Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Dynavoice Challenger 5.0

Dynamik till fyndpris

Vill du ha en tung hemmabio utan att tömma kontot? Dynavoice har ett potent högtalarpaket som kostar hälften så mycket som konkurrenterna…

Av / 2014-04-16 - 05:00
Dynavoice Challenger 5.0
Audun Hage

Svenska Dynavoice var ett av de första högtalarmärkena som banade väg för Kina-tillverkning, vilket gav dittills oanade mängder ljudkvalitet för pengarna. Vi tappade helt enkelt hakan av ljudet från golvhögtalarna Challenger M-65, som trots ett pris på 2 500 kronor spelade som ett hifi-fullblod! Bästsäljaren M-65 finns nu i sin fjärde version, med en rad kosmetiska och tekniska förbättringar. M-65 är med god marginal testets största fronthögtalare, och med två kraftiga baselement och fyra (!) basportar på baksidan är de helt klart gjorda för att flytta luft!

Ljudkvalitet
Vårt första intryck är att de svensk-kinesiska kolosserna är osedvanligt väl avstämda. Dynavoice är i likhet med Tannoy väldigt ”snälla” och behagliga i klangen, men här finns en helt annan dynamik och fyllighet! Basen sträcker sig djupare i frekvens och är kraftfull nog för att få soffryggen att dallra i de tuffaste basgångarna. Challenger-högtalarna kan spela mycket högt och rent utan påträngande förvrängning.

Stereoperspektivet är stort och brett och tar oss närmare inpå musiken än de mer tillbakadragna Tannoyerna. I gengäld saknas det lite precision jämfört med skottarna: instrument och röster känns lite mer slumpmässigt placerade i ljudbilden, och musiken kan verka lite diffus emellanåt.

Intrycket består när vi byter till den högupplösta Blu-ray-musiken ”Quiet Winter Night” i surround. Till och med basåtergivningen är fyllig, inte speciellt stram och det verkar som om detaljer är nedtonade en smula, kanske för att inte avslöja svagheter, men resultatet är att djupkänslan är ”grundare” än vad den här inspelningen annars är kapabel till.

Den lite luddiga musikpresentationen glöms emellertid fort när vi får se och höra ”The Bourne Legacy” i full aktion på filmduken. Dynavoice-systemet har ett stort och mäktigt filmljud, där den fylliga ljudkaraktären ger en stor inlevelse och hög underhållningsfaktor. Ljudbilden är större och mer massiv än hos Tannoy, och tar filmupplevelserna närmare inpå oss. Det är uppenbart att de här högtalarna är bekväma på lite högre ljudnivåer än vad Tannoyerna trivs med!

Slutsats
Även om det är lätt att glömma i stridens hetta så har vi jämfört Dynavoice-systemet med åtskilligt dyrare konkurrenter. Och de måste sägas klara sig imponerande väl. Ljudmässigt är M-65 och kompani lika exakta och detaljerade som testets bästa, men har ett stort, kraftfullt ljud med massvis av bas som är väldigt lätt att tycka om. Speciellt med film, som favoriserar lite extra tryck och volym, lyckas Dynavoice fint tack vare de stora och potenta fronthögtalarna.

Ljud & Bild tycker

Här får du stora och kraftiga högtalare med rejäl tyngd i basen och en förmåga att dundra till när filmeffekterna kräver det. Storleken och slagkraften sker lite på bekostnad av precisionen. Basen är inte alltid lika taktfast och det minsta detaljerna uteblir. Å andra sidan är detta ett system som ger väldigt mycket ljud för pengarna.

Också i detta test:

Sex 5.0-högtalarsystem

Tannoy Mercury 5.0

Mer musikaliskt än macho

Tannoys Mercury-serie är en av våra absoluta budgetfavoriter i stereo, men är de tuffa nog att fängsla oss i hemmabion?

Tannoy-högtalarna levererar en stor och fyllig ljudbild, med fint fokus och mycket fin detaljupplösning. Klangbalansen är varm vilket gör att de här högtalarna passar bra till varierad musik
Mercury-kombinationen saknar lite råhet och lyckas inte riktigt att få nackhåren att resa sig när det verkligen gäller. Det finns utmanare med mer energi, dynamik och detaljer som sammantaget har ett mer fängslande filmljud.
Läs hela testet

Klipsch Reference 5.0

Gott som guld

Action, drama, jazz eller rock, du kan inte hamna fel med Klipsch!

Högtalarna gör förvånansvärt mycket väsen av sig. Både film och musik återges med stor fysik. Responsen är mycket snabb, så att trummor och kulsvärmar smäller till hårt och snabbt. Tonerna hänger ihop fint och särskilt blåsinstrument är imponerande.
Centerhögtalaren går inte våldsamt djupt i basen. Storebror RC-52 II kan med fördel övervägas
Läs hela testet

Cerwin-Vega XLS 5.0

Basmullret

Ska du spela högt är det Cerwin-Vega som gäller. Men film och musik behöver andra kvaliteter också.

Med en tillräckligt kraftig förstärkare kan de här högtalarna spela högt, med en bas som känns rent fysiskt i kroppen.
Här finns varken övertoner eller undertoner. Inte så mycket mellanregister heller, om sanningen ska fram. Högtalarna har ett ganska så monotont basregister och öppnar sig aldrig på vare sig film eller musik.
Läs hela testet

Q Acoustics 2000i 5.0

Vitklädda riddare

Engelska Q Acoustics har som mål att vara ett av världens bästa högtalarmärken i förhållande till priserna. Det är höga ambitioner, men konceptet tycks fungera!

Q Acoustics högtalare har snygg design, rejäl byggkvalitet och framför allt ett väldigt imponerande ljud med massor av detaljer, öppna och klara röster och en fyllig bas.
De civiliserade britterna låter utmärkt med musik, men kan ibland vara väl försiktiga i de hårdaste filmscenerna.
Läs hela testet

Argon 6000 5.0

Billigt på alla sätt och vis

Hela ljudet för halva priset, utlovas det från testets billigaste deltagare. Det är inte riktigt sant.

Argon ger en försmak av hur mycket mer man får genom att hoppa över de minsta sub/sat-systemen och alla kompletta system av plast. Större och mer massivt ljud fyller rummet bättre.
Dessvärre framträder inte övertonerna tillräckligt bra, så ljudbilden blir lite instängd. Basen låter grötig och utseendet är ganska oinspirerande.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen