om du har en premium-TV av den läckra sorten och inte vill förstöra formspråket med en riktig plastlåde-limpa så är en av de tre vi presenterar här ett bättre alternativ.

Här har vi nämligen två ljudlimpor och en ljudsockel som alla är byggda med läcker design. De är inte lika billiga som marknadens många plastprodukter, eftersom de är gjorda av mer exklusiva material. Både på utsidan och insidan. På utsidan för att ge en mycket bättre känsla av byggkvalitet och design, och på insidan för att lyfta ljudkvaliteten ytterligare.

Ingen separat subbas
Eftersom utseendet är ett viktigt element i de här produkterna finns det ingen separat, fyrkantig subbas som hanterar baseffekterna, i stället är bashögtalarna inbyggda i själva högtalaren. De går inte lika djupt i basregistret som en separat subbas men baskvaliteten är bättre och mer linjär än i billiga limpor med lika billiga subbasar.

Musikströmning
Alla tre testdeltagarna har en eller annan form av trådlös avspelning av ljud från mobiltelefon, surfplatta eller dator. Enklast är Geneva och DALI, som båda gör strömningsjobbet med Bluetooth. Libratone Diva har också detta, men även trådlös internetkoppling som kan strömma med högre ljudkvalitet via AirPlay (gäller iPhone, iPad och iTunes) eller strömma musik från en Android- eller Windows-mobil eller en nätverks-PC via DLNA. Då behövs en DLNA-app för att styra musiken, till exempel Avia Media Player eller UPnPlay.

Ingen surroundfunktion
När allt ljud kommer framifrån säger det sig självt att man inte kan få något ordentligt surroundljud. Testdeltagarna är dessutom gjorda av lite mer nischade tillverkare som har sparat på kostnaderna man måste punga ut med för att ge stöd för ljudformat som Dolby Digital och DTS via digitalingången. Vilket återigen betyder att medan ljudlimpor från större tillverkare tar emot en flerkanalssignal och sedan kan använda DSP-processning för att skapa en illusion av surroundljud, så tar bara högtalarna i det här testet emot rena stereosignaler (PCM) och kan alltså inte åstadkomma samma stora ljudbild.

Om fjärrkontroll
Både ljudlimporna och ljudsockeln i detta test kan fjärrstyras, fast på lite olika sätt. Libratone Diva har ingen fjärrkontroll som ingår, utan en gratis-app som förvandlar mobilen till fjärr. Eller så kan limpan enkelt lära sig kommandon från TV-fjärrkontrollen. DALI Kubik One går att lära på samma sätt och har dessutom en fjärrkontroll (om man nu kan kalla den lilla plastbiten för en sådan). Ljudsockeln Geneva Model Cinema har en piffig fjärr av aluminium. Den måste användas eftersom högtalaren inte kan lära sig kommandon från TV-fjärrar.

Design kostar
Du ska veta att du betalar extra för utseendet här, så om du bara bryr dig om bästa möjliga ljud för pengarna finns det billigare alternativ. Till exempel ljudsockeln Canton DM 50 för 4 000 kronor eller ljudlimpan Samsung HW-H750/751 som kostar 5 000 kronor och har separat subbas.

Limpa eller sockel?
Skillnaden mellan en ljudlimpa och en ljudsockel är att limpan är mycket tunnare och främst är avsedd att hängas på väggen under TV:n, medan sockeln är djupare och gjord för att ställas på en TV-bänk och ha TV:n ovanpå. Sockeln täcker alltså inte TV:ns nederdel, vilket en ljudlimpa gör om man lägger den framför TV:n på en bänk och därför kan blockera fjärrkontrollens signaler.
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Snyggast i klassen

Den här ljudlimpan är en fröjd för ögat. Men den har en del inre kvaliteter också.

Ljud & Bild tycker

En av de vackraste ljudsocklarna vi känner till strömmar trådlöst ljud via Bluetooth. Ljudet är lätt att tycka om, med en fyllig karaktär. Fjärrkontrollen är av utsökt aluminium.
Ljudet saknar lite tryck, de djupa baseffekterna låter ganska så platta och det finns inget speciellt brett stereoljud. Subbasutgång saknas.
 • HDMI: Nej
 • Digitalt in: optisk och koaxial
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Analogt in: RCA, 3,5-mm minijack
 • Inbyggd subbas
 • Mått: 70 x 9 x 35 cm
 • Färg: Svart eller hvit
 • Pris: 7 000 kr
 • septronic.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7000 kr

Njut av åsynen av Genevas Cinema-sockel, varenda kant är finputsad, inga detaljer är försummade och där till och med aluminiumfötterna är strömlinjeformade och går i ett med resten av kabinettet. Trots detta är priset något som väldigt många TV-ägare kan ha råd med. Designprodukter är ofta betydligt dyrare än så här, och ändå påverkar det angenäma priset inte ljudkvaliteten alltför mycket.

Ljudkvalitet
Ta dialogen i filmen ”Godzilla” på Blu-ray. Klar och öppen, samtidigt som mycket av bröstklangen kommer fram utan att bli svulstig eller onaturlig. Ljudet är mycket balanserat, ingenting sticker ut och maskerar andra delar av ljudbilden. Stereobredden är däremot aningen snävare än hos DALI Kubik One och Libratone Diva. Det saknas lite dynamik också, explosioner tappar lite fart och fläkt och det låter en aning tamt även på ganska så hög ljudnivå. Ljudet går däremot högre än med Libratone Diva på filmer som från början har ljudspår med låg volym. Geneva Cinema behöver inte spela på fullt ös för att det ska bli tillräckligt högt i vardagsrummet.

Musik i stereo låter ganska så fylligt, fast lite snällt. Geneva har inte samma fyllighet och attack i basen som DALI Kubik One, vilket gör att Leonard Cohens röst inte ljuder lika fint längst ner, och basgitarren framträder inte heller lika bra. Det skiner mindre i övertonregistret, så maracas låter inte lika distinkta i toppen som med Libratone. Allt låter med andra ord helt godkänt, men det är klart att man betalar lite för det läckra utseendet.

Användarvänlighet och funktioner
Geneva Model Cinema är enkel att använda, inte minst tack vare den snygga fjärrkontrollen i förtroendeingivande aluminium. Ett teckenfönster på fronten visar vald ingång, volym och nivåer på bas och diskant när man ställer in dem. Inkopplingen är enkel och det enda vi saknar är en möjlighet att lära ljudsockeln att ta emot volymkommandon från TV:ns fjärrkontroll. Då hade man klarat sig med en enda fjärr.

Utrustningsnivån är enkel, här finns ingen nätverksanslutning. Tack vare Bluetooth saknar vi inte det heller, det enda vi hade kunnat tänka oss är en subbasutgång för den som skulle vilja uppgradera med mer bas.

Geneva_Cinema_bakside
Både optisk och koaxial digitalingång finns på plats, plus RCA- och minijack-ingång. Subbas-utgång saknar vi däremot.

Slutsats
Geneva Model Cinema är verkligen en fröjd för ögat, med läckra blankslipade ytor och rundade hörn. Den är enkel att använda till vardags också och kan strömma trådlöst ljud via Bluetooth …

Även om högtalaren heter Cinema så får man inga riktigt stora bioupplevelser. Det saknas lite tryck, djupa baseffekter känns ganska så platta och stereobredden är aningen snäv. Dialogen är däremot klar och öppen, klangkaraktären är tillräckligt fyllig och ljudnivån går att ställa ganska så högt även om filmen är inspelad med låg ljudnivå. Musik i stereo låter helt godkänt, utan någon maskerande puckel i basregistret. Det saknas bara lite fart och fläkt.

Tuffast i klassen

DALI Kubik One är en häftig och tung ljudlimpa som prioriterar ljudkvaliteten högst.

Ljud & Bild tycker

Massiv aluminium ger en mycket förtroendeingivande byggkvalitet. Dessutom är ljudet dynamiskt och kraftfullt, speciellt basen är bestämd och samtidigt neutral.
Övertonregistret är en aning dämpat så dialogen hade kunnat framträda tydligare i ljudbilden. Den sladdriga fjärrkontrollen hade vi gott kunna vara utan.
 • HDMI: Nej
 • Digitalt in: 2 x optiska och mikro USB
 • Trådlöst: Bluetooth (aptX)
 • Analogt in: RCA
 • Subbasutgång
 • Mått: 98 x 16,2 x 10,2 cm
 • Färg: Svart, vit eller röd
 • Pris: 8 500 kr
 • hifiklubben.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8500 kr

Kubik One från DALI är kantigare och klumpigare än rivalerna från både Libratone och Geneva. Designen är dock mycket välgjord och framför allt om man väljer vitt eller rött är den en frisk inredningsfläkt. Ramen till kabinett är urfräst ur ett enda stycke aluminium och tack vare tunna väggar finns det mer volym på insidan för att återge djupare bas.

Ljudkvalitet
Basåtergivningen kan ställas in i tre steg på baksidan. ”Neutral-läget” kan upplevas som en aning tunt, men kommer till sin rätt tillsammans med en extern subbas. Kubik One har nämligen subbasutgång. I ”Enhanced-läget” är basen fylligare och bättre. Basgitarren i Maria Solheims ”Suspicion” har bra rytm och attack. Basåtergivningen är neutralare än med Geneva och Libratone och Marias röst har mer närvaro tack vare väsentligt bättre dynamik. Leonard Cohen skildras med större kontrast och det är genomgående betydligt mer muskler och attack i DALI.

Diskantregistret är däremot mer tillbakadraget, vilket gör att ljudbilden inte hänger lika fritt i luften som den gör med ljudanläggningar som har ännu högre upplösning.

Inte heller DALI återger virtuellt surroundljud när man tittar på film, man hör en ren och enkel stereobild. Men det är ändå ganska så tufft när Godzillas motståndare MUTO stiger upp ur marken till dundrande elektromagnetiska pulser. Sådana scener funkar ännu bättre med en subbas eftersom baselementen slår igenom om de pressas för mycket. Ändå befinner sig DALI Kubik One en klass över både Geneva Cinema och Libratone Diva. Du får vad du betalar för!

Användning och funktioner
Utöver två optiska digitalingångar strömmar Kubik One trådlöst ljud via Bluetooth, och har du en aptX-kompatibel avspelare får du ett bättre ljud. Som nämnts ovan går det att koppla in en subbas och få ännu häftigare bas.

Det enda vi inte gillar är fjärrkontrollen som ingår, den är liten och plastig och har knappar som reagerar dåligt. Programmera hellre ljudlimpan att lära sig kommandon från TV:ns fjärrkontroll, du kommer inte att ångra dig.

DALI-högtalaren hängs enkelt på väggen med två nyckelhålsformade fästen på baksidan. Skruva in två skruvar i väggen, så vips!

DALI_KUBIKONE_bakside
Två optiska digitalingångar och USB-port finns på baksidan. DALI-limpan har RCA-ingångar och en uppskattad subbasutgång. Både gain och basnivå kan ställas in.

Slutsats
Tack vare ett kabinett av aluminium är DALI Kubik One tung och tämligen så massiv. Den är ändå elegant och läcker på sitt sätt, och speciellt i rött eller vitt är det ingen tvekan om att detta är en spännande soundbar rent interiörmässigt.

Ljudet är mycket kraftfullare än från Geneva Cinema och Libratone Diva, samtidigt som DALI låter mer neutralt i basen och mellanregistret. Diskantåtergivningen hade kunnat vara ännu mer distinkt, men sammantaget är detta en ljudkvalitet på en helt annan nivå.

Musik i stereo funkar fint med Bluetooth, och med aptX-ljudkodeken blir det bättre ljud. Vi hade kunnat önska oss AirPlay, men allra överst på önskelistan står en bättre fjärrkontroll.

Libratone Diva
Libratone är en elegant ljudlimpa som är gjord för både filmljud och musikströmning via nätverket.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.
  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.